Йосиф Алфандари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йосиф Алфандари
български партизанин
Роден
Починал
Ловеч, България

Йосиф Конорти Алфандари (Васката) е участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Български партизанин от Партизански отряд „Христо Кърпачев“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Йосиф Алфандари е роден на 11 май 1911 г. в гр. Дупница. Български гражданин от еврейски произход. Работи като шивач в Дупница и София. Активен член на РМС и БКП от 1934 г.

Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Помагач на Дупнишкия партизански отряд. В началото на 1943 г. е арестуван по антиеврейския репресивен Закон за защита на нацията. Въдворен е в еврейска работна група на шосето София-Варна при с. Микре, Ловешко.

През октомври 1943 г. бяга от лагера и преминава в нелегалност. Партизанин от II-а чета на Партизански отряд „Христо Кърпачев“. Приема нелегалното име Васката. Участва в бойните действия на отряда. В сражението с войскови и полицейски подразделения на 7 и 8 януари 1944 г. в местността „Бялка“ край с. Радювене е ранен. Откъсва се от четата и прави опит да се добере до родния си край. Заловен е в района на гара Хумата. Разстрелян в Ловешкото полицейско управление на 2 февруари 1944 г.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сборник Бойният път на Партизански отряд „Христо Кърпачев“, Военно издателство, София, 1975, с. 177 – 178