Йоанис Кускурас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йоанис Кускурас
гръцки журналист
Роден: 1867 г.
Починал: 1935 г. (68 г.)
„Неа Алития“

Йоанис К. Кускурас (на гръцки: Ιωάννης Κ. Κούσκουρας) е гръцки журналист от първата половина на XX век, основател на вестниците „Алития“ и „Неа Алития“.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кускурас е роден в 1867 година в костурското гръцко село Богатско. Заедно с брат си се мести в Цариград и учи в Зографио и във Великата народна школа. След като се дипломира, е назначен за директор на гръцки училища в Струмица и Клисура. Под псевдонима Калогеропулос (Καλογερόπουλος) е автор на няколко учебника, използвани в гръцките училища в Македония. През 1903 г. основава в Солун заедно с италианския печатар Салваторе Муратори вестник „Алития“, а в 1909 г. „Неа Алития“, първият гръцки следобеден ежедневник. Чрез вестника си подкрепя гръцките позиции по Македонския въпрос. След като Солун попада в Гърция след Балканските войни е седем години общински съветник. Умира в 1935 г.[1] Наследен е от синовете си Костас и Атанасиос Кускурас.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Λόγιοι και επιστήμονες της Τουρκοκρατίας (μέρος 3ο). // Ιστορικά Καστοριάς, 13 април 2014. Посетен на 22 юли 2014.
     Портал „Македония“         Портал „Македония