Камбис II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Камбиз II)
Камбис II
цар на Персия

Роден
559 г. пр.н.е.
Починал
522 г. пр.н.е. (37 г.)
ПогребанПасаргадае, Иран

РелигияЗороастризъм
Управление
Период530 – 522 пр.н.е.
Семейство
РодАхемениди
БащаКир II
МайкаКасандана
Братя/сестриБардия
Атоса
Артистона
Роксана
СъпругаАтоса
Роксана
Камбис II в Общомедия

Камбис II (на персийски: کمبوجیه, Камбуджие) е владетел (Велик цар) на Ахеменидска Персия от 530 до 522 пр.н.е. Описван от съвременници и историци като патологичен деспот.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Роден около 560 пр.н.е., Камбис II е син на Кир II Велики, основател на Персийската империя.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

През 529 пр.н.е. Камбис наследява баща си като цар на най-голямата империя в света дотогава.

Завладяване на Египет[редактиране | редактиране на кода]

След като баща му завоюва Азия, Камбис II отправя поглед към Египет. През 525 пр.н.е. персийската армия водена от Камбис II настъпва към делтата на Нил, разгромява египтяните и окупира страната. Той приема титлите на египетски фараон и поставя началото на Двадесет и седмата династия. Междувременно са изпратени персийски военни експедиции – на юг към нубийското царство Куш, в дн. Судан, и на запад към Сахара. Армията изпратена в безлюдната либийската пустиня никога не се завръща, вероятно загива при пясъчна буря.

След завоеванието на Египет, Камбис се отдава на своеволия и не зачита местните божества. Според Херодот, Камбис убива свещения бик на Апис, което било счетено за голямо светотатство от египтяните. Скоро след това персийският цар бива обхванат от безумие и започва гражданска война.

Междуособна война[редактиране | редактиране на кода]

Преди да започне инвазията си в Египет, Камбис тайно бил наредил убийството на брат си Бардия (или Смердис, според Херодот), управител на източните провинции. С Камбиз били от една майка и от един баща. Народът не знаел, че Бардия е убит, а после Камбис заминава за Египет. Когато се разбира за това, народът се възмутил и настъпва голямо зло в страната, и в Персия, и в Мидия, и в другите страни.

Гражданска война избухва през 522 пр.н.е. Персийски маг на име Гаумата се представя за Бардия, царския брат, който уж успял тайно да се спаси от убийство. Не е сигурно всъщност дали това е бил истинският Бардия или самозванец. Народът и жреците, които били настроени срещу жестокия Камбис, издигат Гаумата за цар в Персия и Вавилония. При вестта за узурпацията, Камбис II незабавно се отправя към Азия, но се ранява със собствения си меч, докато яздил коня и издъхва 20 дни по-късно от инфекция. Не е изключено да е загинал от покушение или самоубийство.

Камбис II бил посветен от жрецът Ухагор в тайните на древните посредством култа към Нейт в Саис. Тази му авантюра, както и изгубената армия на Камбис в западната пустиня на Египет, били важна тема за повсеместна дискусия в тогавашното време.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]