Керекова чешма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Керекова чешма
Керекова чешма 1.jpg
Видчешма
МестоположениеКопривщица, Flag of Bulgaria.svg България
Архитектнеизвестен
Тип на сградатапаметник на културата с местно ансамблово значение[1]
Стил1751 г.
Изграждане1751 г.
Статутдействаща
Състояниереставрирана
Керекова чешма в Общомедия

Керековата чешма е най-старият запазен градеж в Копривщица. Извършен е от рода Керекови за вечен спомен.[2] За разлика от Павликянската къща, строена по същото време, без да се знае точната дата на издигане, за чешмата е известно, че е съградена през 1751 г. и днес се намира в оградния дувар на Шулеви къщи. Според местни предания пази от уроки тези, които пият вода от нея.[3] На чешмата има издълбан Соломонов печат, поставен като знак на майсторите и с цел да бъде предпазена от разрушаване. Друга украса тук са контурно изсечените стомна и бъклица с цветя, а на корниза в хоризонтално положение са оформени релефно женска фигура (вляво) и мъжка (вдясно). Смята се, че това е остатък от традицията за символично вграждане на сянка в основите на градежа.[4]

Керековата чешма е възстановена през 1935 година от Иван и Георги Керекови и се намира на булевард „Хаджи Ненчо Палавеев“ срещу едноименния мост.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Koprivshtitsa-bg.com. Списък НИНКН.
  2. Цитира се възпоменателният текст на челото на чешмата.
  3. Opoznai.bg. Керекова чешма – Копривщица. Посетен на 30 септември 2021
  4. Копривщица. Библиотека Роден край. Съставители Иван Врачев и Кольо Колев. Михаил Тошков. Пътниче, пийни и помени. София, ОФ, 1980. с. 313 – 314.