Къща музей „Пейо Яворов“ (Чирпан)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Къща музей
„Пейо Яворов“
Музеи в България
Къща на яворов.JPG
Снимка на музея
МестоположениеЧирпан
Тематикапредставяне на живота и творчеството на писателя
Основан31 октомври 1954 г.
Обект на БТСOpoznai-bg.gif 71
Печатда
Работно време08:00 до 17:00 часа
(почивни дни: 09:00 до 16:00 часа)
Допълнителна информация
Адресгр. Чирпан, ул. „Крачолови“ 26
Телефон0889 59 42 93
Сайтjavorovhouse.info
Map of Chirpan.png
42.2023° с. ш. 25.3266° и. д.
Местонахождение в Чирпан
Къща музей
„Пейо Яворов“
в Общомедия

Къща музей „Пейо Яворов“ е мемориален музей в центъра на град Чирпан, посветен изцяло на живота и творчеството на поета-революционер Пейо Крачолов Яворов.

Пейо Яворов е роден в Чирпан на 1 януари 1878 г. (13 януари по нов стил) и живее в родната си къща до 17-годишна възраст. Освен с активната си литературна дейност, Яворов е известен и като участник в българското национално движение за освобождение на Македония и в Балканската война.

История[редактиране | редактиране на кода]

Обявена е за музей на 31 октомври 1954 г. по повод 40-годишнината от смъртта му, а в бр.72 на Държавен вестник от 1977 г. е обявена и за архитектурно-строителен паметник. Още преди официално да бъде обявена за музей, къщата е обект на посещения. През 1924 г. за 10-годишнината от смъртта на поета, домът му е посетен от Гео Милев и други творци. Заради това по-късно, голямата сестра на Яворов отделила една от стаите на къщата за почитатели на поета.

Експозиция[редактиране | редактиране на кода]

Експозицията на музея представя оригиналната битова подредба на кухнята, гостната и т.нар. „Пейова“ стая. В гостната може да бъде видян портретът на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Гостната е запазена във вида, в който семейство Яворови я е подредило, готвейки се да посрещне поета и съпругата му Лора през септември 1913 г. Средната стая била на майката на поета Гана Крачолова, където тя обичала да пее български народни песни.

В Пейовата стая е запазена работната маса на поета, върху която е стояла любимата му книга – „Фауст“ на Йохан Гьоте, и неговото легло с метални решетки. В двора на къщата музей е поставен бюст-паметник на поета.

През 1973 г. към музея е открита експозиционна зала. В нея са показани снимки и вещи, представящи живота и творчеството на Яворов. От 1968 г. в Чирпан се провеждат ежегодни Яворови януарски дни. Откриването им е на рождения ден на поета – 13 януари. Културното мероприятие е съпроводено с литературни четения, изложби, кръгли маси и др.

На 13 юли 2006 г. къщата музей „Пейо Яворов“ е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]