Карекин Нъждех

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карекин Нъждех
Գարեգին Նժդեհ
арменски революционер и военен
Garegin-Nzhdeh-portrait.jpg
Роден
Починал
Погребан Армения

Образование Санктпетербургски държавен университет
Подпис Signature of Garegin Nzhdeh.jpg
Карекин Нъждех в Общомедия

Карекин или Гарегин Егишевич Тер Харутюнян, известен като Нъждех, (на арменски: Գարեգին Նժդեհ) е арменски революционер, военен, политически мислител, член на партията Дашнакцутюн, командир на арменската рота в Македоно-одринското опълчение в Балканската война.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Нъждех е роден през 1886 година в село Кузнут, днес в Нахичеван като най-малкото от четирите деца на местен свещеник. Учи в арменско училище, но след закриването на арменските училища завършва руско начално училище в град Нахичеван, после в руска гимназия в Тифлис и накрая през 1902 година постъпва в юридическия факултет в Санкт Петербург. През 1904 година обаче напуска университета и се включва в арменското освободително движение.

Поддържа контакти с Вътрешната македоно-одринска революционна организация.[1] През 1906 – 1907 г. завършва школа за запасни подпоручици в София, след което се завръща в Руската империя, но е осъден и прекарва три години в затвор заради участието си в арменската освободителна организация Дашнакцутюн.[2]

При избухването на Балканската война заедно с Андраник Озанян подпоручик Нъждех формира арменска доброволческа рота в Македоно-одринското опълчение, с която участва във войната срещу Османската империя и в Междусъюзническата война, в която е ранен на 18 юни 1913 г. и получава кръст „За храброст“ IV степен.[3]

Завръща се в Армения през 1914 година и командва различни военни части в състава на руската армия по време на Първата световна война. Играе ключова роля в арменската победа в Битката при Каракилиса през май 1918 година. През 1921 година с части на Демократична република Армения оглавява отбраната на Зангезур срещу болшевиките. След обявяването на независимостта на Република Планинска Армения той неин става министър-председател и военен министър.

След триумфа на съветската армия Нъждех бяга от Армения и се занимава с революционна антисъветска дейност в Иран, Турция, България и Съединените щати. От края на 1921 година се установява в България и се занимава с обществена дейност. По време на Втората световна война подкрепя формирането на арменски легион в състава на Вермахта.

След Деветосептемврийския преврат през 1944 година Нъждех, който има българско гражданство, е арестуван от съветски специални части в дома му в София и е отведен в Съветския съюз, където умира в затвор във Владимир през 1955 г.

Името му носи метростанция в арменската столица Ереван. В негова чест е учреден и орденът „Гарегин Нъждех“.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Михайлов, Иван. Карекин Нъждех, в. Македонска трибуна, г. 31, бр. 1601, 21 ноември 1957.
  2. Николов, Румен. „Заличеният“ командир на арменската рота от Македоно-одринското опълчение през Балканската война, Военно-исторически преглед, 2007, бр. 4, с. 10.
  3. Македоно-одринското опълчение 1912 – 1913. Личен състав по документи на Дирекция „Централен военен архив“, София, 2006, с. 521.
     Портал „Македония“         Портал „Македония