Келбаджар

Келбаджар
Kəlbəcər
— град —
      
Герб
40.1067° с. ш. 46.0383° и. д.
Келбаджар
Страна Азербайджан
РайонКелбаджарски район
Надм. височина1584 m
Население600 души (2015)
МПС код32

забележки
Келбаджар в Общомедия

Келбаджар или Келбаджари (на азербайджански: Kəlbəcər; на арменски: Քարվաճառ – Карвачар) е град в Нагорни Карабах, разположен на река Тертер, административен център на Келбаджарски район на Азербайджан, фактически е център на Шаумяновски район на непризнатата Нагорно-Карабахска република.

Разположен е на границата с Армения. В античността е територия на гавара Вайкуник, от провинция Арцах на Велика Армения.[1] В ранното Средновековие е част от княжество Хачен.

При руското завладяване на Задкавказието]], градът е населен основно с кюрди. През 20-те години на ХХ век, е част от Кюрдистанския уезд (Червен Кюрдистан). През 1930 г. е създаден Келбаджарски район с площ 1936 км2.

Към края на съществуването на СССР, населението на града наброява 7246 души, предимно азери.[2]

В района били разположени 34 колхоза и совхоза, като районът е бил един от водещите в републиката по животновъдство. През 1980 година са преброени 16 091 глави едър рогат добитък и 31 052 глави овце.

Нагорно-Карабахска война[редактиране | редактиране на кода]

С началото на Войната в Нагорни Карабах, районът намиращ се между НКР и Армения и отделен от Азербайджан на север от планинските хребети, се оказва в блокада.

От лятото на 1992 година азерските части завземат северната част на НКР и възстановяват връзката с Мардакерт, като живота на блокираното население малко се подобрява.

По-късно Мардакертски и Келбаджарски райони са превзети от арменските военни части и района е напълно блокиран, като на местното население е даден срок да напусне района (което се случва през април 1993 година).

След това напълно се контролира от Нагорно-Карабахската република.

Неговото коренно население е разпръснато на територията на Азербайджан, като бежанци. От своя страна, в Келбаджарски район са заселени арменски бежанци от Шаумяновски район.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Robert H. Hewsen. The Geography of Ananias of Širak: Ašxarhacʻoycʻ, the Long and the Short Recensions. Reichert, 1992. с. 199.
  2. Демоскоп Weekly – Приложение. Справочник статистических показателей. // www.demoscope.ru. Посетен на 5 декември 2017.