Йоци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Леденият човек Йоци или Симилаунския човек е името, дадено от учените, на добре запазена мумия на човек, живял около през 3 300 година пр.Хр.[1], открит през 1991 година, на италиано-австрийската граница в алпийския район Йоцтал. Откриването му дава на науката поглед върху човека от времето на халколита (камено-медната епоха).

Откриване[редактиране | редактиране на кода]

Йоци е открит от германски туристи на 19 септември 1991 г. Първоначално се е смятало, че е труп от нашата епоха. Премахнат е от леда от полицейските власти от Инсбрук, което наранява мумията. Истинската му възраст е установена в моргата в Инсбрук. Тялото му е намерено на стотина метра от италиано-австрийската граница, на италианска територия. Днес той е изложен южнотиролския археологически музей в Болцано, Италия.

Физика[редактиране | редактиране на кода]

Тялото е високо 165 см, като към смъртта си е бил на ок. 45~46 години[2]. Анализи на зъбния емайл показват, че Йоци е прекарал детството си в малко селце, на север от Болцано, но по-късно се е преместил в долина, 50 км на север.

Анализи на стомашното му съдържание показват, че (най-много 8 часа) преди смъртта си Йоци е обядвал със сушено месо на дива коза и благороден елен. И двете ястие са били придружени от корени и плодове. Съдържанието на последното му ястие включва и пшеница, твърде вероятно под формата на хляб. Изследвания на проби от косата му дава данни за неговия хранителен режим месеци назад. Намерения в стомашното му съдържание полен показва, че ястията са консумирани в иглолистна гора.

В стомаха му е намерено семе от зеленчуци, вероятно култивирани. Също така, намерен е полен от габър, на няколко часа, което показва, че смъртта на Йоци е настъпила в ранната пролет. Интересното е, че други елементи от стомашното му съдържание – пшеницата и трънката, се събират съответно в късното лято и ранната есен, което показва, че са били част от зимнината му.

В червата на Йоци е намерен власоглав червей – вид паразит.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Neill, James. Otzi, the 5,300 Year Old Iceman from the Alps: Pictures & Information.
  2. Carroll, Rory. „Iceman is Defrosted for Gene Tests : New Techniques May Link Copper Age Shepherd to Present-Day Relatives“, The Guardian, 2000-09-26.