Уелско корги кардиган

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уелско корги кардиган
Кафяво-бял представител на породата
Характеристики
Ръст26 – 31,5 см
Тегло11,3 – 17,2 кг
Произход
Страна Великобритания ( Уелс)
Класификация по МФК
Група1
Секция1
Стандарт38
Уелско корги кардиган в Общомедия

Уелското корги кардиган (на английски: Cardigan Welsh Corgi) е порода кучета от овчарския вид, една от двете разновидности на уелското корги. Произхожда от Уелс. Тя е една от най-старите овчарски породи. Отнася се към дакелският тип кучета, към който принадлежат и дакелите.[1] Породата съществува от над 3000 години. В началото се отглеждали само бяло-кафяво и бяло-червено мерле, но при кръстосването с колито се получават и трицветни и синьо-бели кучета. Фразата cor gi означава куче-джудже на уелски. Заради голямата си дължина в сравнение с малкото си тяло, в древни времена са наричали породата „дългото ярд куче“. Името на породата идва от графство Кардиганшър, Уелс, откъдето тя произлиза. В началото се използва основно като пазач на фермите, за направляване на стадата овце и крави, което тя прави като хапе животните по сухожилията и умело избягва ответния удар (тази техника е използвана и от уелското корги пембрук). Днес все още тези кучета се използват като овчарски, работни и като пазачи, но освен това те са и добри компаньони и се справят добре и в кучешки спортове като овчарско състезание и аджилити.

Кардиганът е ниско и дълго куче с изправени уши, поради което прилича на лисиче. Старият стандарт на AKC го описва като „немска овчарка с къси крака“. За разлика от уелското корги пембрук, чиято опашка често се купира,[2] опашката на кардигана е дълга.

Кардиганите са високо интелигентни, активни и атлетични кучета. Понякога ги наричат „голямо куче в малко тяло“. Те имат определен кръг хора, с които се държат фамилиарно, докато към непознати са недоверчиви. Ако се социализират още като малки, те намират общ език с други кучета и домашни любимци.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. History of the Cardigan Welsh Corgi // Cardigan Welsh Corgi Association. Архивиран от оригинала на 2007-04-29.
  2. Pembroke Welsh Corgi Breed Standard // American Kennel Club. Архивиран от оригинала на 2008-05-09. Посетен на 2009-08-18.