Ивайло Ненов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ивайло Ненов
Nenov1.jpg
Роден
Националност Флаг на България България
Професия театрален режисьор
Деца София Ненова и Антония Ненова
Награди Награда за млад режисьор „Слави Шкаров“, 2019

Ивайло Ненов е български режисьор, роден на 10 февруари 1985 г.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Ивайло Ненов е режисьор в ДТ „Сава Огнянов“, Русе.

Завършва бакалавърска степен по Актьорско майсторство в класа на проф. д-р Атанас Атанасов (2011 г.) и магистратура по „Режисура в сценичните изкуства“ при  проф. Красимир Спасов (2017 г.) в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Изучава театрална режисура и в UNATC, National University of Theatre and Film „I.L. Caragiale“ Букурещ, Румъния.

Още като студент дебютира на сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“, София, в „Жените в народното събрание“ с режисьор Мариус Куркински. Следват представления на сцените на няколко други столични театъра и период в трупата на ДКТ „Константин Величков“, Пазарджик. През 2013 г. се присъединява към актьорския състав на ДТ „Сава Огнянов“, Русе. Част от по-значимите му роли в този период са на Робинзон в „Без зестра“, Алонсо в „Следобедни игри“, Найден в „Майстори“, Гочоолу в „Господин Ганьо“ и  Малволио в „Дванайсета нощ“.[1]

Режисьорският му дебют е на русенска сцена с представлението „Бурунданга“ от Жорди Галсеран  (дипломен спектакъл). Междувременно трупа опит като асистент-режисьор на Боян Иванов и Теди Москов. През 2019 г. поставя „Три сватби и едно възкресение“ - своя авторска адаптация по мотиви от „Слуга на двама господари“ на Карло Голдони. По-късно същата година поставя спектакъла „Пет пъти за една нощ“ от Киара Атик, с който открива новата сцена в Сатиричен театър „Алеко Константинов“, София.

Носител на приза за най-добър млад театрален режисьор „Слави Шкаров“, 2019., за спектакъла "Три сватби и едно възкресение"[2] . Номиниран в категория „Млада надежда“ за националните награди за хумор и сатира „Златен кукерикон“ 2020 и за награда "Русе" 2020.

Театрални постановки[редактиране | редактиране на кода]

Театрални роли[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Стела. Никой не трябва да бъде спасяван от любовта. // stand.bg. 30-11-15 10:46. Посетен на 5.02.2020.
  2. Русенецът Ивайло Ненов спечели приза в Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“. // РусеИнфо. 14.10.2019. Посетен на 1.12.2019.
  3. Драматичен театър „Сава Огнянов“, Русе. Три Сватби и Едно Възкресение. // Посетен на 1.12.2019.
  4. Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Пет пъти за една нощ. Пет пъти за една нощ. // Посетен на 1.12.2019.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]