Иберийска уния

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карта на владенията на Иберийския съюз към 1598 г.
  Владения на Кастилския съвет   Владения на Арагонския съвет   Владения на Португалския съвет   италиански владения   индийски владения   фландрийски владения

Иберийският съюз или Иберийската уния (срещан/а понякога и като Пиренейски съюз или Пиренейска уния) е лична уния между кралските корони на Кралство Испания и Кралство Португалия. Тя се създава в хода на Втората криза на португалското наследство и просъществува в периода 1580 – 1640 г. През тези години кралете на Испания Филип II, Филип III и Филип IV от династията на Хабсбургите разпростират властта си и над Португалия с нейните колонии.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

По силата на Тордесиляския договор от 7 юни 1494 г., Римският папа Александър VI поделя след откриването на Америка с булата Inter caetera (с пореден № 2) между Испания и Португалия Новият свят (по-точно към онзи момент новооткритите земи, за които на никой не му е било ясно какви са) на сфери на влияние с оглед бъдещото им колонизиране. Под егидата на папския авторитет Испания и Португалия си разделят на сфери на влияние световните пространства извън Стария свят.

Другите европейски държави, имащи излаз към океана, в съответствие с международното право от това време се оказват притиснати в североизточния Атлантик (основно Кралство Англия и Нидерландия). Реформацията обаче им дава възможност да оспорят монопола на римокатолическите държави в проучването и усвояването на планетата. Светогледът, вероизповеданието и изповядваната идеология в двете страни са еднакви, поради и което сравнително безпрепятствено и в зависимост и от икономическите им интереси се стига до личната уния между държавните им глави.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]