Иван Раев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за народния лечител. За българския актьор вижте Иван Раев (актьор).

Иван Раев
български народен лечител
Роден
1876 г.
Починал
1938 г. (62 г.)

Иван Раев (1876-1938) е български народен лечител, създател на лекарство от беладона (лудо биле) за лечение на паркинсонизъм. Съществува съвършено неправилно схващане че Иван Раев е открил лечение за т. нар. "сънна болест", чието истинско име е епидемичен енцефалит или енцефалит на Ван Економо.

На практика при този енцефалит смъртността и сега е голяма и лечение все още няма открито. Лечението на Иван Раев върху самия енцефалит и протичането му не оказва никакво благотворно влияние.

При всички преживели обаче енцефалита впоследствие като увреждане остава паркинсонизъм или т. нар. "постенцефалитен паркинсонизъм".

От малък остава сирак и започнал да аргатува из различни краища, като се запознал и с народното лечителство. Попада в Цариград при един стар бездетен ходжа, който като видял, че момчето е доста напреднало в лечителството му предал натрупания собствен опит, а също и една книга с рецепти.

Около 1905 г. открил лечението на постенцефалитния паркинсонизъм след прекарана сънна болест с атропин извлечен от билката "беладона" известно като „curra bulgara“ (т.е. „българско лечение“).За извличане на атропина е използвал бяло вино, поради това че червеното вино е било непригодно за целта заради съдържащите се в него танини... Лечението му впоследствие се оказва ефективно и при всички други форми на паркинсонизма.

Славата на Раев на изкусен лечител на паркинсонизма, като остатъчно увреждане след прекарване на сънната болест достигнала чак до Рим, където италианската кралица Елена Савойска (баба на Симеон II) страдала от тези увреждания, и всички приложени лечения се оказали безрезултатни. След лечението проведено от Иван Раев кралицата била излекувана напълно, а на Раев била присъдена титлата "доктор", награден бил със златен медал и болницата, в която се провело лечението била именувана "Д-р Иван Раев", както се казва и до днес. Умира през 1938 г. в Пловдив от инфаркт, във файтон на път за гарата.

В гр. Сопот има паметна плоча на къщата, в която се е родил и живял този лечител.