Константин Бискупски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Константин Бискупски
руски офицер
Роден
Починал

Националност Флаг на Русия Русия

Константин Ксавериевич Бискупски (на руски: Константин Ксаверьевич Бискупский) е руски офицер, генерал-лейтенант. Участник в Руско-турската война (1877-1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Константин Бискупски е роден на 11 август 1834 г. в семейството на потомствен дворянин. Ориентира се към военното поприще. Завършва Павловския кадетски корпус (1852). Преминава школата на Дворянския полк. Произведен е в първо офицерско звание прапорщик с назначение в лейбгвардейския Московски полк. Завършва Николаевската академия и получава назначение в Генералния щаб на Руската армия (1856). Командир на 69-ти Рязански пехотен полк (1870) и 4-ти Несвижки пехотен полк (1873-1876).

Участва в Руско-турската война (1877-1878). При обявяване на мобилизацията е назначен за началник на щаба на 11-ти армейски корпус с командир генерал-лейтенант Алексей Шаховски. На 13/25 април 1877 г. като командир на Сборния отряд, след еднодневен 75-верстов преход, заема Барбошкия мост на река Серет. Участва в борбата за господство по река Дунав и втората атака на Плевен.

На 22 септември 1877 г. е повишен във военно звание генерал-майор и е назначен за командир на 2-ра бригада от 14-та пехотна дивизия. Бригадата заема позиция на връх Шипка и отразява османските атаки на 30 октомври и 9 ноември . На 28 декември/9 януари 1878 г. със силите на 155-ти Подолски пехотен полк, 56-ти Житомирски пехотен полк, 35-ти Брянски пехотен полк, 7-ми сапьорен батальон и 4 оръдия сковава главните сили на Централната османска армия с командир Вейсел паша на Шипченския проход. Създава условия за обкръжаване и пленяване Централната османска армия. За командирско умение и лична храброст е награден с Орден „Свети Георги“ IV ст.

След войната е назначен е за командир на 2-ра бригада от 3-та Гвардейска пехотна дивизия и е член на Комитета по устройство и образование на войските. Повишен е във военно звание генерал-лейтенант с назначение за командир на 3-та Гренадирска дивизия. В Руската национална библиотека се съхраняват неговите интересни „Записки за Руско-турската война (1877-1878)“. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Освободителната война 1877-1878, ДИ "П.Беров", С., 1986, с. 47
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бискупский, Константин Ксаверьевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.