Зоя Космодемянская

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Зоя Космодемянская
съветска партизанка и разузнавачка
Zoya Kosmodemyanskaya, 1941.png
Родена
Зоя Анатолевна Космодемянская
Починала
Погребана Новодевическо гробище, Москва, Русия

Националност Флаг на СССР СССР
Военна служба
Войни Втора световна война
Отличия Hero of the Soviet Union medal.png Order of Lenin.svg
Зоя Космодемянская в Общомедия

Зоя Космодемянская (на руски: Зо́я Анато́льевна Космодемья́нская) е съветска партизанка, разузнавачка червеноармейка, герой на Съветския съюз,[1][2][3] загинала на 18 години при акция против немците. Името ѝ става символ на героизъм по време на Втората световна война и вдъхновява много бойци на фронта. Образът ѝ е отразен в художествената литература, скулптурата, живописта, кинематографията и публицистиката.

За подвига на Зоя Космодемянская в Русия научават от статията на Петър Лидов във вестник „Правда“ от 27 януари 1942 година под заглавие „Таня“. Авторът случайно научава за обесването на девойката от разказа на възрастен селянин, свидетел на събитията и потресен от нейното мъжество, който разказва, че тя е произнасяла реч когато са слагали примката на врата ѝ. Скоро след това нейната личност е установена, с нова статия на Лидов, озаглавена „Коя е Таня“ от 18 февруари същата година. Още на 16 февруари е подписан указ, с който на Зоя Космодемянская се дава званието Герой на Съветския съюз.

В брой 43 на вестник „Аргументи и Факти“ от 1991 година, в рубриката „Обратна връзка“ под заглавие „Зоя Космодемянская: Героиня или символ?“ са публикувани мнения на читатели по повод ревизията на писателя А. Жовтис „Уточнения на каноническата версия“, където той подлага на съмнение официалната версия и заявява, че е скрита истината за Зоя, която страда от шизофрения. Според него тя е боледувала още от 1939 година и неедократно е постъпвала в детското отделение на психиатричната болница. Веднага след войната всички медицински експертизи и документи са били иззети от болницата. Макар че съществуват данни предимно от свидетели, че Зоя страда от нервно заболяване основно поради това, че е неразбрана от съучениците си, специалистите се отнасят скептично към диагнозата за шизофрения.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pravda.ru Russian women heroes of the Great Patriotic War, a photo report
  2. Kazimiera J. Cottam: Women in War and Resistance: Selected Biographies of Soviet Women Soldiers, ISBN 0-9682702-2-0, page 297
  3. The Voice of Russia: Road to Victory: Zoya Kosmodemyanskaya

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]