Керекова чешма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Керекова чешма
Керекова чешма 1.jpg
Вид чешма
Местоположение Копривщица,  България
Архитект неизвестен
Стил 1751 г.
Статут действаща
Състояние реставрирана

Керековата чешма е най-старият градеж в Копривщица. Извършен е от рода Керекови за вечен спомен.[1] За разлика от Павликянската къща, строена по същото време, без да се знае точната дата на издигане, за чешмата е известно, че е съградена през 1751 г. и днес се намира в оградния дувар на Шулева къща. Според местни предания, пази от уроки тези, които пият вода от нея.[2] На чешмата има издълбан Соломонов печат, поставен като знак на майсторите и с цел да бъде предпазена от разрушаване. Друга украса тук са контурно изсечените стомна и бъклица с цветя, а на корниза в хоризонтално положение са оформени релефно женска фигура (вляво) и мъжка (вдясно). Смята се, че това е остатък от традицията за символично вграждане на сянка в основите на градежа.[3]

Керековата чешма е възстановена през 1935 година от Иван и Георги Керекови и се намира на булевард „Хаджи Ненчо Палавеев“ срещу едноименния мост.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Цитира се възпоменателният текст на челото на чешмата.
  2. Opoznai.bg. Керекова чешма – Копривщица. Посетен на 30 септември 2021
  3. Копривщица. Библиотека Роден край. Съставители Иван Врачев и Кольо Колев. Михаил Тошков. Пътниче, пийни и помени. София, Издателство на Отечественият фронт, 1980. с. 313 – 314.