Стоян-Заимово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стоян-Заимово
Общи данни
Население69 души[1] (15 септември 2022 г.)
3,76 души/km²
Землище18,398 km²
Надм. височина374 m
Пощ. код6243
Тел. код041335
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ69496
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Чирпан
Ивайло Крачолов
(ГЕРБ, НФСБ, СДС, …)

Стоян-Заимово е село в Южна България. То се намира в община Чирпан, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено в подножието на планина Средна гора, намира се на 21 километра северно от Чирпан. Природата в Стоян Заимово е изключително красива чиста. В землището на селото няма открити полезни изкопаеми и не се извършва промишлен добив. През селото минава малка рекичка. Най-близкото населено място до Стоян Заимово е с. Могилово на югоизток на 3 километра. Други населени места, намиращи се в близост до селото са Изворово, Средно градище и Спасово. На северозапад землището на Стоян Заимово граничи със землището на село Съединение.

История[редактиране | редактиране на кода]

Стоян Заимово е познато още като Карапча и Бедняково. Днешното си име получава на 14 август 1934 година.[2] Името е дадено, заради факта че именитият български революционер Стоян Заимов е роден в селото през 1853 г., а след като баща му загива, семейството се премества в село Рупки.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Средновековният манастир „Св. Пантелеймон“ се намира в местността „Голяма черква“, на около 1 км северозападно от чирпанското село Стоян Заимово и на 21 км северно от град Чирпан. Разположените върху хълм от Чирпанските възвишения останки на отдавна разрушената обител са скътани сред гъста растителност от дървета и храсти, оформящи естествена защита. За възникването и историята на манастира исторически сведения не са достигнали до нас, или поне няма известни такива. Всичко, което се знае за него изхожда от легенди, преданията и свидетелства на местни жители. Последните са били причина преди години да дойде тук екип от археолози, които реално засвидетелствали основи на християнски храм и на други манастирски сгради.

В местността се забелязват руини от каменни градежи, останки от строителни материали и керамика са пръснати из целия терен, произходът на които все още не е докрай проучен. Интересен е фактът, че светите места в района на село Стоян Заимово не се ограничават само с „Голяма черква“. В околността има и други черковища, назовавани от хората като: „Гергьовска черква“, „Медна черква“, „Брайкова черква“, „Свети Илия“ и др. Вероятно на това място някога е съществувал не само един манастир, а цял комплекс от манастири и църкви – една малка Света гора.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Мичев, Николай и Петър Коледаров. Речник на селищата и селищните имена в България 1878 – 1987, София 1989, с. 258.