Карел Косик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карел Косик
Karel Kosik
чешки философ

Роден
Починал

Националност Флаг на Чехия Чехия
Образование Карлов университет
Философия
Регион Западна философия
Епоха Философия на 20 век
Школа Европейска философия, Марксизъм, Феноменология
Интереси Социална философия, политика, етика, естетика
Идеи Псевдоконкретното
Текстове „Диалектика на конкретното“ (1963)
Образование Карлов университет
Повлиян Карл Маркс, Едмунд Хусерл, Мартин Хайдегер, Дьорд Лукач

Карел Косик (на чешки: Karel Kosik) е чешки марксистки философ. В най-известната си философска работа „Диалектика на конкретното“ (1963), Косик представя една оригинална интерпретация на идеите на Карл Маркс в светлината на феноменологията на Мартин Хайдегер. По-късните му есета могат да се определят като остра критика на съвременното общество от лява, но не строго марксистка позиция.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 26 юни 1926 г. в Прага, Чехословакия.

От 1 септември 1943 до ареста му от Гестапо на 17 ноември 1944 г. той е член на антифашистката комунистическа група за съпротива Předvoj (Авангард) и главен редактор на нелегалното списание Boj mladých („Битка на младите“). След изземване на изданието, Косик е обвинен в държавна измяна и многократно разпитван. От 30 януари до 5 май 1945 г. е затворен в концентрационния лагер Терезин.

От 1945 до 1947 г. Косик учи философия и социология в Карловия университет в Прага. През 1947 – 1949 г. посещава курсове в Ленинградския университет и Московския държавен университет в СССР. Дипломира се през 1950 г. в Карловия университет. В тази част от живота си той среща и бъдещата си съпруга Ружене Гребеничкова (по-късно лауреат на Хердерова награда). От този брак се раждат три деца – Антонин Косик, Ирена Косикова и Штепан Косик.

През 1963 г. публикува своя магнум опусДиалектика на конкретното“, преосмисляне на марксистките категории от гледна точка на хуманизма и феноменологията. Този труд му носи международна репутация на водещ представител на хуманистичния марксизъм. По време на „Пражката пролет“ Косик е водещ застъпник за демократичния социализъм (заедно със своя колега Иван Свитак). Тази политическа ангажираност води до уволнението му от университета през 1970 г. Остава безработен до 1990 г., когато се завръща в обществения интелектуален живот като един от малкото видни леви социални критици от Централна Европа.

Умира на 21 февруари 2003 година в Прага на 76-годишна възраст.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Čeští radikální demokraté (1958)
  • Dialektika konkrétního (1963, 1965, 1966)
  • Moral und Gesellschaft (1968, 1970)
  • La nostra crisi attuale (1969, 1971)
  • Století Markéty Samsové (1993, 1995)
  • Jinoch a smrt (1995)
  • Předpotopní úvahy (1997)
  • Poslední eseje (2004)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Karel Kosík“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.