Йероним Блажени в кабинета си

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йероним Блажени в кабинета си
Colantonio, Jerome in his Study.jpg
Колантонио
Година 1445 - 1446 г.
Техника маслени бои върху дърво
Размери 151 × 178 cm
Изложена Музей Каподимонте, Неапол, Италия
Йероним Блажени в кабинета си в Общомедия

„Йероним Блажени в кабинета си“ (на италиански: San Girolamo nello studio) е картина, нарисувана между 1445 – 1446 г. от неаполитанския художник Колантонио, техника маслени бои върху дърво (151 x 178 см), изложена в зала 67 на Музей Каподимонте, Неапол.

История[редактиране | редактиране на кода]

Колантонио работи в Неапол между 1440 и 1460 г. в периода на кралете Рене I (Анжу) (1438 – 1442 г.), който е почитател на фламандското, бургундското и провансалското изкуства и Алфонсо V Арагонски, който е свързан с другите територии на арагонската корона, по-специално с Каталония, на свой ред привърженик на фламандското изкуство.

Разликите между тези два момента на френско-фламандско влияние се вижда ясно в двете основни олтарни картини, рисувани между 1444 и 1446 г. за францисканската църква „Сан Лоренцо“ в Неапол. Олтарното оформление е завършено по-късно от Антонело да Месина със страничните картини „Блажени францисканци“.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Картината е първата от двете рисувани от Колантонио за олтара на францисканската църква „Сан Лоренцо“ в Неапол. Йероним Блажени традиционно е представен в своя кабинет, където с малък нож изважда от лапата на лъв, измъчващия животното трън. Според легендата звярът след това се превръща във верен спътник на светеца. Стаята е изпълнена с предмети, които свидетелстват за необятността на културните интереси на светеца, чиято шапка е поставена на рафт вляво. Един от най-интересните аспекти на картината е необикновеният „натюрморт“ от книги и други предмети запълващи рафтовете, показвайки ни влиянието на фламандската живопис.

В тази първа от двете олтарни картини рисувани за църква „Сан Лоренцо“, художникът е повлиян от художествените предпочитания на анжуйския двор на Рене I (Анжу) и придворния му художник Бартелеми д’Ейк, което се вижда от вложеното внимание при изобразяване на книгите и реалистичната пространствена дълбочина.

В картината Предаване на францисканското правило, рисувана малко след тази, се забелязва влиянието на художника от новия арагонски двор на Алфонсо V Арагонски и присъствието на каталонски художници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Pierluigi De Vecchi ed Elda Cerchiari, I tempi dell'arte, volume 2, Bompiani, Milano 1999. ISBN 88-451-7212-0
  • Stefano Zuffi, Il Quattrocento, Electa, Milano 2004. ISBN 8837023154
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „San Girolamo nello studio (Colantonio))“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.