Империя Онлайн (компания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
"Империя Онлайн" ЕАД
Тип Еднолично акционерно дружество
Индустрия Игри
Жанр Стратегии в реално време, Походови стратегии, Мобилни игри, Групови игри, Уеб браузърни игри
Основана 2009
Основатели Мони Дочев, Доброслав Димитров
Седалище София, България
Служители 70+
Уебсайт www.imperiaonline.bg

„Империя Онлайн“ ЕАД е българска компания за разработка и разпространение на игри, основана от Мони Дочев и Доброслав Димитров.[1] Намираща се в София, компанията първоначално се концентрира основно върху браузърни игри с водещо заглавие – едноименната игра Империя Онлайн [2] [3][4][5], но по-късно започва разработване и на мобилни игри.

На 21-ви септември 2018 година Империя Онлайн става част от Stillfront Group – група от независими създатели, издатели и разпространители на игри.Stillfront оперира чрез единадесет почти автономни дъщерни дружества: Империя Онлайн в България, Bytro Labs, OFM Studios, Goodgame Studios и Playa Games в Германия, Coldwood Interactive в Швеция, Power Challenge във Великобритания и Швеция, Dorado Online Games в Малта, Simultronics в САЩ, Babil Games в ОАЕ и Йордания, и eRepublik в Ирландия и Румъния. Игрите на Stillfront се разпространяват по целия свят. Главните пазари са Германия, САЩ, Франция, Великобритания, Близкия изток и Северна Африка. [6]

Към 2019 година компанията има над 25 заглавия и още няколко в процес на разработка. „Империя Онлайн“ ЕАД в момента разработва игри за уеб браузъри, iOS, Android, Windows Phone, Steam и социални мрежи като Facebook, „Одноклассники“ и ВКонтакте[7][8][9]

История[редактиране | редактиране на кода]

„Империя Онлайн“ ЕАД е официално създадена през септември 2009 г., но идеята за нея се ражда заедно с основния ѝ продукт – стратегията в реално време Империя Онлайн[2] още през 2005 г. Детайлното проучване и изработването на геймплей механиката и програмния код се осъществяват от основателите на играта – Доброслав Димитров – дизайнер на геймплея – и Мони Дочев – (по това време) програмист на свободна практика.[1][10]

През януари 2005 г. идеята прераства в концепция и на 23 август Ера 1 на Свят 1 в Империя Онлайн е официално пусната и историята започва.[7][2]

През 2006 г. са пуснати светове за 2 нови ъпгрейда на Империя Онлайн. Играта е преведена на 12 езика, благодарение на преводачи на свободна практика и преводачите, които компанията е назначила. През същата година се организира първото по рода си състезание по Империя Онлайн – „Номадски нашествия“.

През 2007 г. „Империя Онлайн“ ЕАД пуска „Галактическа Империя“ (Galactic Imperia) – нова браузърна игра с модерен военен контекст.

След изготвяне на концепцията и изграждане на гейм механиките в подължение на цяла година, през март 2008 г. е пусната и играта „Глобални Войни“.

През 2009 г. „Империя Онлайн“ ЕАД пуска и първата си ролева игра – Имперски Герой. Същата година е пусната и играта „Ludo“ („Не се сърди, човече!“) за iOS и Facebook – класическата походова настолна игра вече може да се играе с хиляди реални играчи онлайн.

През следващата година – 2010 г. – „Империя Онлайн“ ЕАД пуска и „Онлайн Артилерия“ – походова стрелба с оръдия.

През 2011 г. за първи път е проведено Световно първенство по Империя Онлайн с победа за българския национален отбор.[7]

През 2012 г. се състои второто Световно първенство по Империя Онлайн, отново спечелено от българите.[7] Тази година „Империя Онлайн“ е сред изложителите на On!Fest.

През 2013 г. се провежда третото Световно първенство по Империя Онлайн, като този път златото отива при хърватите.[7] По това време вече има над 100 човека, работещи в компанията и първото по рода си училище за гейм разработчици (наречено Имперски тренировъчен лагер) е отворено.[7] През годината основният продукт на компанията – Империя Онлайн – продължава да се разраства и получава версии за iOS и най-голямата руска социална мрежа – Одноклассники.[7] Играта става достъпна и за ползвателите на Android. По-късно най-новата версия на Империя Онлайн е пусната – версия 6, наречена „Великите хора“, която има нов графичен дизайн, както и обогатен и разнообразен геймплей.[7] „Империя Онлайн“ ЕАД е сред изложителите на Gamescom, Dubai World Game Expo и On!Fest. През същата година компанията спонсорира Sofia Game Jam, Intergame Tallinn и #archHackaton, както и българския отбор по Boogie Woogie танци на Световното първенство в Москва, Русия.

През 2014 г. „Империя Онлайн: Великите хора“ е пусната и за Android, Windows Phone и Facebook;[7] Microsoft избира Империя Онлайн в секцията Предпочитани игри в Windows Store. През втората половина на годината „Империя Онлайн“ ЕАД пуска няколко мобилни игри начело с „Mad Moles“ и „Online Artillery 2“ през август: и двете – за iOS и Facebook. По-късно същата година Mad Moles става налична заAndroid устроийства.[7] През октомври „Rocket Chameleon“ е пусната за iOS, а по-късно и за Android. През ноември „Империя Онлайн“ ЕАД пуска „Egg Tales“ за iOS. Междувременно – от средата на октомври до края на ноември – четвъртото Световно първенство по Империя Онлайн се състои, като този път с категорична победа златото взимат бразилците. През годината компанията спонсорира експедицията с каяк „Black Sea Solo“, HackFMI, също така е сред спонсорите на Launchub.[11] „Империя Онлайн“ ЕАД е сред изложителите на Gamescom в Кьолн и на Intergame в Талин, където Доброслав Димитров изнася лекция на тема „Спечелване на войната за таланти в софтуерното инженерство“. Компанията е член на „БАИТ“ (Българска асоциация по информационни технологии) и „БАСКОМ“ (Българска асоциация на софтуерните компании).

През 2015 г. „Империя Онлайн“ ЕАД пуска редица заглавия, сред които е и ролевата игра „Imperial Hero II“ – римейк на Imperial Hero, публикувана за Android, Facebook и уеб. Също така Империя Онлайн за Windows Phone е публикувана от Game Troopers и става предпочитано мобилно Xbox заглавие. През януари компанията пуска средновековната походова стратегия „Seasons of War“ за Android и по-късно за iOS. Същият месец „Jolly Join“ и „Golem Wars“ са публикувани за iOS. През февруари 2015 г. „Robo Risk“ и „Cluster Six“ са публикувани за iOS, а „Egg Tales“ е пусната за Android. През юни „Империя Онлайн“ ЕАД пуска „Ishi“ за Android. Два месеца по-късно „Империя Онлайн“ ЕАД е сред изложителите на Gamescom. През октомври компанията публикува „FlapOTron 3D Touch“ за iOS и „Ludo Blitz“ – за iOS, Android и Facebook. Играта е усъвършенствана версия на играта Ludo от 2009 г. Същия месец „Империя Онлайн“ ЕАД посещава Game Connection в Париж, като оперативният директор на компанията, Цветан Русимов, е сред лекторите на събитието.[12] Следващия месец „Online Artillery 2“ е пусната за Android, както и в специална 3D Touch версия за iPhone 6s. През декември 2015 г. е публикувана „Ishi GO“ за iOS. В края на годината „Империя Онлайн“ ЕАД сключва партньорство с „VKontakte“ и Империя Онлайн за Android и iOS е интегрирана в секцията за игри на платформата.

2016 година започва с участие на Casual Connect Amsterdam, като на това събитие Online Artillery 2 получава Indie номинация.[13] През април играта Империя Онлайн е пусната в Steam. През същия месец Доброслав Димитров, съоснователят на „Империя Онлайн“ ЕАД, участва в Webit 2016 в дискусионен панел, озаглавен „Представяне на Endeavor и научените уроци от реализация при глобално, локално и при липса на финансиране“. През май „Империя Онлайн“ ЕАД пуска играта Viber Emperors за Android и iOS. Играта е преведена на 30 езика, предлага модули като „Покани Viber приятел“ и има собствен пакет от стикери. Същия месец Мони Дочев, другият съосновател на компанията, участва в журито на E-volution Awards на Forbes. Същия месец Ludo Blitz е пусната в Windows Store. През лятото на 2016 г. Цветан Русимов, оперативният директор на „Империя Онлайн“ ЕАД, участва като лектор в конференциите Pocket Gamer Connects, проведена във Ванкувър и Хелзинки [14], Mobile Game Asia 2016, както и Israel Mobile Summit 2016. Освен това компанията посещава Electronic Entertainment Expo в Лос Анджелис, САЩ. През ноември Цветан Русимов е лектор на Game Connection в Париж за втора поредна година.[15] От края на октомври 2016 г. до средата на декември се състои петото Световно първенство по Империя Онлайн, като победителят е отборът на Полша.

В началото на 2017 г., през януари, Цветан Русимов участва в International Mobile Gaming Awards (IMGA) в Китай, като е член на журито[16]. Веднага след това той посещава Mobile Games Forum в Обединеното Кралство, като е лектор на конференцията[17]. Следващия месец оперативният директор участва в Четвъртата международна инвестиционна програма на GameFounders в Куала Лумпур, Малайзия като един от тримата ментори по програмата. Също така през февруари Империя Онлайн става първата браузър игра, която интегрира ClanPlay – социално насочено приложение за по-добра комуникация между играчите по време на игра [18]. По същото време „Империя Онлайн“ ЕАД посещава Casual Connect в Берлин, Германия. През март компанията встъпва в партньорство с Play 3arabi – издател на мобилни игри, фокусиран върху региона MENA (Близкия Изток и Северна Африка). Резултатът от сътрудничеството на двете компании е играта Kingdoms Online, която е адаптирана мобилна версия на Империя Онлайн за говорещите арабски език в региона [19]. Същия месец Цветан Русимов е сред лекторите на Global Mobile Game Confederation (GMGC) в Пекин [20]. По-късно през месеца той участва в Digital Games Conference (DGC) в Дубай, където изнася още една лекция [21]. В края на март, в партньорство с Huawei Company, „Империя Онлайн“ ЕАД помества своята хитова игра Империя Онлайн на HiGame – мобилната андроид платформа на Huawei.

През април Цветан Русимов е лектор на Reboot Develop 2017. Оперативният директор на компанията е поканен за лектор на Game Access в Чехия. Същият месец Цветан Русимов участва и на Casual Connect Asia. По същото време компанията се нарежда в ТОП 25 компании с най-висок приход в българската ИТ индустрия, според проучване изготвено от списание Капитал. Мариела Цветанова, маркетинг директор в Империя Онлайн ЕАД, е един от ключовите лектори по време на Israel Mobile Summit, където презентира „Beauty and the Beast of Brand Diversification“. В края на юни 2017 Цветан Русимов е отново лектор по време на Pocket Gamer Connects в Сан Франциско, където представя „Why US Games Can’t Copy Their Own Success in China – And How To Fix This“. Междувременно Мариела Цветанова участва на Game Development Summit (GDS), където презентира „Beauty and the Beast of Brand Diversification“. Средновековната игра с анимационна визия, Game of Emperors, е пусната в Steam. По-късно, през август, оперативният директор на компанията участва на Game Scope и Devcom като лектор. В началото на септември, Цветан Русимов, е част от списъка с лектори на Dev.Play Conference. По същото време маркетинг директорът, Мариела Цветанова е лектор на Pocket Game Connects в Хелзинки, където разказва за “Тор 10 Tips – How To Work With MENA Influencers". През октомври, като премиум партньори на Huawei Mobile, компанията е поканена на официалното откриване на HiApp Europe в Берлин. А след това, Цветан Русимов и Мариела Цветанова, са лектори на Game Connection в Париж. В края на годината Цветан Русимов е част от журито на IMGA Китай за втора поредна година. Game of Emperors става достъпна и на Windows.

През януари 2018 Цветан Русимов е част от журито на Indie Prize към американското издание на Casual Connect. През същия месец главният маркетинг директор, Мариела Цветанова, участва като лектор на Pocket Gamer Connects в Лондон, с темата: 'Social Media Manager vs. Community Manager: What’s the Difference?'.

През февруари 2018 изпълнителният директор, Доброслав Димитров, и оперативният директор, Цветан Русимов, посещават Mobile Games Forum в Лондон. През март двамата представят компанията на GDC и Game Connection в Сан Франциско. Месец по-късно главният маркетинг директорът, Мариела Цветанова, и старши маркетинг и бизнес развитие мениджър, Аня Шопова, са част от конференцията SheLeader, провела се в София. В края на месеца Digital Games Conference е посетена от оперативния директор, Цветан Русимов. През май 2018 Цветан Русимов е лектор по време на конференцията Nordic Game. Непосредствено след това, заедно с Маркетинг и бизнес развитие екипа, посещават Casual Connect в Лондон, където Game of Emperors е номинирана за Indie Prize. По това време играта Imperia Online е вече достъпна в Samsung Galaxy App Store и MI App Store India.

През юни 2018 изпълнителният директор, Доброслав Димитров, е избран за председател на БАСКОМ. През август компанията е представена на Gamescom от директорите и Маркетинг и бизнес развитие отдела. Междувременно компанията пуска своята нова издателска програма за публикуване на игри.

В края на септември изпълнителният директор, Доброслав Димитров, е лектор на Game Dev Summit, който се провежда в София. По същото време оперативният директор, Цветан Русимов, е лектор на Mobile Growth Summit. През октомври Маркетинг и бизнес развитие отделът представят компанията на Casual Connect в Сърбия, където Kingdoms Online е номинирана за Indie Prize, а оперативният директор е лектор. Същият месец Империя Онлайн ЕАД участва на Sofia Games Night, точно преди конференцията Dev.Play, където Цветан Русимов е лектор. Седмица по-късно, оперативният директор посещава White Nights конференцията в Москва. Непосредствено след това е лектор на Game Connection в Париж, където заедно с маркетинг и бизнес развитие мениджърът на компанията, Марио Василев, представиха компанията с общ щанд с Telus International.

В края на 2018, оперативният директор, Цветан Русимов, представя компанията като премиум партньор по време на Huawei Eco-Connect в Италия, Рим. Междувременно от края на октомври 2018 до средата на декември се състои осмото поред Световно първенство в Империя Онлайн, като победител е отборът на САЩ. Непосредствено преди края на годината Империя Онлайн стана достъпна на KakaoTalk и Onestore за Корея.

През януари 2019 оперативният директор, Цветан Русимов, и маркетинг и бизнес развитие мениджърът, Марио Василев, посетиха PGC в Лондон. По време на конференцията Марио Василев взе участие в панел, в който се обсъди темата – „Managing Your Community Across Platforms“.

Цифри[редактиране | редактиране на кода]

 • Към януари 2018 г. „Империя Онлайн“ ЕАД има над 40 милиона регистрирани потребители на водещата си игра – „Империя Онлайн“.
 • Facebook страниците на компанията и игрите имат почти 650 000 фена.
 • Годишния приход на „Империя Онлайн“ ЕАД за 2017 г. е 5,3 милиона евро.
 • Приходът за периода 2012 – 2017 г. е 33,2 милиона евро.
 • Офисът на компанията се разполага на 1,200 квадратни метра в една от най-луксозните офис сгради в България – „Infinity Tower“.[22]
 • От януари 2018 г. „Империя Онлайн“ ЕАД има над 70 служители.
 • Компанията и продуктите и са известни в над 194 държави.

Игри[редактиране | редактиране на кода]

Заглавие Година Платформи Жанр Описание
Imperia Online 2005 Браузър, Steam, iOS, Android, Windows Phone MMORTS Средновековна стратегическа игра, в която играчът развива своята империя чрез строежи, изследвания и битки.
Galactic Imperia 2007 Браузър MMORTS Играчът поема контрол над командир на планета, пълна с ресурси, които трябва да се използват за построяването на армада от космически кораби и за унищожаването на противниците.
Global Wars 2008 Браузър MMORTS Симулирана паралелна вселена, в която съществуват модерните икономически, политически и военни системи и технологии, които се използват за развитието на своята държава и за покоряването на други.
Imperial Hero 2009 Браузър, Android MMORPG Мултиплатформена игра, която пренася играчите в земите на Аярската империя, които очакват всички герои, които желаят да постигнат слава, безсмъртие и да станат легенди.
Ludo 2009 iOS, Браузър Turn-based Board Game Походова игра за 2 – 4 човека, една от най-играните семейни игри в света.
Online Artillery 2010 iOS Turn-based cannon shooter Римейк на класическата 8-битова игра Artillery.
Mad Moles 2014 iOS, Android, Браузър Arcade game Базирана на класическата whack-a-mole концепция с неочакван обрат.
Online Artillery 2 2014 iOS, Android, Браузър Turn-based cannon shooter Подобрената версия на Online Artillery от 2010.
Rocket Chameleon 2014 iOS, Android Arcade game Забавен микс от напасване на цветове и безкрайно бягане.
Egg Tales 2014 iOS, Android Arcade, Jumper Аркадна игра, която следва приключенията на яйце, което се е откъснало от защитата на своето гнездо и е попаднало в ужасна пещера.
Ishi 2015 Android Arcade game Аркадна игра, в която играчът поема контрол над каменно същество наречено Ishi и трябва да намери своя път през дълбоките тъмни пещери докато събира скъпоценни камъни и да побеждава гадни противници.
Seasons of War 2015 iOS, Android TBS Походова стратегическа игра, която позволява на играча да бъде Управник на далечно Имперско селище и да разшири владенията си.
Ludo Blitz 2015 iOS, Android, Facebook, Windows Store, Браузър Turn-based Board Game Подобрена версия на семейната игра Ludo от 2009.
Golem Wars 2015 iOS TBS Походова стратегическа игра, която позволява на играча да стане Водач на армия от големи.
Jolly Join 2015 iOS Puzzle game Очарователна „color match“ пъзел игра.
Cluster Six 2015 iOS, Apple TV Side-scroller game „Side-scroller“ игра, която изпраща играча в бъдещето.
Robo Risk 2015 iOS Climbing simulator Sci-Fi симулатор на катерене с автоматично генериране на нива и безкраен геймплей.
YoHoHo 2015 iOS Arcade game Играчът трябва да поддържа капитан Флин над водата, докато той плава през морето.
FlapOTron 2015 iOS Arcade game Играчът трябва да избегне кулите като използва 3D Touch да контролира Електрон.
Ishi Go 2015 iOS Arcade game Зарибяваща игра, в която играчът трябва да избегне скалите, използвайки 3D Touch контрол.
Imperial Hero II 2015 Браузър, Android, Facebook MMORPG Подобрената версия на Imperial hero от 2009 г.
Game of Emperors 2016 Браузър, Steam, Android, iOS, Facebook, Windows Store MMORPG Играчът развива свой град като строи икономически и военни сгради, провежда проучвания в Унивеситета в столицата и увеличава своята армия, която ще води битки.
MedCorps 2016 iOS Strategy, Simulation Играчът трябва да контролира група от специалисти, да се бори срещу болести, да уголеми своята организация и в крайна сметка да спаси света.
Kingdoms Online 2017 iOS, Android MMORTS Адаптирана мобилна версия на Империя Онлайн за арабско говорящите играчи от БИСА региона.

Обучение[редактиране | редактиране на кода]

През 2013 г. „Империя Онлайн“ ЕАД основава първото по рода си безплатно училище за гейм разработчици в България. Първоначално се нарича „Имперски тренировъчен лагер“ и първият му сезон подготвя 40 ентусиасти за професионалната сфера на PHP/MySQL и Java/Android. 20 от тези 40 завършили са наети от компанията, а останалите са препоръчани на други софтуерни компании.

Вторият сезон на Тренировъчния лагер привлича още по-голям интерес и този път квотата е увеличена до 80 души, разделени на 4 групи по 20. 30 от завършилите 62 курсисти са наети веднага на работа от „Империя Онлайн“ ЕАД.

За третия сезон към „Империя Онлайн“ ЕАД се присъединява и друга българска компания – Trader.bg, а училището е преименувано на „ИТ Таланти Тренировъчен Лагер“. Дотогава курсовете са били PHP/ MySQL, Java/ Android, JavaScript, Objective C/iOS и Java SE / Java EE. От януари 2015 г. третият сезон приключва, като голяма част от 115-те участници са наети на работа. [23][24][25]

Всяка година има 180 успешно завършили академията участници. „ИТ Таланти Тренировъчен Лагер“ вече е в партньорство с над 80 компании от ИТ индустрията, като им предоставя обучени ИТ специалисти. Инициативата отбелязва повече от 2000 желаещи за участие на сезон, като най-мотивираните 200 получават шанса да участват в 5-месечните интензивни курсове. “ИТ Таланти Тренировъчен Лагер: е неправителствена организация от 2016 г. и притежава Google Ad Grants, което позволява пускането на безплатни AdWords кампании. От ноември 2017 г., община Бургас организира 5-месечен курс с помощта на ИТ Таланти. Обучението е напълно безплатно и заявленията се подават, чрез кратък формуляр за регистрация.

Аутсорсинг[редактиране | редактиране на кода]

През май 2015 г. „Империя Онлайн“ ЕАД основава частната компания за ИТ аутсорсинг, наречена „Империя Мобайл“ ООД. До края на годината новото звено, ръководено от Радослав Гайдарски, вече има успешно реализирани над 10 проекта. Аутсорсинг компанията предлага пълен набор от услуги, за да бъде изпълнен технически проект и да бъдат преодоляни всякакви предизвикателства, разчитайки на пълния капацитет на над 165-те професионални разработчици, дизайнери, художници, маркетолози и специалисти по бизнес развитие, които работят в „Империя Онлайн“ ЕАД.[26] През януари 2017 г. в „Империя Мобайл“ ООД започва процес по ребрандиране, като той е успешно завършен през април същата година, когато компанията официално се преименува на „Upnetix“. Компанията има над 50 реализирани проекта и познания в над 10 индустрии. През септември, 2018 компанията стана част от Scalefocus.

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

„Империя Онлайн“ ЕАД печели в категорията „ Корпоративна отговорност“ на наградите БАИТ и е номиранирана още за „Образование“. [27][28]

Компанията е обявена за „Изгряваща звезда“ в класацията на Deloitte за най-бързо развиващите се ИТ компании в Европа за 2014 г. с ръст в приходите от 498%.[29] [30] [31] [32]

„Империя Онлайн“ е номинирана в три категории на Game Connection Awards 2014: [33]

 • ‘Promising IP’
 • ‘Desktop Downloadable’
 • ‘Hardcore Game’

„Империя Онлайн“ е номинирана за „Разработчик на 2014 г.“ в The Appsters. [34] През 2015 г. „Империя Онлайн“ ЕАД е наградена от Deloitte като 14-ата най-бързо растяща ИТ компания в Централна Европа, отчитаща ръст на приходите от 592% за периода от 2011 до 2014 г.[35]

През същата година „Империя Онлайн“ ЕАД е номинирана в три категории за Бизнес наградите на Forbes България 2015:

 • Служител на годината
 • Развитие на бизнеса
 • Развитие на човешките ресурси

Служителят на „Империя Онлайн“ ЕАД, Илиан Илиев, е награден с 2-ро място в категорията ‘Служител на Годината’ от списание Forbes България [36].

През 2016 г. двата албума с музиката на Империя Онлайн бяха представени в „Горещи нови продукции“ в категория Саундтрак (най-продавани нови представени продукти). Музиката, на композитора Христо Христов, достигна до Топ 10 в Amazon.de Германия.[37]

През юни 2016, на Българските Гейм Награди, „Империя Онлайн“ ЕАД е номинирана за ‘Най-добро работно място’ и за ‘Разработчик на годината’ докато две от игрите на компанията са номинирани в следните категории: [38]

 • Imperial Hero II – за „Най-добър визуален стил“, „Най-добър свят“, „Най-добра мобилна игра“
 • Seasons of War – за „Игра на годината“

През септември 2016 г. две от игрите на „Империя Онлайн“ ЕАД са номинирани на TIGA Games Industry Awards 2016 за следните категории: [39]

 • Imperial Hero II – за „Най-добра стратегия“ и за „Най-добра ролева игра“
 • Imperia Online – за „Игра на годината“

През януари 2017 г. „Империя Онлайн“ ЕАД е номинирана като Национален шампион в категория „Фокус върху клиента“ на Европейските Бизнес Награди.[40]

Същия месец „Империя Онлайн“ ЕАД е номинирана на Бизнес награди на Forbes в категорията: „Клиентска Политика“.[41]

Компанията е номинирана от Българската Асоциация по Информационни технологии в следните категории:[42]

 • „Корпоративна социална отговорност“
 • „Развлекателен софтуер“

В края на януари една от игрите на компанията – Seasons of War е номинирана за „Indie“ награда на Casual Connect в Берлин. [43]

През февруари играта на компанията Viber Emperors е номинирана на 13-тите International Mobile Game Awards. [44]

През април компанията, със своята игра Kingdoms Online, получава номинация на E-volution Awards на Forbes България в категорията „Going Abroad“ – за успешно развиване на международен бизнес.[45]

Същия месец Viber Emperors печели наградата на Webit Awards 2017, проведени в София, в категорията „Най-добро гейминг приложение“.[46]

Изпълнителният директор и съосновател на „Империя Онлайн“ ЕАД, Доброслав Димитров е избран за един от финалистите към юбилейното десето издание на конкурса „Мениджър на годината“, организиран от списание Мениджър.[47]

През септември 2017 г. основното заглавие на компанията – Империя Онлайн е номинирано в категория „Най-любима стратегия“ на TIGA Awards.[48]

Месец по-късно, „Империя Онлайн“ ЕАД е номинирана в категория „Партньорства“ на The Global Entrepreneurship Monitor (GEM), заради колаборацията на компанията с Game Troopers на Windows платформите.[49]

През декември „Империя Онлайн“ ЕАД е финалист в Националния конкурс – „Иновативно предприятие на годината“.[50]

В края на 2017, „Империя Онлайн“ ЕАД печели три отличия на Forbes Бизнес наградите в следните категории:[51]

 • „Развитие на бизнеса“,
 • „Клиентска политика“,
 • „Човешки ресурси“.

На наградите БАИТ за 2017 г., „Империя Онлайн“ ЕАД бе отличена в категорията „Най-добър български продукт за ИКТ“ за играта Kingdoms Online – изцяло локализирана за арабския пазар.[52]

През януари 2018 г. „Империя Онлайн“ ЕАД е финалист на Европейските Бизнес Награди в списъка ‘One to Watch’ за България, категория „Международно развитие“.[53]

През март, 2018 Game of Emperors е номинирана за Indie Prize по време на Casual Connect в Лондон. Веднага след това е обявена за победител в Applovin workshop, който се провежда в Сан Франциско.[54]

През октомври, 2018 Kingdoms Online е сред номинирани заглавия за Indie Prize по време на Casual Connect в Белград.

Game of Emperors е номинирана за най-добра стратегия от TIGA 2018.[55]

Империя Онлайн ЕАД е наградена от Технологическо училище „Електронни системи“ към Техническия университет – София за отдаденост и принос в развитието на училището.

Пред ноември същата година Империя Онлайн ЕАД е номинирана и отличена с марката „Високи постижения в иновациите“ по време на националния конкурс „Иновативно предприятие“ с ролева играта – Имперски Герой II.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б История на „Империя Онлайн“ ЕАД
 2. а б в Официална информация за играта Империя Онлайн
 3. Интернет е голям и игрите ви дебнат отвсякъде
 4. Депутат от ГЕРБ с империя в интернет
 5. Доброслав Димитров, Мони Дочев, Imperia Online: Все повече млади хора разбират, че имат шанс да реализират мечтите си
 6. Stillfront Group completes the acquisition of Imperia Online JSC. // Посетен на 18 февруари 2019.
 7. а б в г д е ж з и к "Империя Онлайн" ЕАД – Хронология
 8. Dobroslav Dimitrov reddit AMA Recap
 9. Dobroslav Dimitrov reddit AMA
 10. INTERVIEW WITH IMPERIA ONLINE: HOW TO BUILD A GAME FOR 25 MILLION USERS?
 11. www.crunchbase.com
 12. Империя Онлайн отиде на Game Connection!. //
 13. Indie номинация за Online Artillery 2
 14. „Как да използваме нестандартно мислене, за да увеличим приходите си с 335%“
 15. „Как утроихме приходите си за 1 година“
 16. Цветан Русимов – член на журито
 17. Mobile Games Forum
 18. Империя Онлайн интегрира ClanPlay
 19. Kingdoms Online – съвместен проект на Империя Онлайн ЕАД и Play3arabi
 20. „Защо китайските игри се провалят на американския пазар и защо американските се провалят на китайския?“
 21. Русимов на DGC games Dubai
 22. Национален Конкурс СГРАДА НА ГОДИНАТА
 23. Wanted! IT таланти
 24. Доброслав Димитров за обучението като тренировъчен лагер
 25. Искаме да създаваме специалисти за ИТ индустрията
 26. "Империя онлайн" основа компания за IT аутсорсинг. // Посетен на 6 декември 2015.
 27. Наградите на БАИТ – категория „Корпоративна и социална отговорност“
 28. Победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“. // Посетен на 6 февруари 2015.
 29. "Империя онлайн" продължава силния ръст и през 2013 г.
 30. Deloitte Fast 50: „Мнемоника“ и „Империя онлайн“ са сред най-динамичните IT компании в региона
 31. Мнемоника и Империя Онлайн са най-бързо развиващи се ИТ компании у нас
 32. Deloitte: Technology Fast 50 Powerful connections
 33. Game Connection Awards 2014
 34. The Appsters 2014 Shortlist
 35. Technology Fast 50 Powerful Connections 2015. // Deloitte: Technology Fast 50 Powerful Connections.
 36. Илиан Илиев награден от Forbes България
 37. Хитовата музика, композирана от Христо Христов
 38. Номинации на „Империя Онлайн“ АД
 39. Номинации на „Империя Онлайн“ AД на TIGA Games Industry Awards 2016
 40. Европейските Бизнес Награди
 41. Номинации на Forbes Business Awards 2016
 42. Номинации от БАИТ
 43. „Indie“ номинация
 44. Viber Emperors номинирана на IMGA
 45. Kingdoms online номинирана на E-volution Awards
 46. 13-th Webit Awards 2017. // Посетен на 26 февруари 2018.
 47. “Мениджър на годината”. // Посетен на 26 февруари 2018.
 48. Посетен на 26 февруари 2018.
 49. The Global Entrepreneurship Monitor (GEM). // Посетен на 26 февруари 2018.
 50. Иновативно предприятие на годината. // Посетен на 26 февруари 2018.
 51. Forbes Бизнес наградите. // Посетен на 26 февруари 2018.
 52. Наградите на БАИТ за 2017 г.. // Посетен на 28 февруари 2018.
 53. Европейските Бизнес Награди. // Посетен на 26 февруари 2018.
 54. Applovin. // Посетен на 19 февруари 2019.
 55. TIGA. // Посетен на 19 февруари 2019.