Лангстън Хюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лангстън Хюз
американски поет
LangstonHughes.jpg
Роден: 1 февруари 1902 г.
Джоплин, Съединени американски щати
Починал: 22 май 1967 г.
(на 65 г.)

Джеймз Лангстън Хюз е американски поет, писател, фолклорист, роден на 1 февруари 1902 г. в Джоплин, щата Мисури, и починал на 22 май 1967 г.

Хюз е отгледан от баба си. След като тя починала, Хюз заживява с майка си, преди да заживее сам в последните години от средното си образование. В училище започва да пише и бързо подобрява стила си, благодарение на учителя си по английски.

На път към Мексико, където искал да получи пари за висшето си образование от баща си, пише известната си поема "The Negro Speaks of Rivers.". Въпреки че баща му искал Лангстън да стане инженер, няколко стихотворения на Хюз са приети от списания, което убеждава баща му в таланта му.

През есента на 1921 г. Хюз започва следването си в университета Колумбия, но само година по-късно открива Харлем. През 1925 г. поемата му "The Weary Blues" печели наградата на Opportunity. През 1926 г. издава и първия си едноименен том с поезия.

В поезията си Лангстън Хюз използва ритмите на афроамериканската музика - особено блус и джаз. Вторият му том с поезия "Fine Clothes to the Jew" е издаден през 1927 г., но не е приет добре от съвременниците. По-късно бива считан за един от най-добрите томове на Лангстън Хюз.

През 30-те години на XX век Хюз публикува в New Masses - журнал, свързан с комунистическата партия - и посещава СССР. Драмата му "Mulatto" става най-дълго задържалата се постановка на Бродуей, писана от цветнокож, до 1958 г.

През 1942 г. Хюз започва да списва колонка за афроамерикански вестник в Чикаго. През 1947 г. успява да сбъдне мечтата си и да си купи къща в Харлем.

Лангстън Хюз почива на 22 май 1967 г.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

  • "Не без смях" - роман - 1930 г.
  • "Негърска майка" - стихосбирка - 1931 г.;
  • "Пътищата на белите хора" - сборник разкази - 1934 г.;
  • "Мулатът" - драма - 1936 г.;
  • "Първа книга за джаза" - 1955 г.

Използвана литература[редактиране | редактиране на кода]

Биография от kansasheritage.com