Къща музей „Иларион Макариополски“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Къща музей
„Иларион Макариополски“
МестоположениеЕлена, България
Тематикаистория
Обект на БТС 60. Елена
Даскалоливница
Къща музей „Иларион Макариополски“
Работно време
Лятно работно време8:00 – 12:00 ч.
13:30 – 17:30 ч.
(почивни дни: няма)
Зимно работно време8:00 – 12:00 ч.
13:30 – 17:30 ч.
(почивни дни: няма)
Допълнителна информация
Адресул. „Дойно Граматик“ 2, Елена 5070
Телефон0615/ 15 314
42.9303° с. ш. 25.8797° и. д.
Местонахождение в Елена

Къщата музей „Иларион Макариополски“ се намира в град Елена.

От всички запазени стари къщи в Елена най-интересна е къщата музей „Иларион Макариополски“. Тя е паметник на културата с национално значение. В нея са се родили борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, брат му Никола Михайловски, който е виден книжовен и просветен възрожденски деец и неговият син поетът сатирик Стоян Михайловски. В една от стаите през 1863 година е основано еленското читалище „Напредък“.

Къщата музей „Иларион Макариополски“ освен историческо значение има и висока архитектурна стойност. Тя е от типа на богатите еленски талпени жилища. Строена е около 1710 – 1715 година от камък и дърво на три последователни етапа на застрояване, които не нарушават единното въздействие на постройката. Градена е с комбинация от два материала – камък и дърво, като преобладава дървото. Сградата е двуетажна, с раздвижен обем и живописен външен изглед – големи стрехи, чардаци, решетъчни прозорци.

В приземния етаж са разположени избите, складовете, конюшнята и една стая за живеене. За горния етаж водят две отделни стълби – едната закрита, в западната част, а другата открита – в източната част на къщата. Половината от чардака е заета от повдигнат одър. На него в летните дни е почивало голямото семейство.

Къщата музей е част от 100 национални туристически обекта под номер 60. Печатът се намира на касата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]