Къща музей „Ильо войвода“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Къща музей
„Ильо войвода“
Ilyo-voyvoda-house.Kyustendil.1.jpg
Местоположение Кюстендил
Тематика къща-музей, историческа експозиция
Основан 1981 г.
Работно време
Лятно работно време 9.00-12.00, 13.00-17.00 ч.
(почивни дни: събота, неделя)
Зимно работно време 9.00-12.00, 13.00-17.00 ч.
(почивни дни: събота, неделя)
Допълнителна информация
Адрес Кюстендил
ул. „Цар Освободител“ № 189
Телефон 78/55-01-26
Местоположение в Кюстендил

Къща музей „Ильо войвода“ е музейна историческа сбирка на Регионалния историческия музей в Кюстендил. Намира се на ул. „Цар Освободител“ № 189, в източната част на града.

История[редактиране | редактиране на кода]

Къщата е построена през 1870-те години на Правата улица (дн. „Цар Освободител“), в дъното на тесен и стръмен парцел, ориентирана на северозапад към оживлението на Правата улица. Плановата композиция има ос на симетрия, подчертана с кьошка над входа.

След Освобождението от 1878 г. до 1898 г. в къщата живее Ильо войвода - един от най-бележитите дейци на българското националноосвободително движение, командир на доброволческа чета в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г.

Къщата е реставрирана през 1979-1980 г. и официално открита като музей през януари 1981 г. Заедно с паметника на войводата (автори: Ст. Стоимиров – скулптор, арх. Ю. Фърков и инж. Гр. Владимиров) и реставрираните къщи на други 2 националреволюционни дейци от Кюстендил – Константин Попгеоргиев и Тонче Кадинмостки, оформя цялостен възрожденски мемориален комплекс.

Експозиция[редактиране | редактиране на кода]

В реставрираната къща на Ильо войвода е уредена експозиция на тема „Националноосвободителните борби на населението от Кюстендилския край“. Тя проследява борбите на българското население от XV век до Освобождението и приноса му за освобождението и обединението на българския народ в края на XIX и началото на XX век.

Експозицията е разположена в шест зали на площ от 150 кв. метра и съдържа около 800 експоната. Тя проследява националноосвободителните прояви на населението в Кюстендилския край до Освобождението на България. Основни акценти в нея са отделени на живота и делото на Ильо войвода, Разловското въстание от май 1876 г., участието на местното население в българското опълчение и освобождението на града от османско владичество през януари 1878 г. В зала №. 6, която е открита през октомври 2003 г., са показани ролята и мястото на Кюстендил в борбите за освобождение на Македония до началото на 1950-те години.

Къщата е паметник на културата.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „История на България“         Портал „История на България