Константин Бискупски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Константин Бискупски
руски офицер
Роден: 11 август 1834 г.
Починал: 30 юли 1892 г. (57 г.)

Константин Ксавериевич Бискупски (на руски: Константин Ксаверьевич Бискупский) е руски офицер, генерал-лейтенант, участник в Руско-турската война (1877-1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 11 август 1834 г. в Русия в семейството на потомствен дворянин. Ориентира се към военното поприще. Завършва Павловския кадетски корпус (1852) и преминава школата на Дворянския полк. Служи с първо офицерско звание прапоршчик в Лейбгвардейския московски полк. През 1856 г. завършва Николаевската академия и получава назначение в Генералния щаб на Руската армия. Командир на 69-ти рязански пехотен полк (1870) и IV-ти несвижки пехотен полк (1873-1876).

Руско-турска война (1877-1878)[редактиране | редактиране на кода]

При обявяване на мобилизацията е назначен за началник-щаб на XI-ти армейски корпус (с командир генерал-лейтенант Алексей Шаховски). На 13/25 април 1877 г. като командир на Сборния отряд, след еднодневен 75-верстов преход, заема Барбошкия мост на р. Серет. Участва в борбата за господство по р. Дунав и втората атака на Плевен.

На 22 септември 1877 г. е повишен във военно звание генерал-майор и е назначен за командир на II-ра стрелкова бригада от XIV-та пехотна дивизия. Бригадата заема позиция на връх Шипка и отразява османските атаки на 30 октомври и 9 ноември. На 28 декември / 9 януари 1878 със силите на 155-ти подолски пехотен полк, 56-ти житомирски пехотен полк, 35-ти брянски пехотен полк, 7-ми сапьорен батальон и 4 оръдия сковава главните сили на Централната османска армия (Вейсел паша) на Шипченския проход. Създава условия, щото Южният руски отряд да обкръжи и плени Централната османска армия. За командирско умение и лична храброст е награден с Орден „Свети Георги“ IV ст.

След войната[редактиране | редактиране на кода]

Назначен е за командир на II-ра стрелкова бригада от III-та гвардейска пехотна дивизия и член на Комитета по устройство и образование на войските. Повишен е във военно звание генерал-лейтенант и е командир на III-та гренадирска дивизия. В Руската национална библиотека се съхраняват неговите интересни „Записки за Руско-турската война (1877-1878)“. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Освободителната война 1877-1878, ДИ "П.Беров", С., 1986, с. 47
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бискупский, Константин Ксаверьевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.