Каубой

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Съвременни тексаски каубои

Каубой (на английски: cowboy, от cow – крава и boy – момче, в буквален превод „кравар“) е вид фермер, който отглежда говеда, най-често крави на територията на САЩ.[1]

По-голямата част от времето каубоите прекарват яздейки коне и освен работата, която вършат в района на ранчото, те също така участват и в родеа. Имат специфично облекло, екипировка и техники на отглеждане на добитъка.

През XIX век се налага превеждането и опазването на огромни стада говеда през степите и прериите на изток от Скалистите планини, когато все още липсват прокарани пътища. Покрай тези събития около името на каубоя се създава ореол на митичност и се изгражда образа му на свободен, смел и самотен скитник. Този период на идеалистичния образ на каубоя трае от 1865 до 1890 година.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Думата „каубой“ се появява в английския език около 1725 година. Изглежда, че идва като превод на испанската дума vaquero, която означава човек, който се занимава с отглеждането на говеда, докато язди коне.[2][3] Има вероятност също така синонимът на каубой в английския език – букару (buckaroo) да идва от арабски бакара (bakara или bakhara), което означава „млада крава“ и което е влязло в испанския език по време на владението на маврите над Пиренейския полуостров.[4]

История[редактиране | редактиране на кода]

Каубой през 1887

Традицията на каубоя е пренесена в Америка от средновековна Испания. И двата района притежават сух климат с рядка трева, което означава, че огромните стада се нуждаят от големи пасища, за да се осигури достатъчно фураж. Нуждата да се обхождат ежедневно тези големи разстояния води до раждането на каубоя на кон.

Каугърл на облицовката на музикален албум

През XVI век, конкистадорите и другите испански завоеватели пристигат заедно със своите коне, крави и техниките си за тяхното отглеждане. Те се установяват най-напред в сегашно Мексико и Флорида. Под влиянието на различната география и културни особености някои от традициите им се променят. От друга страна традициите на местните жители са силно повлияни от тези на испанските пришълци.[5] Испанските традиции постепенно се сливат с английските и дават живот на каубоя в американската култура.

Етническата принадлежност на каубоите е разнообразна, тъй като те идват от различни места.

През 1860-те, след гражданската война, бивши войници идват на запад, за да търсят работа. Голям брой чернокожи, бивши роби, също са привлечени от възможността да станат каубои, най-малкото поради значително по-слабата дискриминация в западните щати. Между каубоите се срещат също индианци и мексиканци.[6] Данните от този период сочат, че около 15% от всички каубои са чернокожи, а също така 15% са от мексикански произход. Независимо от етническата им принадлежност, каубоите идват от долните стъпала на социалната стълбичка и заплащането им е доста ниско – около долар на ден, плюс храна и легло.

През 1880 година е изобретена бодливата тел, което прави възможно ограждането и задържането на кравите в определено затворено пространство. Около 1890 оградите от бодлива тел стават стандарт, железопътният транспорт е разширен, построени са месодобивни комбинати в близост до ранчата. Всичко това елиминира необходимостта от превозване на добитъка на дълги разстояния.[7]

През 1930-те и 1940-те уестърните популяризират образа на каубоя, но до голяма степен създават неистинни стереотипи като го представят като бандит, гангстер или стрелец. Едни от най-незабравимите образи на каубои са пресъздадени от Джон Уейн.

Облекло и екипировка[редактиране | редактиране на кода]

Носталгията по времето на каубоите намира отражение в музикалния стил кънтри, както и някои комикси (както тези на френско-белгийския герой Лъки Люк от Морис и Рьоне Госини), реклами и най-вече в киното.

Неизменни атрибути на каубоите се считат:

Каубойски атрибути
Име Снимка Описание
Дънки
Dr Lang in Colorado.jpg
Джинсите, известни и като дънки, са панталони, направени от дебела и твърда памучна материя. Първоначално предназначени за работно облекло, те добиват широка популярност сред младежите през 50-те години на 20 век поради своята практичност и удобство.
Каубойска шапка
Stetson cowboy hat silver belly 2 hand rolled.JPG
Най-често е кожена, сламена или от филц, с широка периферия, повдигната нагоре от двете страни. Каубойските шапки често имат връв, която да ги придържа при яздене. Съвременната каубойска шапка е била изобретена през 1860-те.
Бандана
Boxer white bandana.jpg
Каубоите ги носят на врата с чисто практична цел – за да могат лесно да ги сложат върху устата и носа и да се предпазят от праха.
Ласо
Cowgirl Lasso 4889218394.jpg
Ласо е въже, завършващо с клуп, създадено за залавяне на животни с хвърляне и действащо със затягане. Известно оръжие и инструмент на каубоите в САЩ и Мексико и гаучосите в Южна Америка.
Кобур
Taurus Galco Holster.jpg
Кобурът е приспособление за носене на късоцевно огнестрелно (или неогнестрелно) оръжие от типа на пистолетите. При изпълнението на различените видове полицейски и военни задачи възниква нуждата от различни модели кобури, които улесняват и правят възможно изпълнението им. Кобурът за скрито носене например е различен от кобура за водене на интуитивна или бърза стрелба.
Револвери
Revolver.JPG
Револвер е многозарядно огнестрелно оръжие, което се използва предимно при близък бой. Зареждането на боеприпасите се извършва във въртящ се по своята ос барабан, снабден с гнезда за патроните, които при изстрел преминават от барабана към цевта на оръжието.
Нож
Sissipuukko 2.JPG
Нож е режещ инструмент с различни предназначения, който се състои от две части – острие и дръжка. Острието като правило се изработва от стомана или някакъв друг метал или сплав, но може да е направено и от кост. Дръжката се изработва най-често от дърво или пластмаса.
Кон
DSCN7245 riderwithcattleonroad e 300.jpg
Конят е вид едро нечифтокопитно домашно животно. Съществуват около 250 породи – подходящи за състезания, пренасяне на товари, теглене на файтони и отглеждане на добитък. Конят има дълги и тънки крака, приспособени за бързо бягане. Тялото е покрито с гъста космена покривка, състояща се от твърди и меки косми, като дългите и груби косми на врата образуват грива, а на опашката – дълъг космен кичур.
Каубойски ботуши
Blackcowboyboots.jpg
Каубойски ботуши са тип ботуши, носени от каубоите. Те имат високо токче, заострено или заоблено бомбе и са без цип или връзки. За изработката им се използва кожа от крава, но често те са изработвани и от екзотични кожи – на змии, алигатори, бизони и други. Токчето обикновено е под ъгъл.
Каубойски гамаши
ShowChaps.jpg
Те се изработват от кожа и се носят върху джинсите. Покриват само краката и се прикрепват с колан. Осигуряват защита на краката при яздене. Някои от тях се закопчават или завръзват отстрани, докато други са свободни.
Шпори
Spurs cowboy crockett.jpg
Шпори са двойка метални инструменти, използвани при конната езда. Поставят се зад токчето на каубойските ботуши. Представляват свободно въртящи се звездовидни елементи. Подпомагат контролирането на коня, без да го нараняват.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Определение на каубой
  2. Royal Spanish Academy Dictionary
  3. Cassidy, F. G., Hill, A. A. Buckaroo Once More. American Speech, Vol. 54, No. 2 (Summer, 1979), pp. 151 – 153. doi:10.2307/455216
  4. Cassidy, F.G. „Another Look at Buckaroo“, American Speech, Vol. 53, No. 1 (Spring, 1978), pp. 49 – 51. doi:10.2307/455339.
  5. Haeber, Jonathan. "Vaqueros: The First Cowboys of the Open Range". National Geographic News. 15 август 2003.
  6. Ambulo, John. „The Cattle on a Thousand Hills“ The Overland Monthly March 1887.
  7. Malone, Michael P., and Richard B. Roeder. Montana: A History of Two Centuries. University of Washington Press; Revised edition, 1991. ISBN-10: 0295971290, ISBN-13: 978-0295971292

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]