Йоахим фон Пфайл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Йоахим фон Пфайл (на немски Joachim Graf von Pfeil) (30 декември 1857, Неуроде, сега Нова Руда, Долносилезко войводство, Полша - 12 март 1924) немски колонизатор, изследовател на Африка.

През 1873 заминава за Натал в Южна Африка, а след това се установява в Оранжевата свободна република, недалеч от границата с кралство Лесото, където започва да развива земеделие и животновъдство. През 1883 се завръща в Германия и се включва в току-що основаното "Дружество за германска колонизация" (впоследствие преименувано в "Германско източноофриканско дружество").

В края на 1884 заедно с Карл Петерс и Карл Лудвиг Юлке слиза на брега на Източна Африка и за кратък срок тримата сключват десетки договори за протекторат с с вождовете на племената в живеещи в планината Усагара и съседните райони. По този начин е поставено началото на създаването на голямата африканска колония на ГерманияГерманска Източна Африка. През 1885-1886 фон Пфайл изследва лявата съставяща па река Руфиджи – река Киломбере. От декември 1886 до май 1887 изследва източното крайбрежие на Танзания от устието на река Пангани на север до устието на река Руву (Кингони) на юг.

През юли 1887 замина за Нова Гвинея и постъпва на работа в "Германското Новогвинейско дружество". Предприема експедиция във вътрешността на Нова Гвинея, след което заема административна длъжност в архипелага Бисмарк и провежда изследвания на остров Нова Ирландия. В края на 1888 напуска Нова Гвинея и след продължителен престой на остров Ява през октомври 1889 се завръща в Европа.

От юни до ноември 1892 участва в демаркацията на границата между Германска Югозападна Африка (Намибия) и Република Южна Африка.

През 1897, 1899 и 1901 предприема няколко пътувания в Мароко, като извършва главно топографски дейности.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Горнунг, М. Б., Ю. Г. Липец и И. Олейников, История открытия и исследования Африки, М., 1973., стр. 357-358, 390. http://www.ozon.ru/context/detail/id/2279370/
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Joachim Graf von Pfeil und Klein Ellguth“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.