Келбаджар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Келбаджар
Kəlbəcər
— град —
    
Герб
Karvachar030.JPG
Azerbaijan relief location map.jpg
40.1067° с. ш. 46.0383° и. д.
Келбаджар
Страна Флаг на Азербайджан Азербайджан
Район Келбаджарски район
Надм. височина 1 584 m
Население (2005) 500 души

забележки
Келбаджар в Общомедия

Келбаджар или Келбаджари (на азерски език – Kəlbəcər, арменско название Карвачар, на арменски: Քարվաճառ) е град в Нагорни Карабах, разположен на река Тертер, административен център на Келбаджарски район на Азербайджан, фактически е център на Шаумяновски район на непризнатата Нагорно Карабахска република.

Разположен е на границата с Армения. В античността е територия на гавара Вайкуник, от провинция Арцах на Велика Армения. В ранното Средновековие е част от княжество Хачен.

В момента на руското завладяване на Закавказието, градът е населен основно с кюрди. През 20-те години на ХХ век, е част от Кюрдистанския национален уезд (Красный Кюрдистан). През 1930 година е създаден Келбаджарски район с площ 1936 км2.

Към края на съществуването на СССР, населението наброява 45 800 човека, предимно азери.

В района били разположени 34 колхоза и совхоза, като районът е бил един от водещите в републиката по животноводство.

През 1980 година са преброени 16 091 глави едър рогат добитък и 31 052 глави овце.

Нагорно-Карабахска война[редактиране | редактиране на кода]

С началото на Войната в Нагорни Карабах, районът намиращ се между НКР и Армения и отделен от Азербайджан на север от планинските хребети, се оказва в блокада.

От лятото на 1992 година азерските части завземат северната част на НКР и възстановяват връзката с Мардакерт, като живота на блокираното население малко се подобрява.

По-късно Мардакертски и Келбаджарски райони са превзети от арменските военни части и района е напълно блокиран, като на местното население е даден срок да напусне района (което се случва през април 1993 година).

След това напълно се контролира от НКР.

Неговото коренно население е разпръснато на територията на Азербайджан, като бежанци. От своя страна, в Келбаджарски район са заселени арменски бежанци от Шаумяновски район.