Клякане

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Клек.

Клек по време на училищна физическа подготовка за кандидати за офицери от морската пехота в Квантико, Вирджиния, 2019 г.

Клякане или клек е упражнение за сила, при което трениращият спуска бедрата си от изправено положение, свивайки краката в колената, след което се изправя обратно. По време спускане при клякане тазобедрените и коленните стави се огъват, докато глезените допрат двуглавия бедрен мускул, а по време на изправяне обратно, тазобедрените и коленните стави се разгъват.

Кляканията се считат за жизненоважно упражнение за увеличаване на силата и размера на мускулите на долната част на тялото, както и за развитие на основната сила. Основните мускули, използвани по време на клякането са четириглавия бедрен мускул, големия привеждач и големия седалищен мускул, но по-малко участие взимат също и дълбоките гръбни мускули и правия коремен мускул.[1][2]

Клекът е едно от трите силови упражнения в пауърлифтинга, заедно с мъртвата тяга и вдигането от лег. Също така се счита за основно упражнение в много популярни развлекателни програми.

Клякане на един крак
Клякане с щанга

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BB Squat. // ExRx. Посетен на 29 May 2019.
  2. Rippetoe, Mark. Starting Strength: Basic Barbell Training, p.8. The Aasgaard Company, 2007. ISBN 978-0-9768054-2-7. с. 320.