Павликянска къща

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Павликянска къща
Павликянската къща изглед от юг
Павликянската къща изглед от юг
Местоположение в Копривщица
Вид паметник на културата
Местоположение Копривщица, Flag of Bulgaria.svg България
Стил предвъзрожденски
Конструкция дървена
Изграждане средата на ХVІІ век
Състояние реставрирана

Павликянската къща е построена в средата на XVII век. Тя е единствената оцеляла и след трите опожарявания на Копривщица (през 1793 г, 1804 г. и 1809 година).

„В далечните времена първите заселници сварили котловината на река Тополница гориста. Започва опожаряване на вековни гори, за добиване на пасища и първобитно орачество, сеч за градеж на колиби. Така в началото на ХХ век местността около града е гола и пуста.“[1] Ранният период на строителство обхваща времето от заселването на града до началото на ХІХ в. По това време са изграждани по-примитивни изцяло дървени жилища. Единствен оцелял до днес представител на този тип къщи е Павликянската къща.

В края на ХVІІІ в. и началото на ХІХ в. заможното градче три пъти е опожарявано от кърджалиите. Ето защо по-голямата част от архитектурните паметници от най-ранния период на строителство не са достигнали до наши дни.[2]

Павликянската къща в Копривщица е предвъзрожденска къща. Била е жилище на овчар. Състои се от две помещения – междинно което има стопанско предназначение и от жилищно помещение с огнище. Отпред почти по цялата южна фасада на къщата има чардак, единият край на който е леко повдигнат над терена и образува „одър“ – място за спане и почивка. Чардакът е „прикрит“ с декоративна решетка. Подовете са от пръст, таванът е гредоред. Външните стени са направени от дялани талпи (дървени дъски, дебели по няколко сантиметра) сглобени с дървените колони, на които се държи цялата конструкция на къщата, без употреба на метални пирони, което е характерно за градежите през периода от преди и по време на ранното Възраждане.[3]

Павликянската къща се намира на булевард „х. Ненчо Палавеев“ № 68, в двора на родната къща на Недко Д Каблешков. Къщите не са музеи и не са отворени за посещение.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сапунджиев, Е., съставител. „Юбилеен сборник по миналото на Копривщица“. „Залесяване на Копривщица“. 1926 г.
  2. Дирекция на музеите. Копривщица. Забележителности. Посетен на 18 юли 2021
  3. Bgjourney. com. Архитектура и археология. Копривщенска възрожденска къща. Посетен на 18 юли 2021