Свобода (област Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Свобода.

Свобода
Общи данни
Население 1169 души[1] (15 март 2022 г.)
30,9 души/km²
Землище 37,874 km²
Надм. височина 201 m
Пощ. код 6230
Тел. код 04139
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 65810
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   кмет
Чирпан
Ивайло Крачолов
(ГЕРБ, НФСБ, СДС, …)
Кметство
   кмет
Свобода
Петко Петков
(БСП)

Свобода е село в Южна България. То се намира в община Чирпан, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено на 8 км от гр. Чирпан и на 2 км южно от пътя Стара Загора – Пловдив. Гарата е на 2,5 км от селото. Съседни села са Гита, Малко Тръново и Рупките. Близо до селото е местността Сарлъка, богата на питейна вода. Намира се в най-северните части на Горнотракийската низина. Северно от селото са Чирпанските възвишения, които са неделима част от Средна гора. Почвите са черноземни смолници. Климатът е преходно-континентален, с изразено горещо лято и студена зима. Температурите в своят максимум стигат до 43 °C през юли, а минимума е през януари -28 °C. Валежите имат максимуми през май и ноември. Свобода е бедна на течащи води; реката, която преминава през селото – Стара река – достига своя максимален воден обем през лятото. Селото е богато на подпочвени води, но те са на голяма дълбочина. В близост се намират два язовира, от източната и южната страна на селото. Растителността и животинският свят са от централно-европейски тип. Преобладават дървесни видове като дъб, акация, топола, ясен, различни видове храсти, силно разпространена е шипката, изобилие на тревна растителност. Дивите животни са представени от зайци, пъдпъдъци, яребици, сови, гугутки, таралежи. В местността „Хайкъна“ се срещат диви прасета и чакали. От влечугите са най-разпространени смоковете: мишелов, по-рядко стрелец; срещат се водни змии, гущери. От отровните най-разпространени са пепелянката и усойницата.

В Свобода силно развит е селскостопанският отрасъл. В земеделието е традиционно производството на зърнени и технически култури: пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед, от техническите: памук, лавандула и салвия. Чирпанският край се слави с лозарството и винопроизводството. В Свобода се отглеждат предимно винени сортове грозде: каберне, памид, ркацители, които се обработват в двете местни изби и личните стопанства. Добри условия намират и овощните видове дървета: ябълка, круша, слива, орех. Животновъдството в миналото е било много добре развито – най-силно говедовъдството и овцевъдството, а в домашни условия свиневъдството и птицевъдството.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на селото е Алипашиново. То съществува поне от 1726 г.[2] След Независимостта на България през 1908 г., селото е преименувано на Свобода.[3] Към 1946 г. населението на селото е 2351 души, а към 1985 г. – 1271 души.[4]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В местността Сарлъка са проведени разкопки на старо селище „Калето“, където са намерени останки от римско време. Някога през землището на селото е минавал стар римски път.

Селото разполага с читалище, основано през 1928 г. под името „Селска пробуда“ (днес „Петко Стоянов“).

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

От 20 април 2008 г. в село Свобода се издава вестник „Бинокъл“, който е ежемесечен. Той е обзорен, пише за събития от селото и региона, както и рубрики за история, география, политика, здраве, свободно време и др.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

"История на с. Свобода (автор Д. Стоянов) и книгата „Обикновен живот“ (автор Ил. Шмилев) Етнографско изследване на село Свобода Чирпанско"/автор Иванка Мурджева/

Личности[редактиране | редактиране на кода]

В с. Свобода са родени:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]