Йосиф Буреш (фотограф)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Йосиф Буреш.

Йосиф Буреш
Josef Bureš
чешки фотограф
Лого на ателието на Хитров и Буреш
Лого на ателието на Хитров и Буреш

Роден
1845 г.
Починал

Националностчех
Семейство
СъпругаАнна Новакова
ДецаИван Буреш
Йосиф Буреш
Йосиф Буреш в Общомедия

Йосиф Буреш (на чешки: Josef Bureš) е чешки фотограф[1][2].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1845 г. в Прага, Австрийска империя[2], където учи фотография, а след това специализира цинкография и фототехника във Виена при фотографа Лансхалт[1].

По българските земи пристига за първи път като военен фотограф по време на Руско-турската война (1877-1878)[2]. Предполага се, че неговият брат, който е капелмайстор в руската армия, му съобщава, че се търси фотограф от щаба на руската армия. Зачислен е към щаба на ген. Йосиф Гурко. Присъства на обсадата на Плевен, неговите фотографии са отпечатани като гравюри в руското списание „Нива“.

След войната се завръща в Прага, жени се за Анна Новакова през 1880 г.

Временното руско управление на Княжество България го кани през 1881 г. да ръководи фотоцинколографската служба в Държавната печатница в София. Работи в частните фотоателиета на братя Карастоянови, Тома Хитров и др. Заедно с Тома Хитров откриват фотоателието „Славянска светлописница“, по-късно преименувано на „Славянска фотография“, което работи до 1885 г. След това купува фотоателие от чеха Валебин. То изгаря през 1898 г. От 1920 г. е назначен за фотограф в Държавната печатница, а 4 месеца след това – за ръководител на фотомеханическото отделение[1]. Включва се активно в културния живот на софийските чехи.

Той е сред основателите на дружеството „Чех“[2]. Умира в София на 20 декември 1921 г.[1]

Негови синове са зоологът акад. Иван Буреш и просветният и физкултурен деец Йосиф Буреш. Документи, свързани с живота му, се съхраняват във фонд 218К (на Иван Буреш) в Научния архив на Българската академия на науките[1].

Фотографии[редактиране | редактиране на кода]

Една от най-известните фотографии на Йосиф Буреш е от първия масов поход до Черни връх, организиран от Алеко Константинов на 28 август 1895 г.[1][2] Друга известна снимка е на Петко Славейков и Петко Каравелов в цял ръст[1].

По време на бомбардировките на София през 1944 г. много снимки на Йосиф Буреш са унищожени[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д е ж з Томов, Драгомир. Йосиф Буреш. Щрихи от историята на фотографията в България. По документи от личния архивен фонд на акад. Иван Буреш // Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация т. 3. Велико Търново, Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков“ Велико Търново, 2017. ISSN: 2367 – 8038. с. 175 – 182. Архивиран от оригинала на 2018-10-11.
  2. а б в г д Мархолева, Красимира. 130 години от рождението на Иван Буреш (1885 – 1980) // Българи бр. 1. 2015. с. 16 – 17.