Лапа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Предна дясна лапа на куче: A) нокът, B) пръстови възглавнички, C) метакарпална възглавничка, D) рудиментен нокът, E) карпална възглавничка

Лапата е меко стъпало на бозайник, обикновено четириного, която има нокти. Твърдото стъпало се нарича копито. При четириногите лапите биват предни и задни. Основната цел на лапите е придвижване. Използват се като „възглавнички“, както и за увеличаване на триенето при ходене.

Общи характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Основната особеност на лапите е наличието на меки кожни образувания, наречени възглавнички. В средата на лапата е разположена най-голямата възглавничка под формата на сърце. При предните крайници тя се нарича метакарпална или палмарна, а при задните — метатарзална или плантарна. Останалите възглавнички (обикновено 4, при мечките са 5, а при гигантските панди са 6) са разположени под пръстите. На предните лапи е разположена и една карпална възглавничка, която се използва за допълнително сцепление при спиране или низходящ наклон.

Обикновено, възглавничките са покрити с дебела, без козина кожа, и са устойчиви на амортизация. При червената панда възглавничките имат окосмяване, което предпазва животното в студения климат.

Лапите включват и рогови, клюно-образни нокти, разположени на всеки един от пръстите.

Животни с лапи[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Paw“ и страницата „Лапа“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.