Индийски национален конгрес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Флаг на ИНК

Индийският национален конгрес (ИНК), наричан още Партия на конгреса, е индийска политическа партия. Тя е най-добре представената отделна партия в 14-тия парламент на Индия (2004-2009). Конгресът играе важна роля в движението за независимост на Индия и участва в повечето правителства на страната от независимостта ѝ до днес, включително образуваното през 2004.

История[редактиране | редактиране на кода]

ИНК управлява в Индия от обявяването на независимостта през 1947 до загубата на Индира Ганди в общите избори през 1977. Партията е създадена през 1885 като целта ѝ е била да даде подготовка на индийците за управленските постове като е получавала подкрепа от британските вицекрале до пристигането на Кързън през 1898. Именно негово е било решението за разделянето на Бенгалия на две провинции през 1905, което е било посрещнато враждебно от опозицията в лицето на Конгреса, предвождана от индуския екстремист Бал Гангадар Тилак, наследен от Мохандас Карамчанд Ганди през 1915 (по това време започва да преобладава идеята за гражданско неподчинение без насилие).

По-късно под ръководството на Джавахарлал Неру (министър-председател на Индия от 1947 до смъртта му през 1964) Конгресът се превръща във всеобщо политическо движение, в което са допуснати представители с предимно националистически убеждения, между които обаче не присъстват леви и десни екстремисти. Тази структура се запазва, но Конгресът започва да се разпада след като предвождан от Индира Ганди губи депутатски места в изборите от 1967.

Загубата на изборите през 1977 дава възможност за настъпване на промени в Конгреса и партията идва отново на власт с пълно мнозинство през 1980. Задържа се 9 години, след което от ноември 1989 до юни 1991 с малка изборна победа Нарасинха Рао създава правителство с независими депутати, което се задържа до май 1996 след като губи новите избори и Рао подава оставка. ИНК съумява да възстанови позициите си в парламента като поддръжник на коалиционното правителство на Обединения фронт. През 1998 има нов партиен лидер - Соня Ганди.