Исак Комнин (брат на Алексий I Комнин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Исак Комнин.

Исак Комнин
дук на Антиохия
Исак Комнин 
Роден: 1050 г.
Починал: 1102 г. (52 г.)

Исак Комнин е византийски севастократор, дук на Антиохия - по-голям брат на византийския император Алексий I Комнин.

Исак Комнин е син на доместика на схолите Йоан Комнин и на Анна Даласина. През 1071/1073 император Михаил VII Дука жени Исак за грузинската принцеса Ирина, която е братовчедка на императрицата.

Исак Комнин получава командването на източната византийска армия, а под прякото му подчинение се намира и гарнизон от нормански наемници, начело с Херве, които квартируват в град Едеса. Исак Комнин трябвало да отблъсква честите нападения на селджукските турци, като на два пъти е пленяван от тях и е освобождаван след плащане на откуп. Най-накрая владенията му са завладени от селджукските турци, а по-късно са отвоювани от рицарите на първия кръстоносен поход, които създават от тези територии т.н. Антиохийско княжество и Графство Едеса

При управлението на Никифор III Вотаниат, Исак Комнин се ползва с благоразположението на императора и използва влиянието си над императрицата, за да осигури издигането на династията на Комнините на престола. Когато брат му Алексий вдига бунт срещу Никифор III, Исак поставя пурпурни ботуши на краката му и се превръща в един от най-приближените му и ентусиазирани съратници. В замяна на това Алексий I Комнин по-късно удостоява брат си с титлата севастократор.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

От брака на Исак Комнин и Ирина Аланска се раждат:

  • Йоан Комнин, протосеваст, дук на Дирахиум от 1092 до 1105 г.
  • Алексий Комнин, пансеваст, дук на Дирахиум след 1105 г.
  • Константин Комнин, пансеваст, дук на Верия.
  • Адриан Комнин, монах, по-късно ръкоположен за архиепископ на България.
  • София Комнина
  • Евдокия Комнина
  • две неизвестни по име дъщери, една от които е била сгодена за Григорий Гавра

От Дюканжовия списък става ясно, че към края на живота си Исак Комнин се замонашва под името Йоан.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Isaac Komnenos, Duke of Antioch“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.