Карла дел Понте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карла дел Понте
Швейцарска юристка

Родена
Карла дел Понте в Общомедия

Карла дел Понте е бивш главен прокурор на две трибунала по международно наказателно право на Организацията на обединените нации. Бивш главен прокурор на Швейцария, тя е назначена за прокурор на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия и Международния наказателен трибунал за Руанда през 1999 г. на мястото на Луиза Арбур.

През 2003 г. Съвета за сигурност на ООН остранява Дел Понте от поста прокурор на Международния наказателен трибунал за Руанда и на нейно място назначава Хасан Бубакар Джалоу (Hassan Bubacar Jallow), за да се ускори процеса. Тя остава главен прокурор на Международен наказателен трибунал за бивша Югославия до 1 януари 2008 г., когато е наследена от Серж Брамерец. Карла дел Понте има несполучлив брак, от който ражда син.

За парламента на Европа тя води разследване по обвинения на трафик на органи от Армията за освобождение на Косово (АОК) и други неалбанци в Косово и Албания.

Дел Понте служи като швейцарски посланик в Аржентина от 2008 г. до февруари 2011 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Карла дел Понте е родена на 9 февруари 1947 г. в Лугано (Швейцария). Произхожда от семейство с италиански корени. Говори свободно италиански, френски, немски и английски езици.

Карла дел Понте следва право в университетите в Берн и Женева, специализира във Великобритания и завършва като магистър по право през 1972 г.

След завършването си започва работа в частна правна фирма, а през 1975 г. създава своя компания.

През 1981 г. дел Понте става областен прокурор в Лугано и повежда явна борба с организираната престъпност - разследва случаи на трафик на наркотици, пране на пари, измама, трафик на оръжия, тероризъм и шпионаж.

В продължение на 5 години Дел Понте е главен прокурор (ранг на министър на правосъдието) на Швейцария. През този период тя, заедно с разследващия съдия Джовани Фалконе, разкрива престъпна връзка между швейцарски структури, занимаващи се с пране на пари и италианската наркотърговия. Съдията Фалконе е убит от мощна бомба на мафията. Дел Понте има по-голям късмет, след като полицията открива навреме половин тон експлозиви, заложени в основите на нейната къща в Палермо и животът ѝ остава съхранен. Смъртта на Фалконе затвърждава намерението на Дел Понте да се бори с организираната престъпност. Нейните врагове от Коза Ностра я наричат "La Puttana ("курвата"). Тя става първата обществена личност в Швейцария, на която е назначена денонощна охрана и брониран автомобил.

През 1999 г. Карла дел Понте започва работа като главен прокурор в Международния трибунал за военни престъпления при ООН в Хага. Първоначално е обвинител в Международния трибунал за Руанда, а от 2003 г. нейната дейност е концентрирана най-вече по Международния трибунал за бивша Югославия.