Итака (Ню Йорк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Итака
Ithaca City Hall, Green Street.jpg
Страна Flag of the United States.svg САЩ
Щат Ню Йорк
Площ 15,73 km²
Надм. височина 136 m
Население 30 837 души (2019 г.)
Пощенски код 14850
Телефонен код 607
Официален сайт cityofithaca.org
Итака в Общомедия

Итака (на английски: City of Ithaca) (по името на гръцкия остров Итака от Омировата Одисея) е град на южния бряг на езерото Кайуга, в централната част на щата Ню Йорк, САЩ.[1]

Градът Итака е център на метрополиса Итака, който съдържа Итака таун (Ithaca town) и други градове и села в окръга Томпкинс. Итака е окръжен център на окръг Томпкинс. Градът има население от 29 287 (2000), а метрополисът – 100 135. Итака е седалището на Далай Лама в САЩ.

География и климат[редактиране | редактиране на кода]

Езерото Кайуга е разположено в дълга и тясна ледникова долина с ориентация север-юг. Скалата е предимно девонска и е сравнително богата на вкаменелости. Световноизвестните вкаменелости намерени в областта са една от причините тук да се намира Музеят на Земята.

Итака е основана върху равната земя южно от езерото. Градът сега се разпростира до съседните хълмове, издигащи се на няколкостотин фута над централната равнина: Източен, Западен и Южен хълм. Страните на хълмовете са стръмни и много от потоците спускащи се от изток или запад към равнината са изрязали дълбоки проломи, обикновено с няколко водопади.

Климатът в Итака е умерен континентален, със студени снежни зими и понякога горещи и влажни лета. Равната част на долината има малко по-меко време през зимата, и нерядко гражданите на Итака стават свидетели на едновременни сняг по хълмовете и дъжд в долината.

Естествената растителност в незастроените и необработени части на областта Итака, е смесената гора, доминирана от листопадни дървета. Сред тях често срещан е кленът. Стръмните сконове наблюдавани от разстояние наподобяват зелена завеса между късния май и септември, с обагрят в ярки есенни цветове през октомври и изобразяват сиви стъбла и клони, често покрити със сняг между ноември и началото на май.

Регионът около Итака е осеян с многобройни винарни, много от които специализират в местните разновидности на Лабруска, въпреки че все повече винари се концентрират напоследък върху класическите сортове като Ризлинг и Каберне франк. Въпреки сравнително краткия топъл сезон, лозите процъфтяват благодарение на микроклимата създаден от влиянието на езерата.

Животът в града[редактиране | редактиране на кода]

Икономиката на Итака е базирана на образование, производство, използващо високи технологии и туризъм. Според данни от 2006 година Итака е една от малкото развиващи се икономики, освен Ню Йорк сити, в икономически затруднения щат Ню Йорк, и привлича работници от съседните провинциални окръзи Кортланд, Тиога и Шуйлър, както и от по-урбанизирания Чемунг. В града се намират универитетът Корнел, разположен върху източния хълм, и колежът Итака, разположен на южния хълм. В града живеят много студенти, като близо 20 000 посещават Корнел, а 6300 са записани в колежа. Заедно с университета Хил в съседния град Сиракуза, Итака е един от двата главни центъра на образованието в централен Ню Йорк.

Туристите посещават града главно заради природните дадености, включващи три пролома в рамите на града и още три в близките паркове. Посетителите се наслаждават също така и на езерото Кайуга, на многобройните катерачески, скиорски и колоездачни маршрути, както и на посещения на винарните и лозовите насаждения западно и северно от града.

С известен успех Итака се опитва да поддържа традиционен търговски център, включващ Ithaca Commons и Център Итака. Затова някои скърбят за загубената жизненост на централната част на града след построяването на две търговски зони в североизточния и югозападния край на стария град. Тези области съдържат все повече големи вериги от магазини и ресторанти. Други казват, че магазините значително увеличават местните възможности за пазаруване на гражданите, много от които преди са предпочитали да пазаруват другаде, и увеличават продажбите и приходите от данъци за града и окръга.

Итака притежава много от характеристиките на малките университетски градове в САЩ: антикварни книжарници, кина, занаятчийски магазини и вегетариански ресторанти. Ресторантът Moosewood Restaurant, основан през 1973, е източник на многобройни вегетариански готварски книги. Списанието Bon Appetit го нарежда между 13-те най-влиятелни ресторанти на 20 век.

Местно управление[редактиране | редактиране на кода]

Името „Итака“ всъщност обозначава две държавни единици в областта. Итака град (Ithaca town) е един от деветте градове в окръга Томпкинс. („Градовете“ („Towns“) в Ню Йорк са нещо като общините в останалите щати; всеки окръг извън Ню Йорк сити е разделен на градове.) Итака сити (Ithaca city) е заобиколен от Итака град, но е юридически независим от него.

През декември 2005 управленията на Итака град и Итака сити започват да обсъждат възможности за обединяване на управлението, включително и евентуално сливане на двете единици в един град или сити. За последно това е дискутирано през 1963 и 1969.

Възможността за обединение е противоречива за жителите на Итака град, които ще трябва да плащат по-високи данъци като се нагърбят с дълговете на Итака сити. Някои жители на града се опасяват също така, че обединението ще доведе до увеличено застрояване и трафик. Въпреки това, по-голямата част от населението на града вече е концентрирано в малки селца в близост до ситито и жителите му се възползват от удобствата на ситито.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „САЩ“         Портал „САЩ