Испански мастиф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Испански мастиф
Характеристики
Ръстмин. 50 см (мъжки)
мин. 40 см (женски)
Теглооколо 70 кг
Произход
Страна Испания
Година754
Класификация по МФК
Група2
Секция2
Стандарт91
Испански мастиф в Общомедия

Испанският мастиф (на испански: Mastín Español) е порода куче, произхождащо от Испания. Това куче е създадено като овчарско и като куче пазач, с цел да защитава добитъка от вълци и други хищници.

История на породата[редактиране | редактиране на кода]

Смята се, че испанският мастиф произхожда от гръцки кучета, внесени в Испания от морски търговци около 1000 г. пр. Хр. Гърците използвали подобни кучета в бой заради тяхната сила и устойчивост.

При завладяването на Америка, испанските конкистадори използвали испански мастифи и други молоси в битка срещу местните племена, като ацтеките и маите. Тези специално обучени кучета всявали истински страх в индианците заради своята сила и свирепост.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Испанският мастиф е едро и мощно куче, подобно по външен вид на другите молосоидни породи. То има голяма крепка глава, гънки по кожата и двойна гуша на шията.

Мъжките от тази порода са най-малко 77 cm високи при холката и като тегло варират между 50 и 65 кг. Женските са високи най-малко 72 cm, и тежат 50 – 60 кг.

Испанският мастиф има издължена в сравнение с други молоси муцуна. Козината му най-често е червеникава или светлобежова, но се срещат и други варианти на разцветка.