Свобода (област Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свобода.

Свобода
Общи данни
Население 1124 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 37,874 km²
Надм. височина 201 m
Пощ. код 6230
Тел. код 04139
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 65810
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   - кмет
Чирпан
Кичка Петкова
(БСП)
Кметство
   - кмет
Свобода
Петко Петков
(БСП)

Свобода е село в Южна България. То се намира в община Чирпан, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено на 8 км от гр. Чирпан и на 2 км южно от пътя Стара Загора – Пловдив. Гарата е на 2,5 км от селото. Съседни села са Гита, Малко Тръново и Рупките. Близо до селото е местността Сарлъка, богата на питейна вода. Намира се в най-северните части на Горнотракийската низина. Северно от селото са Чирпанските възвишения, които са неделима част от Средна гора. Почвите са черноземни смолници. Климатът е преходно-континентален, с изразено горещо лято и студена зима. Температурите в своят максимум стигат до 43оС през юли, а минимума е през януари -28оС. Валежите имат максимуми през май и ноември. Свобода е бедна на течащи води; реката, която преминава през селото – Стара река – достига своя максимален воден обем през лятото. Селото е богато на подпочвени води, но те са на голяма дълбочина. В близост се намират два язовира, от източната и южната страна на селото. Растителността и животинският свят са от централно-европейски тип. Преобладават дървесни видове като дъб, акация, топола, ясен, различни видове храсти, силно разпространена е шипката, изобилие на тревна растителност. Дивите животни са представени от зайци, пъдпъдъци, яребици, сови, гугутки, таралежи. В местността „Хайкъна“ се срещат диви прасета и чакали. От влечугите са най-разпространени смоковете: мишелов, по-рядко стрелец; срещат се водни змии, гущери. От отровните най-разпространени са пепелянката и усойницата.

В Свобода силно развит е селскостопанският отрасъл. В земеделието е традиционно производството на зърнени и технически култури: пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед, от техническите: памук, лавандула и салвия. Чирпанският край се слави с лозарството и винопроизводството. В Свобода се отглеждат предимно винени сортове грозде: каберне, памид, ркацители, които се обработват в двете местни изби и личните стопанства. Добри условия намират и овощните видове дървета: ябълка, круша, слива, орех. Животновъдството в миналото е било много добре развито – най-силно говедовъдството и овцевъдството, а в домашни условия свиневъдството и птицевъдството.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В местността Сарлъка са проведени разкопки на старо селище „Калето“, където са намерени останки от римско време. Някога през землището на селото е минавал стар римски път.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

От 20.04.2008 г. в село Свобода се издава вестник „Бинокъл“, който е ежемесечен. Той е обзорен, пише за събития от селото и региона, както и рубрики за история, география, политика, здраве, свободно време и др.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

"История на с. Свобода (автор Д. Стоянов) и книгата „Обикновен живот“ (автор Ил. Шмилев) Етнографско изследване на село Свобода Чирпанско"/автор Иванка Мурджева/

Личности[редактиране | редактиране на кода]

В с. Свобода са родени:

  • проф. Тодор Иванов Дедов (15.3.1876-1942) – математик (завършил втори випуск на СУ през 1892 г. с фак. № 80), защитава докторска дисертация през 1895 г. в Цюрих на тема „Изследвания върху квадратните форми“;
  • акад. Петко Радев (9.4.1933 – 23.9.2017) – кларинетист и педагог;
  • проф. Желю Желев – професор по атомна спектроскопия;
  • д-р Илия Тонев Шмилев (1923-2003) – детски лекар;
  • Димо Узунов – баща на актьора Николай Узунов.
  • доц. д.и.н. Димитър Стоянов – историк
  • проф. д-р инж. Георги Иванов Вълчев – ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]