Свинеопашат макак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Свинеопашат макак
Schweinsaffe.jpg
Природозащитен статут
Класификация
[1]
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Primates Примати
семейство: Cercopithecidae Коткоподобни маймуни
род: Macaca Макаци
вид: Macaca
nemestrina
Свинеопашат
макак
Научно наименование
Уикивидове Macaca nemestrina
Linnaeus, 1766[2][3]
Разпространение
Southern Pig-tailed Macaque area.png
свинеопашат макак в Общомедия

Свинеопашат макак (Macaca nemestrina, наричан още Лапундер) е примат от Стария свят разпространен в Югоизточна Азия. До 2001 г. към вида като отделен подвид е причисляван и Северния свинеопашат макак (Macaca leonina). Таксономично представителите му са отделени като нов вид, поради което понякога свинеопашатия макак за да бъде отдиференциран географски се нарича Южен свинеопашат макак.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Видът е разпространен в южните части на Тайланд, полуостров Малака, островите Борнео и Суматра както и по-малки острови в съседство. Има малка интродуцирана популация в Сингапур и островите Натуна. В провлака Кра и остров Пукет се застъпват популациите със северния свинеопашат макак. Поради тази причина е трудно да се отдифиринцира ясна граница на двата вида. Още повече на някои места се наблюдава и хибридизация между двата вида. До неотдавна към вида са причислявани представителите ина други два съвременни вида обитаващи острови югоизточно от Суматра - Пагайски макак и Сиберутски макак.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Свинеопашатите макаци са с маслиненокафява козина по цялото тяло с изключение на долните части в областта на корема, където е по-светла. Козината на върха на главите им е тъмнокафява или черна и расте в определена посока като в областта на лицето е рядка или липсва. Представителите на двата пола се различават по големината на тялото. Мъжките имат опашка с дължина от 495 до 564 mm и тежат от 6,2 до 14,5 kg. Опашката на женските е с дължина от 467 до 564 mm, а теглото им е от 4,7 и 10,9 kg. Мъжките имат много по-големи кучешки зъби от женските, които използват за да респектират противниците. Продължителността на живота при лапундерите е около 26 години.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Лапундерите са предимно плодоядни животни. Около 74% диетата им е представена от плодове. Освен това консумират голямо разнообразие от различни други видове храни като насекоми, семена, млади листа. Основната част от времето си прекарват на земята. В селскостопански райони са се пригодили да нападат култивирани растения като кокосови орехи, папая, царевица и маниока.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Бременността продължава 162 - 186 дни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Richardson, M., Mittermeier, R. A., Rylands, A. B. & Konstant, B.. Macaca nemestrina. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 4 януари 2009. (на английски)
  2. указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 18 септември 2015
  3. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 22 юни 2000, дата на проверка: 19 септември 2013