Свинеопашат макак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Лапундер)
Свинеопашат макак
Природозащитен статут
EN
Застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Примати (Primates)
семейство:Коткоподобни маймуни (Cercopithecidae)
род:Макаци (Macaca)
вид:Свинеопашат макак (M. nemestrina)
Научно наименование
(Linnaeus, 1766)
Разпространение
Синоними
Свинеопашат макак в Общомедия
[ редактиране ]

Свинеопашат макак (Macaca nemestrina, наричан още Лапундер) е примат от Стария свят разпространен в Югоизточна Азия. До 2001 г. към вида като отделен подвид е причисляван и Северния свинеопашат макак (Macaca leonina). Таксономично представителите му са отделени като нов вид, поради което понякога свинеопашатия макак за да бъде отдиференциран географски се нарича Южен свинеопашат макак.[2]

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Видът е разпространен в южните части на Тайланд, полуостров Малака, островите Борнео и Суматра както и по-малки острови в съседство. Има малка интродуцирана популация в Сингапур и островите Натуна. В провлака Кра и остров Пукет се застъпват популациите със северния свинеопашат макак. Поради тази причина е трудно да се отдифиринцира ясна граница на двата вида. Още повече на някои места се наблюдава и хибридизация между двата вида. До неотдавна към вида са причислявани представителите ина други два съвременни вида обитаващи острови югоизточно от Суматра - Пагайски макак и Сиберутски макак.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Свинеопашатите макаци са с маслиненокафява козина по цялото тяло с изключение на долните части в областта на корема, където е по-светла. Козината на върха на главите им е тъмнокафява или черна и расте в определена посока като в областта на лицето е рядка или липсва. Представителите на двата пола се различават по големината на тялото. Мъжките имат опашка с дължина от 495 до 564 mm и тежат от 6,2 до 14,5 kg. Опашката на женските е с дължина от 467 до 564 mm, а теглото им е от 4,7 и 10,9 kg. Мъжките имат много по-големи кучешки зъби от женските, които използват за да респектират противниците. Продължителността на живота при лапундерите е около 26 години.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Лапундерите са предимно плодоядни животни. Около 74% диетата им е представена от плодове. Освен това консумират голямо разнообразие от различни други видове храни като насекоми, семена, млади листа. Основната част от времето си прекарват на земята. В селскостопански райони са се пригодили да нападат култивирани растения като кокосови орехи, папая, царевица и маниока.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Бременността продължава 162 - 186 дни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Macaca nemestrina (Linnaeus, 1766). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. Richardson, M., Mittermeier, R. A., Rylands, A. B. & Konstant, B. Macaca nemestrina // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 4 януари 2009. (на английски)