Иван Ибришимов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван Николов Ибришимов
Български журналист
Роден
София, Флаг на България България
Литература
Жанрове публицистика
Тема политика

Иван Николов Ибришимов е български журналист и автор на публицистични книги.

Получава средно образование в 8 гимназия в София и служи в Българската армия редовна наборна военна служба в Кърджали. След това е приет и завършва ВМЕИ – София със специалност „Радио и телевизия“. По време на следването си работи като редактор на студентския вестник „Технически авангард“. По-късно завършва семестриално специалността „Телевизионна журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Работи близо 14 години в Българската национална телевизия, първо като видеоинженер, а по-късно – като репортер, редактор, отговорен редактор и завеждащ редакция. От 1985 г. до 1989 г. е редактор и водещ на предаването „Световна икономика“ по БНТ, а от 1990 г. до 1992 г. е отговорен редактор и водещ на предаването „Актуална антена“, преименувано по-късно на „Актуална камера“.

След 1992 г. се прехвърля в печатните медии, като работи последователно като заместник-главен редактор във вестниците „Столица“, „Експрес“ и „Демокрация". По това време започва да участва в политическия живот на страната и е част от ръководството на пресцентровете на предизборните кампании на Съюза на демократичните сили през 1994 г. и на Обединените демократични сили през 1996 г.

В периода 19972002 г. е секретар на президента Република България Петър Стоянов.

След края на мандата на Петър Стоянов Ибришимов се връща отново към печатните медии, като заместник-главен редактор и политически наблюдател във вестниците „Демокрация", „КЕШ“, „Българска армия“, и политически коментатор в телевизия „Европа“. Понастоящем е заместник-главен редактор на вестник „Българска армия“.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Женен е за Русалка Ибришимова, от която има двама сина – Никола и Иво-Живан.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]