Йохан Фауст

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йохан Фауст
(портрет от анонимен немски художник, XVII в.)
Йохан Фауст 
Роден: 1480 г.
Починал: 1541 г. (61 г.)
Д-р Фауст

Йохан Фауст е алхимик и астролог, с легендарна биография, според която е живял през първата половина на XVI век в Германия.

Още от епохата на Реформацията "историята на доктор Фауст" става предмет на многобройни произведения на европейската литература, най-вече класически.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Данните за живота на историческата личност са крайно оскъдни. Роден е вероятно около 1480 г. Започва работа като учител, но е принуден да напусне, преследван от съгражданите му. Като алхимик и астролог Фауст пътува из Европа, представяйки се като велик учен и хвалейки се, че може да извърши всички чудеса, извършени от Исус Христос, както и да пресъздаде в дълбочина всички произведения на Платон и Аристотел, ако някога бъдат загубени за човечеството.

През 1539 г. следите му се губят.

В германския град Витенберг на улица Collegienstrasse седи табелка, според която Фауст е живял през 1480-1540 г., от които във Витенберг - през 1525-1532 г. Съществува ужасна легенда за смъртта му, според която след разразила се страшна нощна буря през 1540 г. тялото на д-р Йохан Фауст било намерено обезобразено. Сред гражданството се понесъл слух, че навремето доктор Фауст бил сключил 24-годишен договор с Мефистофел, след изтичането на който дяволът бил дошъл да го убие, взимайки душата му и обричайки я на вечно проклятие.

Литературен прототип[редактиране | редактиране на кода]

Историята на д-р Фауст е любим литературен сюжет още от времето на смъртта на магьосника. С настъплението на контрареформацията историята за проклетия доктор, продал душата си на дявола, се рапространява из всички краища на Европа. В Англия я подема Кристофър Марлоу, във Франция - Пиер Кайе, в Германия - Гьоте с Фауст, а в Русия - Пушкин.

През 20 век, непосредствено след края на Втората световна война, излиза романът на Томас Ман Доктор Фаустус.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]