Йоци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Портрет“ на Йоци

Леденият човек Йоци (на немски: Oetzi) или Симилаунският човек (по името на близка планина) е името, дадено от учените на добре запазена мумия на човек, живял около 3300 година пр. Хр.[1], открит през 1991 г. на италиано-австрийската граница в алпийския район Йоцтал. Откриването му дава на науката поглед върху човека от времето на халколита (каменно-медната епоха).

Откриване[редактиране | редактиране на кода]

Йоци е открит от германски туристи на 19 септември 1991 г. Първоначално се е смятало, че е труп от нашата епоха. Премахнат е от леда от полицейските власти от Инсбрук, което наранява мумията. Истинската му възраст е установена в моргата в Инсбрук. Тялото му е намерено на стотина метра от италиано-австрийската граница, на италианска територия. Днес той е изложен в Южнотиролския археологичен музей в Болцано, Италия.

Физика[редактиране | редактиране на кода]

Тялото е високо 165 cm, като към смъртта си е бил на ок. 45~46 години[2]. Анализи на зъбния емайл показват, че Йоци е прекарал детството си в малко селце, на север от Болцано, но по-късно се е преместил в долина, 50 km на север.

Анализи на стомашното му съдържание показват, че (най-много 8 часа) преди смъртта си Йоци е обядвал със сушено месо на дива коза и благороден елен. И двете ястия са били придружени от корени и плодове. Съдържанието на последното му ястие включва и пшеница, твърде вероятно под формата на хляб. Изследвания на проби от косата му дава данни за неговия хранителен режим месеци назад. Намереният в стомашното му съдържание полен показва, че ястията са консумирани в иглолистна гора.

В стомаха му е намерено семе от зеленчуци, вероятно култивирани. Също така е намерен и полен от габър, на няколко часа, което показва, че смъртта на Йоци е настъпила в ранната пролет. Интересното е, че други елементи от стомашното му съдържание – пшеницата и трънката, се събират съответно в късното лято и ранната есен, което показва, че са били част от зимнината му.

В червата на Йоци е намерен власоглав червей – вид паразит.

През октомври 2011 г. е съобщено, че учените са разшифровали гена на Йоци.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]