Игор Сикорски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Игор Сикорски
руско-американски авиоконструктор
Роден
Починал
ПогребанСАЩ

Етносамериканци[1][2]
РелигияРуска православна църква[3]
Учил вКиевски политехнически институт
Наградиорден на свети Владимир, 4-та степен
Семейство
Деца5

Уебсайт
Игор Сикорски в Общомедия

Ѝгор Ива̀нович Сико̀рски (на английски: Igor Ivanovich Sikorsky, на руски: Игорь Иванович Сикорский, на украински: Ігор Іванович Сікорський) е руско[4]-американски учен авиоконструктор. Създател е на първия четиримоторен бомбардировачИля Муромец“ и на вертолета.

Роден е на 25 май 1889 година в Киев, Руска Империя, днешна Украйна. Още от ранно детство се увлича по авиомоделирането. На 12-годишна възраст построява малък макет на вертолет, задвижван с ластик.

Учи в кадетския корпус на „Морското кадетско училище“ в град Санкт Петербург (1903 – 1906) и в Киевския политехнически институт. За кратко време пребивава в Париж.

През лятото на 1908 г. заминава на пътешествие из Европа, по време на което се запознава с братята Райт. Завръщайки се в Киев, започва да работи върху проект за създаването на вертолет. През 1909 и 1910 г. изработва два модела, които така и не може да издигне във въздуха.

Руския екипаж на „Руски витяз“. Най-вляво е Игор Сикорски, 1915 година

Изоставя проекта си, считайки го за безперспективен, и започва да се занимава само с конструиране на самолети. В периода 1910 – 1911 г. създава няколко самолета от модел „С“. През лятото на 1911 г. извършва полет с биплан „С-5“, снабден с двигател с мощност 50 к.с. Полетът продължава повече от час и достига височина 450 м. По същото време конструкторът получава и летателен лиценз (под номер 64) от „Международната авиационна федерация“.

От 1912 до 1918 година Сикорски оглавява конструкторското бюро на авиационния отдел на „Руско-балтийския завод“, който през 1913 и 1914 г. започва да произвежда първите в света многомоторни самолети („Гранд“, „Руски витяз“, „Иля Муромец“).

В годините на Първата световна война под ръководството на Сикорски са построени 75 четиримоторни бомбардировача.

През 1919 година Сикорски емигрира в САЩ, където в течение на няколко години се занимава с преподавателска дейност и чете лекции, а през 1923 година заедно с няколко други руски имигранти (бивши офицери) създава компанията „Сикорски аероинжениринг“. През 1928 г. компанията става част от „Юнайтед еъркрафт“.

Първият самолет, построен от Сикорски в САЩ, е двумоторен биплан S-29 (1923). През 1929 година Сикорски създава за авиокомпанията „Пан Америкън еъруей“ двумоторен биплан S-38. Малко по-късно Сикорски започва разработка на летателен апарат с по-голямо натоварване на крилото. Неговите четиримоторни модели S-40 (1931) и S-42 (1932) са първите в света транспортни самолети, снабдени с пропелери с постоянна скорост на въртене.

S-42, който е създаден за далечни полети, през 1934 г. поставя рекорд за височина на полета (6220 метра) с товар, тежащ повече от 4900 кг. В същата година S-38 поставя световен рекорд за скорост.

В началото на 40-те години на ХХ век публично е демонстриран полет по устойчива траектория с машина, приличаща по конструкция на съвременния вертолет – VS-300. Вертолетът на Сикорски поставя няколко световни рекорда. В следващите години е приет на въоръжение в армията на САЩ и е закупен от редица държавни организации и агенции, както и от много авиокомпании.

Вертолетът S-51 широко се използва в бойни операции по време на Корейската война.

Сикорски е удостоен с множество звания и държавни награди. Избран е за почетен член на много университети по света.

Умира в град Истън, щата Кънектикът, на 26 октомври 1972 г.

Спасителен вертолет Сикорски S-51

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Сикорски HH-52-„Албатрос“ и Сикорски HU-16Сийгард“, на Бреговата охрана на САЩ.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.krugosvet.ru
  2. Енциклопедия Британика.
  3. www.nytimes.com
  4. Jacobson, Lee. Igor Sikorsky Was a Reflection of His Heritage and Experiences in life // Sikorsky Archives News. April 2013. p. 2. Архивиран от оригинала на 2022-01-21. (...) when [Sikorsky] responds to questions regarding his roots, he would answer: “My family is of Russian origin. My grandfather and other ancestors from the time of Peter the Great were Russian Orthodox priests. Consequently, the Russian nationality of the family must be considered as well established” (на английски)