Ирена Сендлерова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ирена Сендлерова
полска активистка от Съпротивата
Ирена Сендлерова 
Родена: 15 февруари 1910 г.
Починала: 12 май 2008 г. (98 г.)

Ирена Сендлерова (на полски: Irena Sendlerowa), срещана и като Ирена Сендлер, е полска активистка от Съпротивителното движение.

По време на Втората световна война Сендлерова като сътрудничка на варшавското Управление на здравеопазването и член на полската организация Съвет за помощ на евреите (Жегота) често посещава Варшавското гето, където следи за болни деца. Под това прикритие и с подправени документи тя извежда от гетото 2500 деца, които после са предадени на полски детски домове, в семейства или в манастири.

По време на немската окупация на Полша, Sendler живее във Варшава (преди това, тя е живяла в Otwock и Tarczyn по време на работата си в отделите на градските социални грижи ).

Още през 1939 г. когато германците нахлуват в Полша, тя започва подпомагането евреи. Тя и нейните помощници създадени повече от 3000 фалшиви документи, за да помогне на еврейски семейства, преди да се присъедини към организирания Жегота съпротивата и на децата дивизия. Да се помога на евреи в окупираната от германците Полша, означава всички членове на семейството да рискуват живота си, ако се установи, че укриват евреи, наказанието е далеч по – тежко, отколкото в други окупираните европейски страни .

През август 1943 г. Sendler (известна с неиния боен псевдоним : Jolanta) е избрана от Нелегалния Полски Съвет по отношение на помощта на евреите – Жегота, да оглави неговия отдел за еврейските деца.

Като служител на Министерството на социалните грижи, тя има специален пропуск за влизане във Варшавското гето, за извръшване на проверки за признаци на тиф – нещо което нацистите се опасяват ще се разпространи отвъд гетото.

По време на тези посещения, тя носи звезда на Давид в знак на солидарност с еврейския народ и за да не се обърне внимание към нея.

Sendler сътрудничи с другите в общински социални услуги отдел на Варшава, и РГО (Съвет за Социални Грижи), Полска организация под германски надзор. Тя и нейните колеги са организирали контрабанда на еврейски деца от гетото. Под претекст за извършване на инспекции на санитарните условия по време на епидемия от тиф, Sendler и нейните колеги посещават гетото и контрабандно пренасят бебета и малки деца в линейки и трамваи, а понякога скрити като пакети.

Децата са настанявани при полски семейства, Варшавскато сиропиталище на Сестрите на Семейството на Мария, или Римо – католически манастири, като Little Sister служители на Благословената Дева Мария, Turkowice и Chotomów .

Sendler работи в тясно сътрудничество с Zofia Kossak – Szczucka, боец от съпротивата и писател, и с Matylda Getter борец от съпротивата и писател.

Sendler и нейните приближени помогат за спасяването на около 2500 еврейски деца в различни образователни и учреждения за социални грижи в Anin, Białołęka, Chotomów, Międzylesie, Płudy, Sejny, Wilno, и на други места. Някои деца са били контрабандно пренесени и предавани на енорийските свещеници. Групата на Sendler от около 30 доброволци, предимно жени, успяват да спасят стотици бебета, малки деца и тийнейджъри.

" Тя е вдъхновение и главният инициатор за цялата мрежа, която спасява тези 2500 еврейски деца." казва Дебора Dwork, професор по история на Холокоста в Clark University в Масачузетс .

Професор Dwork, авторът на „Children With a Star“ ( Yale University Press, 1991 ), казва, че около 400 деца са били директно контрабандно изведени от гетото от г-жа Sendler . Тя и нейните колеги скриват списъците на скритите децата в буркани, за да се проследи връзката с оригиналните и новите им самоличности. Жегота уверяват децата, че когато войната свърши, те ще бъдат върнати на техните еврейски близки и роднини.

През 1943 г. Sendler е арестувана от Гестапо, жестоко измъчвана. Гестапо я бие жестоко, раздробява стъпалата и краката си в процеса на разпитите, но въпреки това Ирена отказа да предаде своите другари и децата са спасени. Ирена е осъдена на смърт чрез разстрел. Жегота я спасяват, като подкупват германските пазачи по пътя към нейната екзекуция. Тя е била регистрирана на публичните бюлетини сред тези, които са екзекутирани.

За остатъка от войната, тя живее в нелегалност, но продължава работата си за еврейските деца.

След края на войната, тя и нейните колеги събрат всичките си записи с имената и местата на скрити еврейски деца и ги дават на техния колега Adolf Berman и екипа му в Централния комитет на Полските евреи. Въпреки това, почти всички от техните родители са били убити в концентрационния лагер Треблинка или били изчезнали.

През 1965 г. израелският музей на ХолокостаЯд ва-Шем“ я удостоява със званието „праведник на света“. През 2003 е наградена е Ордена на Белия орел. През 2006 полският президент и премиерът на Израел издигат кандидатурата ѝ за Нобелова награда за мир, но наградата е връчена на вицепрезидента на САЩ Ал Гор.

Ирена Сендлерова е удостоена със званието „почетен гражданин“ на градовете Варшава и Тарчин.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]