Костадин Попташев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Костадин Попташев
български учител и революционер
Роден
Починал

Учил вСолунска българска мъжка гимназия

Костадин Попташев Павлов (изписване до 1945 година: Костадинъ попъ Ташевъ Павловъ) е български просветен деец и революционер, член на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Костадин Попташев е роден на 7 ноември 1864 година в семейството на свещеник Атанас Павлов (поп Ташо). Учи в Мелник и в Солун, където през 1888 година завършва с третия випуск на българската мъжка гимназия[1] със стипендия на Екзархията. През учебната 1888-1889 година е главен български учител в Неврокоп, където полага големи старания за повдигане нивото на образованието в града.[2] През учебната 1890-1891 година преподава в Сярското българско четирикласно училище.[3] По-късно е учител в Дебър (главен учител към 1893 г.[4]), Радовиш, Тетово, Струмица. Училищен инспектор е в Мелнишко и Петричко. В 1910 година се отказва от учителстването.

Попташев се занимава и с революционна дейност. В дома му отсядат Яне Сандански и други революционери. Многократно е арестуван от властите. Убит е в началото на Балканската война на 14 октомври 1912 година[5] от отстъпващите османски части в местността Грозни дол край Мелник.[6]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]