Изворово (област Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Изворово.

Изворово
Общи данни
Население 103 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 26,003 km²
Надм. височина 323 m
Пощ. код 6242
Тел. код 041359
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 32456
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   - кмет
Чирпан
Кичка Петкова
(БСП)

Изворово е село в Южна България. То се намира в община Чирпан, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

с.Изворово се намира на 12 км северно от гр. Чирпан и е разположено в южните склонове на Средна Сърнена Гора /Чирпанските възвишения/. Селото е заобиколено от планината и е отворено на юг към Тракийската низина. Климата е умерено континентален полупланински. Средната надморска височина е 318 м. В селото постоянно живеят 98 души. Като етническата им принадлежност е 97% българи и 3% британци /англичани/.

История[редактиране | редактиране на кода]

с. Изворово има многовековна история. По територията на цялото землище се намират древни некрополи, остатъци от римски крепости и вила, тракийски могили и старобългарски постройки. През селото е минавал един от главните пътища в древността север-юг свързващ древните тракийски градове Тонзос и Севтополис със Филипополис/Пловдив/. На 6 километра от селото е открито неолитно селище и крайпътна римска станция Карасура на която проучванията продължават. През различните времена по билото на планинската верига край селото е минавала границата между различните тракийски държави, по късно и на римската империя. За това свидетелстват двете гранични крепости /градища/ на територията на селото. През древността се е ползвал прохода на север от селото, наречен по късно от османлиите Гичит /Удобен Проход/. По цялото поречие на Стара Река, чиито извори са в землището на селото са се развивали селища, които съществуват и до днес. Най-голямото природно богатство са изворите, които през периода 1945-1990 бяха каптирани и усвоени за нуждите на водоснабдяването на околните селища. Стига се дотам че в периода 1980-1985 г. период на продължително засушаване в с.Изворово има режим на водата. След направени сондажи проблемите са решени. Действащи извори са Пеневска чешма, Овчарска среща, Бялото кладенче, Доньовско кладенче. Двата микроязовира осигуряват и допълнително водни ресурси за напояване. Друго местно природно богатство е дивечът – сърни, зайци, яребици, пъдпъдък, диво прасе и др. са често срещани в околностите на селото. За опазването и регулирането му се грижи местната ловна дружинка. Условията за лов и риболов са чудесни, което е предпоставка за ловен, риболовен и еко туризъм. В с.Изворово няма изградена леглова база за настаняване. Най-близки хотели и туристически спални са в гр.Чирпан.


Основна религия на местното население е Източното православие – единствения храм е "Св. Георги", който е и закрилник на селото.

Обществените институции в селото са: Кметство – с кметски наместник. Пощенска станция. Читалище – през 2008 година се навършиха 80 г. от създаването му. Църква "Св. Георги – Победоносец" – църковно настоятелство. Къща музей на поета Неделчо Ганев.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Традиционен събор – 6 май – Гергьовден

  • Неделчо Ганев – поет


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]