Направо към съдържанието

Инцидент с ирански Еърбъс (1988)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ирански пътнически самолет А300
Учебно изстрелване на ракета от борда на Vincennes
Командният център AEGIS на американския крайцер Vincennes

Инцидентът с иранския полет 655 (IR655) е свалянето с американска ракета на пътнически самолет Airbus A300 на Iran Air над Персийския залив на 3 юли 1988 г., изпълнявал редовен полет между градовете Бандар Абас в Иран и Дубай, ОАЕ.

Самолетът е свален от ракета, изстреляна от ракетния крайцер „Vincennes“ от състава на Военноморските сили на САЩ. Загиват всичките 290 души на борда на самолета, вкл. 16 членове на екипажа и 66 деца сред пътниците. По време на изстрелването на ракетата по самолета американският крайцер Vincennes се е намирал в ирански териториални води.

Правителството на САЩ излиза със съобщение, че иранският самолет е бил погрешно идентифициран като F-14 на ВВС на Иран. Иранското правителство от своя страна обаче твърди, че Vincennes съзнателно е атакувал гражданския самолет.

Причините за трагедията са комплексни. Сред водещите са липсата на комуникация с ръководството на гражданските полети в района, което се дължи на обтегнатите отношения между американската и иранската страна, както и неадекватното обучение на екипажа на американския крайцер. В допълнение към това е и разигралото се по-рано сутринта стълкновение между крайцера и въоръжените ирански катери от бреговата охрана.

Отделно от това инцидентът възниква 1 г. след като в Персийския залив иракски самолет Мираж F-1 атакува американската фрегата USS Stark по време на Ирано-иракската война с противокорабна ракета Екзосет, убивайки 37 членове на екипажа и повреждайки сериозно кораба.

След инцидента в американския военноморски флот са въведени нови правила за сигурност, които да позволяват надеждна идентификация на потенциално опасни цели при въздушна атака.

Гражданство Пътници Екипаж Всичко
 Иран 238 16 254
 Обединени арабски емирства 13 0 13
 Индия 10 0 10
 Пакистан 6 0 6
 Югославия 6 0 6
 Италия 1 0 1
Всичко 274 16 290[1]

На 26 февруари 1996 г. САЩ се съгласяват да изплатят на Иран компенсация в размер на 61,8 млн. долара за 248 жертви в инцидента по разчет от 300 хил. долара за всеки трудоспособен и 150 хил. за останалите, без стойността на сваления самолет, възлизаща на около 30 млн. долара. Съединените щати разглеждат паричната компенсация като доброволен акт, но отказват да признаят вина и да се извинят за инцидента. [2]