Коли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за породата кучета. За етническата група в Индия вижте Коли (народ). За италианското село вижте Коли (Италия).

Коли
Дългокосместо коли
Характеристики
РъстМъжки: 56 – 61 см
Женски: 51 – 56 см
ТеглоМъжки: 20,5 – 29,5 кг
Женски: 18 – 25 кг
Произход
Страна Великобритания (Шотландия)
Коли в Общомедия
Колито Ласи от едноименния сериал във Флорида, 1965 г.

Коли (на английски: Rough Collie), също Дългокосместо коли (на английски: Long-Haired Collie), е порода кучета, водеща началото си от овчарските кучета в Шотландия и Уелс.[1] Колито е сравнително древна порода. Заради по-хладния климат се появява и дългият им косъм. Колито е семейно куче и е много желано като домашен любимец. Поддава се на дресировка.

Цветът на кучето е от бял до много тъмнокафяв и лек нюанс на оранжавеещо. Породата става по-известна с романа на Ерик Найт – Ласи, чийто главен герой е куче от породата Коли.

Общи сведения[2][редактиране | редактиране на кода]

Общият вид изразява горда и благородна осанка. Телосложението е хармонично и съразмерно развито. Главата е дълга, тясна, с клиновидна форма. Няма изразен стоп (преходът от челото към муцуната е плавен). Носната гъба задължително е черна независимо от цвета на козината. Челюстите са с ножицовидна захапка. Ушите са високо поставени, стърчащи нагоре, но в горната третина са прегънати напред. Очите са средно големи, с бадемовидна форма, странично поставени, с тъмнокафяво оцветяване. Шията е дълга и добре замускулена. Гърбът е прав и умерено широк. Коремът е прибран. Крайниците са прави, здрави и добре замускулени. Опашката е отпусната надолу, има саблевидна форма и на дължина достига скакателните стави. При възбудено състояние се повдига до нивото на гръбната линия. Космената покривка е дълга, гъста и твърда, особено обилна на гърдите (образува подобие на грива и жабо), коремната област и опашката. Подкосмието е много гъсто и плътно. Окраската е двуцветна (от златисто-бяла до червеникаво-бяла) и трицветна (основно черна или сивомраморирана с бяло и подпали). Характерен белег са белите петна по шията, долната част на гърдите, крайниците и края на опашката. Колито е предразположено към очни проблеми, артрит и дисплазия на тазобедрената става, а средната продължителност на живота му е около 14 – 16 години.[3]

Тегло[редактиране | редактиране на кода]

м. 20,5 – 29,5 кг [4]
ж. 18 – 25 кг

Височина на холката[редактиране | редактиране на кода]

м. 56 – 61 см >[4]
ж. 51 – 56 см

Темперамент[редактиране | редактиране на кода]

Дългокосместото коли се отличава със забележителна смелост и встъпва в единоборство дори с вълци. Тъй като притежава изключителен интелект, днес чрез продължителна селекция са получени специализирани кучета, които по команда или жест на овчаря подгонват изоставащи овце, събират стадото в група, намират изгубени овце, подкарват стадото в желана посока, като могат да го преведат през точно определени места (при къпане, стрижба, доене и при ветеринарно профилактични мероприятия). В Шотландия и до днес по традиция пастирите провеждат с такива кучета ежегодни състезания по тези показатели. С подкупващата си красота, добронамереност, спокоен нрав и изключителен интелект дългокосместото коли е много предпочитано сред любителите като домашно куче, отличаващо се с голямо послушание и завидна преданост. Освен голяма подвижност, колито притежава изключителна интуиция, то бързо отгатва настроението на своя господар и веднага променя своето поведение, за да бъде в синхрон с него. Спокойствието, добротата и търпението му го правят истински приятел на децата. На него може да се разчита и като пазач, понеже притежава развито чувство за дълг.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Wharton, Alice. Collies. 1998. ISBN 0-7938-2800-7.
  2. www.zoomania.org[неработеща препратка]
  3. anima.bg, архив на оригинала от 7 юли 2014, https://web.archive.org/web/20140707050159/http://anima.bg/entsiklopediya/koli, посетен на 2014-05-28 
  4. а б Collie (Rough) Breed Standard // The Kennel Club, 12 май 2006. Архивиран от оригинала на 2008-02-12. Посетен на 8 февруари 2008.