Левски (връх)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Левски.

Амбарица пренасочва насам. За хижата вижте Амбарица (хижа).

Левски
Връх Левски (Амбарица) от юг
Връх Левски (Амбарица) от юг
Bulgaria Lovech Province relief location map.jpg
42.7203° с. ш. 24.7814° и. д.
Местоположение на картата на България Област Ловеч
Общи данни
Местоположение Област Ловеч, България
Част от Троянска планина
Стара планина
Надм. височина 2166 m

Левски (до 29 юни 1942 г. Амбарица, до 27 април 1945 г. Васил Левски)[1] е връх в Троянска планина, Средна Стара планина. Остава известен със старото си име Амбарица.

Висок е 2166 m и е вододел между Южна и Северна България. Разположен е западно от връх Голям Купен и е граничен за общините на Сопот и Троян. Представлява типичен двоен връх с полегато и тревисто било. През него преминава маркировката на алпийския траверс хижа Добрила – връх Ботев. От западната му страна се стичат две малки ручейчета, които се съединяват и са наречени „Чатал чучур“ – като всъщност това е началото на река Черни Осъм. Легендата разказва, че тук са били хамбарите (житницата) на Крали Марко, и оттук и името „Амбарица“.

Върхът се изкачва лесно от хижа Добрила (1 час) и хижа Амбарица (2 часа).

През декември 1994 година, поради несъобразяване с тежките зимни метереологични условия и разнородност в групата, в околностите на върха загиват 12 туристи от град Кърджали.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Промени в наименованията на физикогеографските обекти в България 1878 – 2014 г. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2015. ISBN 978-954-398-401-5. с. 128.