Костадин Андонов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Костадин Андонов
български спортен фотограф
Андонов през 2017 година
Андонов през 2017 година

Роден
18 януари 1980 г. (44 г.)
Семейство
БащаБончук Андонов
МайкаКатя Андонова

Уебсайтstart-photo.bg

Костадин Бончуков Андонов е професионален български спортен фотограф, автор на „Снимка №1 на Балканите за 2012 година“[1]. Официален фотограф на БОК на Летните Олимпийски игри Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016. Син е на легендата в българската спортна фотография Бончук Андонов.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 януари 1980 г. в София в семейството на спортния фотограф Бончук Андонов и съпругата му Катя Андонова. Завършва елитната Търговско-банкова гимназия в столицата. Скоро след това започва да се занимава активно с фотография, учейки се и работейки заедно със своя баща.

Баща и син Андонови по време на работа, национален стадион „Васил Левски“, София, България.

Публикува първата си спортна фотография във вестник „Труд“ през 90-те години, заснета на двубой от родното ни първенство по футбол. През 2005 г. се включва активно в отразяването на Световната лига по волейбол, която тогава се провежда в Двореца на спорта във Варна.

В следващите години тандемът баща и син Андонови основават първо сайта Sportline.bg, който функционира в периода 2008 – 2012 г., а от 2013 г. семейството разгръща своя потенциал в спортната фотография, основавайки агенция Start-photo.bg, която започва да функционира като семейна бутикова спортна фотоагенция.

През 2011 г. става част от Европейската джудо федерация, като един от нейните официални фотографи. Работи с БОК, Министерство на младежта и спорта, родните федерации по бокс, борба, волейбол, бадминтон и други.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]