Иван Антонов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Иван Антонов.

Иван Антонов
български революционер и духовник

Роден
Починал
1 ноември 1928 г. (48 г.)

Иван Антонов е български революционер, протойерей, участник в борбата за утвърждаване на Българската екзархия в Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Антонов е роден в 1882 година в големия български македонски град Петрич, тогава в Османската империя, днес в България. Учи в Петрич, по-късно в Серското българско педагогическо училище, а в 1905 година завършва с отличие Българската духовна семинария в Цариград. През същата година е назначен за учител в Сяр.

В 1906 година става член на Серския комитет на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. След провал е арестуван от властите, затворен в Солунския затвор Еди куле и по-късно осъден на доживотно заточение на остров Родос.

През 1908 година е амнистиран и на 23 април е ръкоположен за свещеник във Враца, а на 2 юли е избран за председател на Петричката българска община. Като председател на община Антонов полага усилия за утвърждаване на екзархийското дело в Петричко. От 1910 до 1913 година Иван Антонов е председател на българска църковна община в Прилеп.

След избухването на Балканската война през 1912 година Антонов открито се противопоставя на противобългарска асимилаторска политика на новите сръбски власти за което е арестуван[1], изтезаван и екстерниран в България (юни 1913). Първоначално се преселва със семейството си във Враца, а по-късно в Луковит.

Антонов умира в Луковит през 1928 година.[2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пърличев, Кирил. Сръбският режим и революционната борба в Македония (1912-1915 година). София, 1918.
  2. Албумъ-алманахъ "Македония". Отдел VI, Табло XL-144, София, 1931.
  3. Енциклопедия „Пирински край“. Том 1, Благоевград, 1995.