Коджа Юсуф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Исмаил Юсуф
Yusuf İsmail potrait.jpg
Роден
Починал

Националност Флаг на Турция Турция
Спортна кариера
Спорт класическа борба
Ръст 1.88 m
Тегло 138 kg
Прякор Коджа Юсуф
Семейство
Съпруга Рефие Юсуф
Деца Мехмет, Хюсеин

Исмаил Юсуф (р. Юсуф Исмаил; 1857 – п. 4 юли 1898) е турски борец, роден в с. Черна (община Хитрино, област Шумен).

Предполага се, че Коджа Юсуф е първият турски борец, който се е състезавал в стил класическа борба. През 1895 година е станал башпехливан на Къркпънар и след 1894 година се е състезавал с най-добрите борци в Европа и САЩ. Бил е 188 см висок и е тежал 138 килограма. При връщане от турнето си в САЩ е починал след като корабът му е потънал.

Прякор[редактиране | редактиране на кода]

Легендарното име в борбата Юсуф е бил наречен Коджа Юсуф (Големият Юсуф) заради много едрото си тяло, добра техника, сила и спортна етика. Отначало е бил наричан Караларлъ Юсуф или Шуменския Юсуф заради родното си село. 

Станал е световноизвестен с прякора „Terrible Turk“ (Ужасяващият турчин). След него и други турски борци са използвали този прякор.

През 1900 г. Ръза Тефик го нарича Коджа Юсуф в статията си „разликата в турската и европейската борба“, след което е бил приет да се споменава с това име[1].

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Детство и юношески години[редактиране | редактиране на кода]

Коджа Юсуф е роден в Шуменското село Борци. Макар да няма доказателства за точната му рождена година, според изследователя на историята на класическата борба William Baster, е бил роден през 1857 година. Баща му Исмаил и дядо му Юсуф били първите му треньори по борба. Детството му е преминало през период на национални български движения, когато турските села били нападани.

Коджа Юсуф е бил също обучаван от известните за времето си пехливани Şumnulu Dursun Pehlivan, Nasuhçulu Kel İsmail Pehlivan и Pomak Osman. През 1885 година се състезава с 26-кратния башпехливан на Къркпънар Kel Aliço. Борбата е започнала сутрин и в завърпила вечерта, като Kel Aliço се отказва от мача и обявява Коджа Юсуф за башпехливан. След това се състезава с известните за времето си борци Adalı Halil, Kara Ahmet, Katrancı Mehmet, Kazandereli Memiş, Filiz Nurullah, Kurtdereli Mehmet и Hergeleci İbrahim.

Смята се, че единственият пехливан успял да победи Коджа Юсуф е Kavalalı Çolak Mümin Pehlivan. Мачът се състоял през 1884 г. в Рами, като съдия е бил Kel Aliço. Останали са слухове, че поради контузия Çolak Mümin е завършил своята кариера като борец, както се смята под въпрос и неговата победа над Коджа Юсуф.

Жовотът на Коджа Юсуф се променя след като се запознава с френския борец Joseph Doublier. Според книгата „Крале на борбата“ на френския писател Edmond Desbonnet, Joseph Doublier след загубата си през 1884 на мача със Sabés е започнал да търси борец, който може да го победи. Отначало Юсуф е нямал желание да отиде във Франция да се състезава, но впоследствие приема с идеята да покаже на запада колко силни са мюсюлманите. През 1897 заминава за Париж и за няколко месеца научава правилата на класическата борба. Първия си мач се изправя срещу Sabés и го побеждава. В следващите 3 години през които остава във Франция побеждава редица известни европейски борци като: Olsen, Pons, Fournier, Gambier, Raul, Antonio Pierri и Tom Cannon. След известно време не е успявал да намери съперници в Европа.

Турне в САЩ[редактиране | редактиране на кода]

След като придобива популярност в Европа организатори от САЩ го поканват в Ню Йорк. Коджа Юсуф заминава за Ню Йорк заедно с Antonio Pierri и Doublier. Менажер за срещите му в САЩ става William Brady. В САЩ изиграва 33 мача, (със борци като George Bothner, Ewan Lewis, Dan McLeod, Tom Jenkins) като не е победен на нито един от тях. В Чикаго побеждава двукратно Evan Lewis и решава да се връща в Османската империя. Заради това, че не е победен на нито една среща и заради своите внушителни размери в Америка бива наричан The Terrible Turk (Ужасяващият Турчин). 

На 26 март 1898 година се изправя срещу Ernest Roeber и бива дисквалифициран. Мачът е игран в Madison Square Garden и Коджа Юсуф изхвърля своя опонент извън ринга, и публиката с притеснение, че Roeber е починал се опитва да линчува Коджа Юсуф. 

Двамата конкуренти отново се срещат на 30 април същата година, като мачът отново бива прекъснат след като публиката се опитва да линчува Коджа Юсуф.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

На 21 май 1898 година се качва на френския трансатлантик „La Bourgogne“, който на 4 юли се сблъсква с англиския кораб „Cromartyshire“. Няма оцелели и от двата кораба. 

Деца на Коджа Юсуф[редактиране | редактиране на кода]

Коджа Юсуф има две деца от съпругата си Рефие – Мехмет и Хюсеин.

Източници[редактиране | редактиране на кода]