Игор Сикорски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Игор Сикорски
руско-американски авиоконструктор
Роден
Починал
Техника
Област Авиоинженерство
Игор Сикорски в Общомедия

Игор Иванович Сикорски (на руски - Игорь Иванович Сикорский, на английски - Igor Ivanovich Sikorsky) е руски и американски учен - авиоконструктор. Създател на първия четиримоторен бомбардировачИля Муромец“ и вертолета (1908).

Роден е на 25 май 1889 година в Киев, Руска Империя, днешна Украйна. Още от ранно детство се увлича по авиомоделирането. На 12 годишна възраст построява малък макет на вертолет, задвижван с ластик.

Учи в кадетския корпус на „Морското кадетско училище“ в град Санкт Петербург (19031906), и Киевския политехнически институт. За кратко време пребивава в Париж.

През лятото на 1908 година заминава на пътешествие из Европа, по време на което се запознава с братята Райт. Завръщайки се в Киев, започва да работи върху проект за създаването на вертолет. През 1909 и 1910 год. изработва два модела, които така и не може да издигне във въздуха.

Руско-украинския екипаж на „Руски витяз“. Най-вляво е Игор Сикорски, 1915 година
Последната версия на прототипа VS-300, управляван лично от Игор Сикорски, 1941 година.

Изоставя проекта си, считайки го за безперспективен и започва да се занимава само с конструирането на самолети. В периода 19101911 год. създава няколко самолета модел-„С“. Лятото на 1911 година извършва полет с биплан „С-5“, снабден с двигател с мощност 50 к.с., който продължава повече от 1 час и достигайки височина на полета 450 м. По същото време получава и летателен лиценз от „Международната авиационна федерация“, под номер 64.

От 1912 до 1918 година Сикорски оглавява конструкторското бюро на авиационния отдел на „Руско-балтийския завод“, който през 1913 и 1914 год. започва да произвежда първите в света много моторни самолети („Гранд“, „Руски витяз“, „Иля Муромец“).

В годините на Първата световна война били построени 75 четиримоторни бомбардировачи, под ръководството на Сикорски.

През 1919 година Сикорски имигрира в САЩ, където в течение на няколко години се занимава с преподавателска дейност и чете лекции, а през 1923 година заедно с няколко други руски имигранти – бивши офицери, създава компанията "Сикорски аероинжениринг", която през 1928 година става част от „Юнайтед еъркрафт“.

Първия самолет, построен от Сикорски в САЩ, бил двумоторен биплан S-29 (1923). През 1929 година Сикорски създава за авиокомпанията "Пан Америкън еъруей" двумоторен биплан S-38. Малко по-късно Сикорски започва разработка на летателен апарат с по-голямо натоварване на крилото. Неговите четиримоторни S-40 (1931) и S-42 (1932) били първите в света транспортни самолети, снабдени с пропелери с постоянна скорост на въртене.

S-42, който е създаден за далечни полети, през 1934 година поставя рекорд за височина на полета - 6220 метра, имайки на борда товар, тежащ повече от 4900 кг. В същата година S-38 поставя световен рекорд за скорост.

В началото на 40-те години на ХХ век, публично бил демонстриран полет по устойчива траектория с машина, приличаща по конструкция на съвременния вертолет - VS-300. Вертолета на Сикорски поставя няколко световни рекорди и в следващите няколко години е приет на въоръжение в армията на САЩ и е закупен от редица държавни организации и агенции, както и от много авиокомпании.

Вертолетът S-51 широко се използва в бойни операции по време на Корейската война.

Сикорски е удостоен с множество звания и държавни награди. Избран е за почетен член на много университети по света.

Умира в град Истън, щат Кънектикът, на 26 октомври 1972 година.

Спасителен вертолет Сикорски S-51.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Сикорски HH-52-„Албатрос“ и Сикорски HU-16Сийгард“, на Бреговата охрана на САЩ.