Константин Лекарски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Константин Лекарски
български агроном и общественик
Роден
Починал
Научна дейност
Област Агрономия

Константин Лекарски е български агроном, нотариус и общественик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Константин Лекарски е роден в град Кюстендил. Син е на Иван Лекарски (1812-1878), брат на Васил Лекарски (1845-1877) и внук на Христо Лекарски (1786-1863), които са потомствени лекари в Кюстендил.

Завършва класното мъжко училище в Кюстендил. Постъпва в Областното земеделско училище в гр. Табор, Чехия (1874). Научава чешки и немски език и овладява специалността захароварство, която усъвър­шенства на практика във фабриката за за­хар в Копидълно край Прага.

Завръща се в Кюстендил след Освобождението, взема участие в съз­даване на българското управление в града като секретар на Окръжния управителен съвет (1878). Учител в Кюстендилската реална гимназия (1879-83). Окръжен лесничей в Кюстендил и София (1883-85). Дългогодишен нотариус в Кюстендилския окръжен съд, член на Кюстендилския окръжен съвет. Изявява се като акти­вен деец, член и секретар на читалище "Братство".

Константин Лекарски е един от радетелите за пре­връщане на Кюстендилския край в овощна гради­на. В покрайнините на града засажда зе­ленчукова и овощна градина. Прави свой разсадник за овощни дървета; с негово съдействие е организиран образцовият чифлик на Кюстендилската постоянна комисия (Държавен овощен разсадник) и открито Практическо лозаро-овощарско училище (1897).

Литература[редактиране | редактиране на кода]