Империя Онлайн (компания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Империя Онлайн“ ЕАД
ТипЕднолично акционерно дружество
ИндустрияИгри
ЖанрСтратегии в реално време, Походови стратегии, Мобилни игри, Групови игри, Уеб браузърни игри
Основаване2005
СедалищеСофия, България
Ключови личностиЦветан Русимов
Служители60+
Уебсайтwww.imperiaonline.bg

„Империя Онлайн“ ЕАД е българска компания за разработка и разпространение на игри, основана от Мони Дочев и Доброслав Димитров.[1] Намираща се в София, компанията първоначално се концентрира основно върху браузърни игри с водещо заглавие – едноименната игра Империя Онлайн,[2][3][4][5] но по-късно започва разработване и на мобилни игри.

На 21-ви септември 2018 година Империя Онлайн става част от Stillfront Group – група от независими създатели, издатели и разпространители на игри. Stillfront оперира чрез двадесет и три почти автономни дъщерни дружества: Империя Онлайн в България, Bytro Labs, OFM Studios, 6Waves в Hong-Kong  Sandbox Interactive, New Moon Production, Goodgame Studios и Playa Games в Германия, Coldwood Interactive в Швеция, Power Challenge във Великобритания и Швеция, Dorado Games в Малта, Simultronics, Candywriter, Storm8 и Super Free Games в САЩ, Babil Games в ОАЕ и Йордания, и eRepublik в Ирландия и Румъния, Everguild във Великобритания и Испания, Game Labs в Украйна, Русия, Гърция, Дубай, Италия и Естония , Jawaker в ОАЕ, Kixeye в Канада, Moonfrog в Индия, Nanobit в Хърватия. Игрите на Stillfront се разпространяват по целия свят. Главните пазари са Германия, САЩ, Франция, Великобритания и Близкия изток.[6]

Към 2024 година Империя Онлайн има над 30 заглавия и още няколко в процес на разработка. „Империя Онлайн“ ЕАД разработва игри за уеб браузъри, iOS, Android, Windows Phone, Steam и социални мрежи като Facebook, „Одноклассники“ и ВКонтакте[7][8][9]

История[редактиране | редактиране на кода]

„Империя Онлайн“ ЕАД е официално създадена през септември 2009 г., но идеята за нея се ражда заедно с основния ѝ продукт – стратегията в реално време Империя Онлайн[2] още през 2005 г. Детайлното проучване и изработването на геймплей механиката и програмния код се осъществяват от основателите на играта – Доброслав Димитров – дизайнер на геймплея – и Мони Дочев – (по това време) програмист на свободна практика.[1][10]

През януари 2005 г. идеята прераства в концепция и на 23 август Ера 1 на Свят 1 в Империя Онлайн е официално пусната и историята започва.[2][7]

През 2006 г. са пуснати светове за 2 нови ъпгрейда на Империя Онлайн. Играта е преведена на 12 езика, благодарение на преводачи на свободна практика и преводачите, които компанията е назначила. През същата година се организира първото по рода си състезание по Империя Онлайн – „Номадски нашествия“.

През 2007 г. „Империя Онлайн“ ЕАД пуска „Галактическа Империя“ (Galactic Imperia) – нова браузърна игра с модерен военен контекст.

След изготвяне на концепцията и изграждане на гейм механиките в подължение на цяла година, през март 2008 г. е пусната и играта „Глобални Войни“.

През 2009 г. „Империя Онлайн“ ЕАД пуска и първата си ролева игра – Имперски Герой. Същата година е пусната и играта „Ludo“ („Не се сърди, човече!“) за iOS и Facebook – класическата походова настолна игра вече може да се играе с хиляди реални играчи онлайн.

През следващата година – 2010 г. – „Империя Онлайн“ ЕАД пуска и „Онлайн Артилерия“ – походова стрелба с оръдия.

През 2011 г. за първи път е проведено Световно първенство по Империя Онлайн с победа за българския национален отбор.[7]

През 2012 г. се състои второто Световно първенство по Империя Онлайн, отново спечелено от българите.[7] Тази година „Империя Онлайн“ е сред изложителите на On!Fest.

През 2013 г. се провежда третото Световно първенство по Империя Онлайн, като този път златото отива при хърватите.[7] По това време вече има над 100 души, работещи в компанията и първото по рода си училище за гейм разработчици (наречено Имперски тренировъчен лагер) е отворено.[7] През годината основният продукт на компанията – Империя Онлайн – продължава да се разраства и получава версии за iOS и най-голямата руска социална мрежа – Одноклассники.[7] Играта става достъпна и за ползвателите на Android. По-късно най-новата версия на Империя Онлайн е пусната – версия 6, наречена „Великите хора“, която има нов графичен дизайн, както и обогатен и разнообразен геймплей.[7] „Империя Онлайн“ ЕАД е сред изложителите на Gamescom, Dubai World Game Expo и On!Fest. През същата година компанията спонсорира Sofia Game Jam, Intergame Tallinn и #archHackaton, както и българския отбор по Boogie Woogie танци на Световното първенство в Москва, Русия.

През 2014 г. „Империя Онлайн: Великите хора“ е пусната и за Android, Windows Phone и Facebook;[7] Microsoft избира Империя Онлайн в секцията Предпочитани игри в Windows Store. През втората половина на годината „Империя Онлайн“ ЕАД пуска няколко мобилни игри начело с „Mad Moles“ и „Online Artillery 2“ през август: и двете – за iOS и Facebook. По-късно същата година Mad Moles става налична за Android устроийства.[7] През октомври „Rocket Chameleon“ е пусната за iOS, а по-късно и за Android. През ноември „Империя Онлайн“ ЕАД пуска „Egg Tales“ за iOS. Междувременно – от средата на октомври до края на ноември – четвъртото Световно първенство по Империя Онлайн се състои, като този път с категорична победа златото взимат бразилците. През годината компанията спонсорира експедицията с каяк „Black Sea Solo“, HackFMI, също така е сред спонсорите на Launchub.[11] „Империя Онлайн“ ЕАД е сред изложителите на Gamescom в Кьолн и на Intergame в Талин, където Доброслав Димитров изнася лекция на тема „Спечелване на войната за таланти в софтуерното инженерство“. Компанията е член на „БАИТ“ (Българска асоциация по информационни технологии) и „БАСКОМ“ (Българска асоциация на софтуерните компании).

През 2015 г. „Империя Онлайн“ ЕАД пуска редица заглавия, сред които е и ролевата игра „Imperial Hero II“ – римейк на Imperial Hero, публикувана за Android, Facebook и уеб. Също така Империя Онлайн за Windows Phone е публикувана от Game Troopers и става предпочитано мобилно Xbox заглавие. През януари компанията пуска средновековната походова стратегия „Seasons of War“ за Android и по-късно за iOS. Същият месец „Jolly Join“ и „Golem Wars“ са публикувани за iOS. През февруари 2015 г. „Robo Risk“ и „Cluster Six“ са публикувани за iOS, а „Egg Tales“ е пусната за Android. През юни „Империя Онлайн“ ЕАД пуска „Ishi“ за Android. Два месеца по-късно „Империя Онлайн“ ЕАД е сред изложителите на Gamescom. През октомври компанията публикува „FlapOTron 3D Touch“ за iOS и „Ludo Blitz“ – за iOS, Android и Facebook. Играта е усъвършенствана версия на играта Ludo от 2009 г. Същия месец „Империя Онлайн“ ЕАД посещава Game Connection в Париж, като оперативният директор на компанията, Цветан Русимов, е сред лекторите на събитието.[12] Следващия месец „Online Artillery 2“ е пусната за Android, както и в специална 3D Touch версия за iPhone 6s. През декември 2015 г. е публикувана „Ishi GO“ за iOS. В края на годината „Империя Онлайн“ ЕАД сключва партньорство с „VKontakte“ и Империя Онлайн за Android и iOS е интегрирана в секцията за игри на платформата.

2016 година започва с участие на Casual Connect Amsterdam, като на това събитие Online Artillery 2 получава Indie номинация.[13] През април играта Империя Онлайн е пусната в Steam. През същия месец Доброслав Димитров, съоснователят на „Империя Онлайн“ ЕАД, участва в Webit 2016 в дискусионен панел, озаглавен „Представяне на Endeavor и научените уроци от реализация при глобално, локално и при липса на финансиране“. През май „Империя Онлайн“ ЕАД пуска играта Viber Emperors за Android и iOS. Играта е преведена на 30 езика, предлага модули като „Покани Viber приятел“ и има собствен пакет от стикери. Същия месец Мони Дочев, другият съосновател на компанията, участва в журито на E-volution Awards на Forbes. Същия месец Ludo Blitz е пусната в Windows Store. През лятото на 2016 г. Цветан Русимов, оперативният директор на „Империя Онлайн“ ЕАД, участва като лектор в конференциите Pocket Gamer Connects, проведена във Ванкувър и Хелзинки,[14] Mobile Game Asia 2016, както и Israel Mobile Summit 2016. Освен това компанията посещава Electronic Entertainment Expo в Лос Анджелис, САЩ. През ноември Цветан Русимов е лектор на Game Connection в Париж за втора поредна година.[15] От края на октомври 2016 г. до средата на декември се състои петото Световно първенство по Империя Онлайн, като победителят е отборът на Полша.

В началото на 2017 г., през януари, Цветан Русимов участва в International Mobile Gaming Awards (IMGA) в Китай, като е член на журито.[16] Веднага след това той посещава Mobile Games Forum в Обединеното Кралство, като е лектор на конференцията.[17] Следващия месец оперативният директор участва в Четвъртата международна инвестиционна програма на GameFounders в Куала Лумпур, Малайзия като един от тримата ментори по програмата. Също така през февруари Империя Онлайн става първата браузър игра, която интегрира ClanPlay – социално насочено приложение за по-добра комуникация между играчите по време на игра.[18] По същото време „Империя Онлайн“ ЕАД посещава Casual Connect в Берлин, Германия. През март компанията встъпва в партньорство с Play 3arabi – издател на мобилни игри, фокусиран върху региона MENA (Близкия Изток и Северна Африка). Резултатът от сътрудничеството на двете компании е играта Kingdoms Online, която е адаптирана мобилна версия на Империя Онлайн за говорещите арабски език в региона.[19] Същия месец Цветан Русимов е сред лекторите на Global Mobile Game Confederation (GMGC) в Пекин. По-късно през месеца той участва в Digital Games Conference (DGC) в Дубай, където изнася още една лекция.[20] В края на март, в партньорство с Huawei Company, „Империя Онлайн“ ЕАД помества своята хитова игра Империя Онлайн на HiGame – мобилната андроид платформа на Huawei.

През април Цветан Русимов е лектор на Reboot Develop 2017. Оперативният директор на компанията е поканен за лектор на Game Access в Чехия. Същият месец Цветан Русимов участва и на Casual Connect Asia. По същото време компанията се нарежда в ТОП 25 компании с най-висок приход в българската ИТ индустрия, според проучване изготвено от списание Капитал. Мариела Цветанова, директор бизнес развитие,  в Империя Онлайн ЕАД, е един от ключовите лектори по време на Israel Mobile Summit, където презентира „Beauty and the Beast of Brand Diversification“. В края на юни 2017 Цветан Русимов е отново лектор по време на Pocket Gamer Connects в Сан Франциско, където представя „Why US Games Can’t Copy Their Own Success in China – And How To Fix This“. Междувременно Мариела Цветанова участва на Game Development Summit (GDS), където презентира „Beauty and the Beast of Brand Diversification“. Средновековната игра с анимационна визия, Game of Emperors, е пусната в Steam. По-късно, през август, оперативният директор на компанията участва на Game Scope и Devcom като лектор. В началото на септември, Цветан Русимов, е част от списъка с лектори на Dev.Play Conference. По същото време директорът бизнес развитие,  Мариела Цветанова е лектор на Pocket Game Connects в Хелзинки, където разказва за “Тор 10 Tips – How To Work With MENA Influencers". През октомври, като премиум партньори на Huawei Mobile, компанията е поканена на официалното откриване на HiApp Europe в Берлин. А след това, Цветан Русимов и Мариела Цветанова, са лектори на Game Connection в Париж. В края на годината Цветан Русимов е част от журито на IMGA Китай за втора поредна година. Game of Emperors става достъпна и на Windows.

През януари 2018 Цветан Русимов е част от журито на Indie Prize към американското издание на Casual Connect. През същия месец главният бизнес развитие директор, Мариела Цветанова, участва като лектор на Pocket Gamer Connects в Лондон, с темата: 'Social Media Manager vs. Community Manager: What’s the Difference?'.

През февруари 2018 изпълнителният директор, Доброслав Димитров, и оперативният директор, Цветан Русимов, посещават Mobile Games Forum в Лондон. През март двамата представят компанията на GDC и Game Connection в Сан Франциско. Месец по-късно главният бизнес развитие директор, Мариела Цветанова, и старши маркетинг и бизнес развитие мениджър, Аня Шопова, са част от конференцията SheLeader, провела се в София. В края на месеца Digital Games Conference е посетена от оперативния директор, Цветан Русимов. През май 2018 Цветан Русимов е лектор по време на конференцията Nordic Game. Непосредствено след това, заедно с Маркетинг и бизнес развитие екипа, посещават Casual Connect в Лондон, където Game of Emperors е номинирана за Indie Prize. По това време играта Imperia Online е вече достъпна в Samsung Galaxy App Store и MI App Store India

През юни 2018 изпълнителният директор, Доброслав Димитров, е избран за председател на БАСКОМ. През август компанията е представена на Gamescom от директорите и Маркетинг и бизнес развитие отдела. Междувременно компанията пуска своята нова издателска програма за публикуване на игри.

В края на септември изпълнителният директор, Доброслав Димитров, е лектор на Game Dev Summit, който се провежда в София. По същото време оперативният директор, Цветан Русимов, е лектор на Mobile Growth Summit. През октомври Маркетинг и бизнес развитие отделът представят компанията на Casual Connect в Сърбия, където Kingdoms Online е номинирана за Indie Prize, а оперативният директор е лектор. Същият месец Империя Онлайн ЕАД участва на Sofia Games Night, точно преди конференцията Dev.Play, където Цветан Русимов е лектор. Седмица по-късно, оперативният директор посещава White Nights конференцията в Москва. Непосредствено след това е лектор на Game Connection в Париж, където заедно с маркетинг и бизнес развитие мениджърът на компанията, Марио Василев, представиха компанията с общ щанд с Telus International.

В края на 2018, оперативният директор, Цветан Русимов, представя компанията като премиум партньор по време на Huawei Eco-Connect в Италия, Рим. Междувременно от края на октомври 2018 до средата на декември се състои осмото поред Световно първенство в Империя Онлайн, като победител е отборът на САЩ. Непосредствено преди края на годината Империя Онлайн стана достъпна на KakaoTalk и Onestore за Корея.

През януари 2019 оперативният директор, Цветан Русимов, и маркетинг и бизнес развитие мениджърът, Марио Василев, посетиха PGC в Лондон. По време на конференцията Марио Василев взе участие в панел, в който се обсъди темата – „Managing Your Community Across Platforms“.

Цветан Русимов беше част от Quo Vadis в Берлин през април 2019 г. Същия месец Марио Василев беше оратор в GDD в Талин.

Imperia Online посети Webit.Festival Europe 2019 от 13 до 15 май в NDK, София. Империя Онлайн АД беше сред изложителите на Nordic Game Expo 2019, Малмьо.

Ръководителите на студиото и екипът на бизнес развитие посетиха Gamescom. Отново в Германия Цветан Русимов даде мастър клас M&A в Baltic Dev Days на 12 септември 2019 г.

Турнирът на Imperia Online – Световното първенство 2019 г. – се откри на 25 септември. В началото на декември е обявен победителят – Румъния.

Цветан Русимов беше част от Quo Vadis в Берлин през април 2019 г. Същия месец Марио Василев беше оратор в GDD в Талин.

Imperia Online посети Webit.Festival Europe 2019 от 13 до 15 май в NDK, София. Империя Онлайн АД беше сред изложителите на Nordic Game Expo 2019, Малмьо.

Ръководителите на студиото и екипът на бизнес развитие посетиха Gamescom. Отново в Германия Цветан Русимов даде мастър клас M&A в Baltic Dev Days на 12 септември 2019 г.

Турнирът на Imperia Online – Световното първенство 2019 г. – се откри на 25 септември. В началото на декември е обявен победителят – Румъния.

Imperia Online присъства на Pocket Gamer Connects, който се проведе в Хелзинки между 1 – 2 октомври 2019 г. Марио Василев беше оратор. Мариела Цветанова, CMO, говори за „Топ 10 съвета как да работите с MENA Influencers“ в Game Connection, в Париж 2019. Цветан Русимов даде мастър клас M&A в DevGAMM Minsk 2019 на 21 ноември.

В началото на 2020 г. Imperia Online присъства на PGC: London, където Марио Василев говори за Influencer Marketing. След това участват в онлайн събитието: The Gaming San Francisco Online Event, където Мариела Цветанова, директор бизнес развитие на компанията, взима участие в дискусия.[21]

През април 2020 г. Мариела участва в PGC Digital # 1 като лектор, където сподели някои съвети относно разпространението на безплатни игри, докато Марио участва в дискусия относно монетизационни опции за приходи в игрите.

Съоснователят и технически директор Мони Дочев участва в сесия на живо във Facebook с известния български влогър Kitodar, където обсъдиха гейминг индустрия и пътя на Imperia Online към успеха. По време на сесията Мони представи новото попълнение в портфолиото на Imperia Online – Siege: World War II.

Няколко други събития, на които присъства компанията през третото тримесечие на 2020 бяха: Ludicious X, Summer Nights Summer Conference 2020, Gamescom 2020.

Маркетинг и бизнес развитие мениджърът, Васил Господинов, участва като лектор на CGC, където представи най-добрите практики за монетизиране на игри. На последното събитие от тримесечието за компанията присъства старши маркетинг и бизнес развитие мениджър, Аня Стоянова, която презентира темата за Инфлуенсър маркетинг в Източна Европа на Play2Grow Convention.

През октомври 2020 г.  маркетинг и бизнес развитие мениджърът, Александър Иванов изнесе лекция относно LiveOps и техните ползи в игрите по време на GDBAY и DevGAMM. Главният директор бизнес развитие, Мариела, откри дискусия за M&A сделките по време на Dev.Play и даде подробности и съвети относно сделката със Stillfront Group. Мариела също даде и интервю за Pocket Gamer.biz за новия фокус на Imperia Online за придобиване на игри.[22]

2020 г. завърши с участието ни на PGC с лекцията на Аня Стоянова - „10-те правила на компанията, които трябва да се знаят от Imperial Guardian“.

В началото на 2021 Александър Иванов, маркетинг и бизнес развитие мениджър, сподели своята презентация относно Live-Ops по време на PGC Digital #5. През Февруари, главният директор бизнес развитие на компанията, Мариела Цветанова, беше ментор на Pitchboot Camp Bulgaria, а след нея, Аня Стоянова изнесе лекция на тема инфлуенсър маркетинг по време на MGS by Mobile Growth Association 2021. Други събития, на които компанията взе участие бяха Hamburg Games Conference, White Nights Winter и Plovdiv Game Jam. През месец Март, Мариела Цветанова участва на Bytro’s International Women’s Day Panel[23] където темата бе за жените в гейминг индустрията и по-късно беше лектор в PGC Digital #6 заедно с нашия мениджър маркетинг и бизнес развитие Васил Господинов, който беше панелист. Съшият месец Империя Онлайн бе сертифицирана като климатично неутрална компания благодарение на Stillfront Group, която компенсира въглеродните емисии на всичките си студия чрез инвестиране в проекти и благотворителни организации.[24] През юни 2021 г. Imperia Online стана изцяло отговорна за операциите и публикуването на първото придобито заглавие от Stillfront – Crush Them All, мобилна ролева idle-игра разработена от Godzilab Inc. през 2017 г. като Империя Онлайн се включи в търсенето на подходящо заглавие и след това започна да го управлява напълно.[25] През Юли, Аня Стоянова представи пред аудиторията на Hamburg Games Conference своята лекция “From Dev to Pub”[26], а Васил Господинов участва на DevGAMM в Москва през септември. В последните 4 месеца от годината, компанията участва на PGC Digital #8, където Александър Иванов е лектор[27], както и Next Digital edition с участието на Аня. Васил изнесе лекция по време на White Nights North America, докато Александра Желева, маркетинг и бизнес развитие специалист, е лектор на India Game Developer Conference и DevGAMM Fall 2021.

През ноември Аня и Александър участват съответно на Game Connection Europe и Games Gathering Киев 2021, докато съоснователят и технически директор Мони Дочев участва в няколко подкаста[28] в българския подкаст Impact. През декември главния оперативен директор, Цветан Русимов, взима участие на „C-Level Стратегически панел“ като част от Israel Mobile Summit, което и затваря 2021.


Империя Онлайн започва 2022 г. с участие в Plovdiv Game Jam, ежегодно събитие, което събира разработчици на игри, за да създават нови заглавия. Малко след това екипът участва в няколко други онлайн събития - PGC London, Hamburg Games Conference, Mobidictum Business Network #3, последвани от Nordic Games Conference. Веднага след това Доброслав Димитров, главен изпълнителен директор и съ-основател на Империя Онлайн, е поканен на събитие, организирано от посолствата на всички скандинавски страни, наречено „Университети на бъдещето и сътрудничество в частния сектор“. През юни Цветан Русимов, главен оперативен директор и Аня и Александра, част от БизДев екипа на компанията, присъстват на WN Istanbul. Аня е и един от лекторите на събитието. Следва Gamescom 2022, на който отново присъства Цветан заедно с Александър и Васил, също част от екипа на БизДев. Васил е един от лекторите на Publish Me!, събитие организирано от AppQuantum. След това Цветан е един от лекторите на сцената на Games Gathering в Братислава. По-късно през есента Аня взе участие в MGS Africa като онлайн лектор и е ментор по време на „Marketing Challenge“ от АУБ. Александра взе участие в конференцията DigiPay и след това заедно с Мариела, главния директор бизнес развитие и Александър присъстваха с щанд на Sofia Game Night. Мариела участва с лекция на Hyper Games Conference. Главният изпълнителен директор на Империя Онлайн Доброслав участва в Business Tree като лектор и говори за личностно и кариерно развитие. В края на 2022 г. Imperia Online пусна "EGGO: Jump" - мобилна 2D runner игра.

Компанията започва 2023 г. с участие в PGC: London. Едновременно с това Мариела Цветанова става посланик в организацията "Women in Games". Екипът човешки ресурси взима участие в събития като HR Industry и DEV.BG.

Цветанова е и лектор на CreaTech Summit в Югоизточна Европа 2023, а Марио Василев допринася с експертизата си като съдия по време на HackAUBG5.0. Васил Господинов и Александър Иванов са ментори на участниците в Global Games Pitch в рамките на GDBAY 2023. Компанията подкрепя и други събития в индустрията, включително TUES Fest и Technovation. Главен изпълнителен директор става Цветан Русимов. Екипът Бизнес развитие проучва нови възможности за партньорства на събития като Gamescom, DIGIPay 2023, Sofia Game Night 2023 и HIT Games Conference. Империя Онлайн сключва нови сделки в рамките на групата Stillfront, ставайки дългосрочен партньор на компаниите Dorado и 6waves. Последните начинания на компанията включват пускането на "Generals: World War 2" на пазара, в колаборация с Gambrella.

Цифри[редактиране | редактиране на кода]

  • Към януари 2024 г. „Империя Онлайн“ ЕАД има над 70 милиона регистрирани потребители на водещите си игри
  • Facebook страниците на компанията и игрите имат почти 650 000 фена.
  • Годишния приход на „Империя Онлайн“ ЕАД за 2017 г. е 5,3 милиона евро.
  • Приходът за периода 2012 – 2017 г. е 33,2 милиона евро.
  • Офисът на компанията се разполага на 1200 квадратни метра в една от най-луксозните офис сгради в България – „Infinity Tower“.[29]
  • Към януари 2024 г. „Империя Онлайн“ ЕАД има над 60 служители.
  • Компанията и продуктите и са известни в над 194 държави.

Игри[редактиране | редактиране на кода]

Заглавие Година Платформи Жанр Описание
Imperia Online 2005 Браузър, Steam, iOS, Android, Windows Phone MMORTS Средновековна стратегическа игра, в която играчът развива своята империя чрез строежи, изследвания и битки.
Galactic Imperia 2007 Браузър MMORTS Играчът поема контрол над командир на планета, пълна с ресурси, които трябва да се използват за построяването на армада от космически кораби и за унищожаването на противниците.
Global Wars 2008 Браузър MMORTS Симулирана паралелна вселена, в която съществуват модерните икономически, политически и военни системи и технологии, които се използват за развитието на своята държава и за покоряването на други.
Imperial Hero 2009 Браузър, Android MMORPG Мултиплатформена игра, която пренася играчите в земите на Аярската империя, които очакват всички герои, които желаят да постигнат слава, безсмъртие и да станат легенди.
Ludo 2009 iOS, Браузър Turn-based Board Game Походова игра за 2 – 4 души, една от най-играните семейни игри в света.
Online Artillery 2010 iOS Turn-based cannon shooter Римейк на класическата 8-битова игра Artillery.
Mad Moles 2014 iOS, Android, Браузър Arcade game Базирана на класическата whack-a-mole концепция с неочакван обрат.
Online Artillery 2 2014 iOS, Android, Браузър Turn-based cannon shooter Подобрената версия на Online Artillery от 2010.
Rocket Chameleon 2014 iOS, Android Arcade game Забавен микс от напасване на цветове и безкрайно бягане.
Egg Tales 2014 iOS, Android Arcade, Jumper Аркадна игра, която следва приключенията на яйце, което се е откъснало от защитата на своето гнездо и е попаднало в ужасна пещера.
Ishi 2015 Android Arcade game Аркадна игра, в която играчът поема контрол над каменно същество наречено Ishi и трябва да намери своя път през дълбоките тъмни пещери докато събира скъпоценни камъни и да побеждава гадни противници.
Seasons of War 2015 iOS, Android TBS Походова стратегическа игра, която позволява на играча да бъде Управник на далечно Имперско селище и да разшири владенията си.
Ludo Blitz 2015 iOS, Android, Facebook, Windows Store, Браузър Turn-based Board Game Подобрена версия на семейната игра Ludo от 2009.
Golem Wars 2015 iOS TBS Походова стратегическа игра, която позволява на играча да стане Водач на армия от големи.
Jolly Join 2015 iOS Puzzle game Очарователна „color match“ пъзел игра.
Cluster Six 2015 iOS, Apple TV Side-scroller game „Side-scroller“ игра, която изпраща играча в бъдещето.
Robo Risk 2015 iOS Climbing simulator Sci-Fi симулатор на катерене с автоматично генериране на нива и безкраен геймплей.
YoHoHo 2015 iOS Arcade game Играчът трябва да поддържа капитан Флин над водата, докато той плава през морето.
FlapOTron 2015 iOS Arcade game Играчът трябва да избегне кулите като използва 3D Touch да контролира Електрон.
Ishi Go 2015 iOS Arcade game Зарибяваща игра, в която играчът трябва да избегне скалите, използвайки 3D Touch контрол.
Imperial Hero II 2015 Браузър, Android, Facebook MMORPG Подобрената версия на Imperial hero от 2009 г.
Game of Emperors 2016 Браузър, Steam, Android, iOS, Facebook, Windows Store MMORPG Играчът развива свой град като строи икономически и военни сгради, провежда проучвания в Унивеситета в столицата и увеличава своята армия, която ще води битки.
MedCorps 2016 iOS Strategy, Simulation Играчът трябва да контролира група от специалисти, да се бори срещу болести, да уголеми своята организация и в крайна сметка да спаси света.
Kingdoms Online 2017 iOS, Android MMORTS Адаптирана мобилна версия на Империя Онлайн за играчите от Иран.
Siege: World War II 2020 iOS, Android Strategy, Summon-Battle PvP игра разработена от Simutronics и изцяло поддържана от Империя Онлайн от 2020.
Crush Them All 2021 iOS, Android Idle RPG Pолева idle-игра, която се игре сама, разработена от Godzilab Inc, и изцяло поддържана от Империя Онлайн от 2021.
Kingdom of Glory 2022 iOS, Android MMORTS Адаптирана мобилна версия на Империя Онлайн за арабско говорящите играчи от БИСА региона.
Eggo: Jump 2022 iOS, Android Casual, 2D runner Игра за безкрайно летене, създадена от Империя Онлайн в партньорство с Andy Studio, известни български инфлуенсъри.
Generals: WW2 2023 iOS, Android Strategy, Summon-Battle Локализирана версия на SIEGE: WW2, предназначена за пазара на Турция и БИСА, в сътрудничество с Gamebrella

Обучение[редактиране | редактиране на кода]

През 2013 г. „Империя Онлайн“ ЕАД основава първото по рода си безплатно училище за гейм разработчици в България. Първоначално се нарича „Имперски тренировъчен лагер“ и първият му сезон подготвя 40 ентусиасти за професионалната сфера на PHP/MySQL и Java/Android. 20 от тези 40 завършили са наети от компанията, а останалите са препоръчани на други софтуерни компании.

Вторият сезон на Тренировъчния лагер привлича още по-голям интерес и този път квотата е увеличена до 80 души, разделени на 4 групи по 20. 30 от завършилите 62 курсисти са наети веднага на работа от „Империя Онлайн“ ЕАД.

За третия сезон към „Империя Онлайн“ ЕАД се присъединява и друга българска компания – Trader.bg, а училището е преименувано на „ИТ Таланти Тренировъчен Лагер“. Дотогава курсовете са били PHP/ MySQL, Java/ Android, JavaScript, Objective C/iOS и Java SE / Java EE. От януари 2015 г. третият сезон приключва, като голяма част от 115-те участници са наети на работа.[30][31][32]

Всяка година има 180 успешно завършили академията участници. „ИТ Таланти Тренировъчен Лагер“ вече е в партньорство с над 90 компании от ИТ индустрията, като им предоставя обучени ИТ специалисти. Инициативата отбелязва повече от 2000 желаещи за участие на сезон, като най-мотивираните 200 получават шанса да участват в 5-месечните интензивни курсове. „ИТ Таланти Тренировъчен Лагер“ е неправителствена организация от 2016 г. и притежава Google Ad Grants, което позволява пускането на безплатни AdWords кампании. От ноември 2017 г., община Бургас организира 5-месечен курс с помощта на ИТ Таланти. Обучението е напълно безплатно и заявленията се подават, чрез кратък формуляр за регистрация.

Аутсорсинг[редактиране | редактиране на кода]

През май 2015 г. „Империя Онлайн“ ЕАД основава частната компания за ИТ аутсорсинг, наречена „Империя Мобайл“ ООД. До края на годината новото звено, ръководено от Радослав Гайдарски, вече има успешно реализирани над 10 проекта. Аутсорсинг компанията предлага пълен набор от услуги, за да бъде изпълнен технически проект и да бъдат преодоляни всякакви предизвикателства, разчитайки на пълния капацитет на над 165-те професионални разработчици, дизайнери, художници, маркетолози и специалисти по бизнес развитие, които работят в „Империя Онлайн“ ЕАД.[33] През януари 2017 г. в „Империя Мобайл“ ООД започва процес по ребрандиране, като той е успешно завършен през април същата година, когато компанията официално се преименува на „Upnetix“. Компанията има над 50 реализирани проекта и познания в над 10 индустрии. През септември, 2018 компанията стана част от Scalefocus.

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

„Империя Онлайн“ ЕАД печели в категорията „Корпоративна отговорност“ на наградите БАИТ и е номиранирана още за „Образование“.[34][35]

Компанията е обявена за „Изгряваща звезда“ в класацията на Deloitte за най-бързо развиващите се ИТ компании в Европа за 2014 г. с ръст в приходите от 498%.[36][37][38][39]

„Империя Онлайн“ е номинирана в три категории на Game Connection Awards 2014:[40]

  • ‘Promising IP’
  • ‘Desktop Downloadable’
  • ‘Hardcore Game’

„Империя Онлайн“ е номинирана за „Разработчик на 2014 г.“ в The Appsters.[41] През 2015 г. „Империя Онлайн“ ЕАД е наградена от Deloitte като 14-ата най-бързо растяща ИТ компания в Централна Европа, отчитаща ръст на приходите от 592% за периода от 2011 до 2014 г.[42]

През същата година „Империя Онлайн“ ЕАД е номинирана в три категории за Бизнес наградите на Forbes България 2015:

  • Служител на годината
  • Развитие на бизнеса
  • Развитие на човешките ресурси

Служителят на „Империя Онлайн“ ЕАД, Илиан Илиев, е награден с 2-ро място в категорията ‘Служител на Годината’ от списание Forbes България.[43]

През 2016 г. двата албума с музиката на Империя Онлайн бяха представени в „Горещи нови продукции“ в категория Саундтрак (най-продавани нови представени продукти). Музиката, на композитора Христо Христов, достигна до Топ 10 в Amazon.de Германия.[44]

През юни 2016, на Българските Гейм Награди, „Империя Онлайн“ ЕАД е номинирана за ‘Най-добро работно място’ и за ‘Разработчик на годината’ докато две от игрите на компанията са номинирани в следните категории:

  • Imperial Hero II – за „Най-добър визуален стил“, „Най-добър свят“, „Най-добра мобилна игра“
  • Seasons of War – за „Игра на годината“

През септември 2016 г. две от игрите на „Империя Онлайн“ ЕАД са номинирани на TIGA Games Industry Awards 2016 за следните категории:[45]

  • Imperial Hero II – за „Най-добра стратегия“ и за „Най-добра ролева игра“
  • Imperia Online – за „Игра на годината“

През януари 2017 г. „Империя Онлайн“ ЕАД е номинирана като Национален шампион в категория „Фокус върху клиента“ на Европейските Бизнес Награди.[46]

Същия месец „Империя Онлайн“ ЕАД е номинирана на Бизнес награди на Forbes в категорията: „Клиентска Политика“.[47]

Компанията е номинирана от Българската Асоциация по Информационни технологии в следните категории:[48]

  • „Корпоративна социална отговорност“
  • „Развлекателен софтуер“

В края на януари една от игрите на компанията – Seasons of War е номинирана за „Indie“ награда на Casual Connect в Берлин.[49]

През февруари играта на компанията Viber Emperors е номинирана на 13-ите International Mobile Game Awards.[50]

През април компанията, със своята игра Kingdoms Online, получава номинация на E-volution Awards на Forbes България в категорията „Going Abroad“ – за успешно развиване на международен бизнес.[51]

Същия месец Viber Emperors печели наградата на Webit Awards 2017, проведени в София, в категорията „Най-добро гейминг приложение“.[52]

Изпълнителният директор и съосновател на „Империя Онлайн“ ЕАД, Доброслав Димитров е избран за един от финалистите към юбилейното десето издание на конкурса „Мениджър на годината“, организиран от списание Мениджър.[53]

През септември 2017 г. основното заглавие на компанията – Империя Онлайн е номинирано в категория „Най-любима стратегия“ на TIGA Awards.[54]

Месец по-късно, „Империя Онлайн“ ЕАД е номинирана в категория „Партньорства“ на The Global Entrepreneurship Monitor (GEM), заради колаборацията на компанията с Game Troopers на Windows платформите.[55]

През декември „Империя Онлайн“ ЕАД е финалист в Националния конкурс – „Иновативно предприятие на годината“.[56]

В края на 2017, „Империя Онлайн“ ЕАД печели три отличия на Forbes Бизнес наградите в следните категории:[57]

  • „Развитие на бизнеса“,
  • „Клиентска политика“,
  • „Човешки ресурси“.

На наградите БАИТ за 2017 г., „Империя Онлайн“ ЕАД бе отличена в категорията „Най-добър български продукт за ИКТ“ за играта Kingdoms Online – изцяло локализирана за арабския пазар.[58]

През януари 2018 г. „Империя Онлайн“ ЕАД е финалист на Европейските Бизнес Награди в списъка ‘One to Watch’ за България, категория „Международно развитие“.[59]

През март, 2018 Game of Emperors е номинирана за Indie Prize по време на Casual Connect в Лондон. Веднага след това е обявена за победител в Applovin workshop, който се провежда в Сан Франциско.[60]

През октомври, 2018 Kingdoms Online е сред номинирани заглавия за Indie Prize по време на Casual Connect в Белград.

Game of Emperors е номинирана за най-добра стратегия от TIGA 2018.[61]

Империя Онлайн ЕАД е наградена от Технологическо училище „Електронни системи“ към Техническия университет – София за отдаденост и принос в развитието на училището.

Пред ноември същата година Империя Онлайн ЕАД е номинирана и отличена с марката „Високи постижения в иновациите“ по време на националния конкурс „Иновативно предприятие“ с ролева играта – Имперски Герой II.

Според Career Show Index, през 2021, Imperia Online, е един от Топ 50 ИТ работодатели (на 13-то място).[62]

Доброслав Димитров, изпълнителен Директор и съосновател, заедно с Мони Дочев, технически ръководител и също съосновател, и Цветан Русимов, оперативен Директор, са номинирани в класацията за Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България[63], а административният директор на компанията, Велислав Георгиев, е номиниран в класацията Топ 100 HR професионалисти в България[64] за 2021.

Империя Онлайн е сред Топ 35 най-динамични компании в България според вестник Капитал през 2021г.[65]

Играта Crush Them All е номинирана за най-добра ролева игра на наградите TIGA 2021.[66]


В началото на 2022 г. Александър Николов, Lead Developer в Империя Онлайн, е номиниран за „Програмист на фокус“ организиран от Devstyler. Веднага след това компанията е включена в класацията на Capital за "K100 Fintech and Sofware", заемайки 25-то място.

Siege: World War II е финалист на наградите TIGA за „Най-добра стратегическа игра“ и „Игра на годината“.

И двамата основатели на Империя Онлайн, Мони Дочев и Доброслав Димитров, заедно с главния оперативен директор на компанията Цветан Русимов, са част от Топ 100 на най-влиятелните IT хора в България според индекса на Career Show.

През 2023 г. играта „Crush Them All“ е номинирана като финалист за наградите TIGA 2023.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б История на „Империя Онлайн“ ЕАД
  2. а б в Официална информация за играта Империя Онлайн
  3. Интернет е голям и игрите ви дебнат отвсякъде
  4. Депутат от ГЕРБ с империя в интернет
  5. Доброслав Димитров, Мони Дочев, Imperia Online: Все повече млади хора разбират, че имат шанс да реализират мечтите си
  6. Stillfront Group completes the acquisition of Imperia Online JSC // Посетен на 18 февруари 2019.
  7. а б в г д е ж з и к „Империя Онлайн“ ЕАД – Хронология
  8. Dobroslav Dimitrov reddit AMA Recap
  9. Dobroslav Dimitrov reddit AMA
  10. INTERVIEW WITH IMPERIA ONLINE: HOW TO BUILD A GAME FOR 25 MILLION USERS?
  11. www.crunchbase.com
  12. Империя Онлайн отиде на Game Connection!
  13. Indie номинация за Online Artillery 2
  14. „Как да използваме нестандартно мислене, за да увеличим приходите си с 335%“
  15. „Как утроихме приходите си за 1 година“ // Архивиран от оригинала на 2017-04-11. Посетен на 2017-05-05.
  16. Цветан Русимов – член на журито
  17. Mobile Games Forum
  18. Империя Онлайн интегрира ClanPlay
  19. Kingdoms Online – съвместен проект на Империя Онлайн ЕАД и Play3arabi, архив на оригинала от 24 октомври 2018, https://web.archive.org/web/20181024154053/https://www.play3arabi.com/games/kingdoms_online/, посетен на 5 май 2017 
  20. Русимов на DGC games Dubai // Архивиран от оригинала на 2017-04-27. Посетен на 2017-05-05.
  21. Round Table 1 (GameBizCon) 'Gaming - the future social platform' | Part 1 #BizzTalk
  22. Guest Author (Sponsored). Imperia Online on the lookout for new games // 03.12.2020. Посетен на 31.01.2022.
  23. Babil Games, Babil. WOMEN IN THE GAMING INDUSTRY // 15 March 2021. Посетен на 28 January 2022.
  24. Imperia Online, Imperia. Imperia Online is now a Climate Neutral Certified Company // 19 May 2021. Посетен на 28 January 2022.
  25. PocketGamer.biz, Matthew. Stillfront acquires idle role-playing game Crush Them All from Godzilab // 8 June 2021. Посетен на 28 January 2022.
  26. Imperia Online, Imperia. Imperia Online – Events for the last fours months! // Посетен на 28 January 2022.
  27. PocketGamer.biz, Aaron. PGC Digital: The importance of live ops // 1 October 2021. Посетен на 28 January 2022.
  28. Стан и Никола, Impact. Милионери от Игри | Уроци за успеха с Мони Дочев // 1 November 2021. Посетен на 28 January 2022.
  29. Национален Конкурс СГРАДА НА ГОДИНАТА // Архивиран от оригинала на 2018-02-27. Посетен на 2018-02-27.
  30. Wanted! IT таланти
  31. Доброслав Димитров за обучението като тренировъчен лагер
  32. Искаме да създаваме специалисти за ИТ индустрията
  33. "Империя онлайн" основа компания за IT аутсорсинг // Посетен на 6 декември 2015.
  34. Наградите на БАИТ – категория „Корпоративна и социална отговорност“
  35. Победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ // Посетен на 6 февруари 2015.
  36. "Империя онлайн" продължава силния ръст и през 2013 г.
  37. Deloitte Fast 50: „Мнемоника“ и „Империя онлайн“ са сред най-динамичните IT компании в региона
  38. Мнемоника и Империя Онлайн са най-бързо развиващи се ИТ компании у нас
  39. Deloitte: Technology Fast 50 Powerful connections, архив на оригинала от 29 юни 2017, https://web.archive.org/web/20170629162942/https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/global/Documents/About-Deloitte/CE_FAST50_2014.pdf, посетен на 22 януари 2015 
  40. Game Connection Awards 2014[неработеща препратка]
  41. The Appsters 2014 Shortlist, архив на оригинала от 20 януари 2015, https://web.archive.org/web/20150120184810/http://www.the-appsters.com/index.php/details/shortlist, посетен на 22 януари 2015 
  42. Technology Fast 50 Powerful Connections 2015 // Deloitte: Technology Fast 50 Powerful Connections.
  43. Илиан Илиев награден от Forbes България, архив на оригинала от 18 април 2019, https://web.archive.org/web/20190418095645/https://forbesbulgaria.bg/2016/01/14/%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-forbes-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-2015-%D0%B3/, посетен на 15 февруари 2021 
  44. Хитовата музика, композирана от Христо Христов
  45. Номинации на „Империя Онлайн“ AД на TIGA Games Industry Awards 2016
  46. Европейските Бизнес Награди
  47. Номинации на Forbes Business Awards 2016, архив на оригинала от 14 юли 2018, https://web.archive.org/web/20180714114230/http://forbesbulgaria.bg/2017/01/16/%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-forbes-business-awards-2016/, посетен на 15 февруари 2021 
  48. Номинации от БАИТ
  49. „Indie“ номинация
  50. Viber Emperors номинирана на IMGA
  51. Kingdoms online номинирана на E-volution Awards, архив на оригинала от 18 април 2019, https://web.archive.org/web/20190418093640/https://forbesbulgaria.bg/forbes-e-volution-awards/, посетен на 25 април 2018 
  52. 13-th Webit Awards 2017 // Посетен на 26 февруари 2018.
  53. „Мениджър на годината“ // Посетен на 26 февруари 2018.
  54. TIGA Games Industry Awards 2017 Finalists Revealed - TIGA // tiga.org. Посетен на 26 февруари 2018.
  55. The Global Entrepreneurship Monitor (GEM) // Посетен на 26 февруари 2018.
  56. Иновативно предприятие на годината // Архивиран от оригинала на 2019-05-01. Посетен на 26 февруари 2018.
  57. Forbes Бизнес наградите // Архивиран от оригинала на 2018-10-02. Посетен на 26 февруари 2018.
  58. Наградите на БАИТ за 2017 г. // Посетен на 28 февруари 2018.
  59. Европейските Бизнес Награди // Посетен на 26 февруари 2018.
  60. Applovin // Посетен на 19 февруари 2019.
  61. TIGA // Посетен на 19 февруари 2019.
  62. Career Show Undex. 50-ТЕ НАЙ-ДОБРИ ИТ РАБОТОДАТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ ЗА 2021 // 2021. Посетен на 28 January 2022.
  63. Career Show. Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България // 2021. Посетен на 28 January 2022.
  64. Career Show Index. Топ 100 HR професионалисти в България // 2021. Посетен на 28 January 2022.
  65. Capital, Йоан. Най-големите софтуерни и финтех компании: Разместване и още ръст // 4 August 2021. Посетен на 28 January 2022.
  66. TIGA. TIGA Games Industry Awards 2021 // 2021. Посетен на 28 January 2022.