Стоян-Заимово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Стоян-Заимово
Общи данни
Население 55 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 18,398 km²
Надм. височина 400-420m m
Пощ. код 6243
Тел. код 041335
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 69496
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   - кмет
Чирпан
Кичка Петкова
(БСП)

Стоян-Заимово е село в Южна България. То се намира в община Чирпан, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено в подножието на планина Средна гора, намира се на приблизително 20 километра северно от Чирпан. Природата в Стоян Заимово е изключително красива. Селото няма полезни изкопаеми и не минават големи реки през селото. Най-близкото населено място до Стоян Заимово е с. Могилово на 4-5 километра. Други населени места, намиращи се в близост до селото са Изворово, Средно градище и Спасово.

История[редактиране | редактиране на кода]

Стоян Заимово е познато още като Карапча и Бедняково. Днешното си име получава на 14 август 1934 година.[1] Името е дадено, заради факта че именитият български революционер Стоян Заимов е живял в това селище.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Средновековният манастир "Св. Пантелеймон" Средновековният манастир "Св. Пантелеймон" се намира в местността "Голяма черква", на около 1 км северозападно от чирпанското село Стоян Заимово и на 21 км северно от град Чирпан. Разположените върху хълм от Чирпанските възвишения останки на отдавна разрушената обител са скътани сред гъста растителност от дървета и храсти, оформящи естествена защита. За възникването и историята на манастира исторически сведения не са достигнали до нас, или поне няма известни такива. Всичко, което се знае за него изхожда от преданията и съновиденията на местни жители. Последните са били причина преди години да дойде тук екип от археолози, които реално засвидетелствали основи на християнски храм и на други манастирски сгради. И в действителност, дори и да не се правят разкопки, добре се забелязват руини от каменни градежи, останки от строителни материали и керамика са пръснати из целия терен. Интересен е фактът, че светите места в района на село Стоян Заимово не се ограничават само с "Голяма черква". В околността има и други черковища, назовавани от хората като: "Гергьовска черква", "Медна черква", "Брайкова черква", "Свети Илия" и др. Всичко това навежда на мисълта, че тук някога е съществувал не само един манастир, а цял комплекс от манастири и църкви - една малка Света гора.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мичев, Николай и Петър Коледаров. Речник на селищата и селищните имена в България 1878-1987, София 1989, с. 258.