Леонард Уули

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Леонард Уули
Leonard Woolley
английски археолог

Роден
Починал
Научна дейност
Област Археология, история
Образование Оксфордски университет
Работил в Британски музей
Леонард Уули в Общомедия

Сър Чарлз Леонард Уули (на английски: Charles Leonard Woolley) (17 април 1880 г., Лондон, — 20 февруари 1960 г., Лондон) е водещ английски археолог от първата половина на XX век; провеждал разкопки на паметници на материалната култура на Шумер, Древен Египет, Сирия, Нубия, древна Анатолия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва Оксфордския университет, след което през 1907—1912 г. взима участие в британските археологически експедиции в Нубия и Египет, а през 1912—1914 и 1919 г. — в разкопките на град Каркемиш на Ефрат.

През 1921—1922 г. Уули става ръководител на разкопките на някогашната столица на фараона на Ехнатон Ахетатон близо до Тел-ел-Амарни.

„Овен в гъсталака“ — една от двойката статуетки през средата на 3 хил. пр.н.е., намерени от Уули при разкопките на Ур. Вероятно символично изображение на бог, чакащ да пристигне ерата на Овена.

От 1922 г. вече ръководи работата на британско-американската археологическа експедиция в Ур, продължила до 1934 г. По време на тези разкопки е открит зикуратът в Ур и ред важни паметници в периода на I-та до III-та династия на Ур, а също от епохата на Саргон I. Открит е също ранният архив на храмовия комплекс, царските гробници от I династия на Ур, най-древните музикални инструменти, няколко шумерски храма, архивът на царския комплекс от периода на III-та династия на Ур и множество надписи, в частност, Урския стандарт.

За най-важно откритие в Ур научната общност признава намерените през 1927—1928 г. шестнадесет царски погребения от I-та династия на Ур с намерените в тях комплекси с многочислени човешки жертвоприношения. Благодарение на археоложките работи на Уули в Ур са реконструирани историята и всекидневния живот в най-големия шумерски град-държава. Именно благодарение на неговите трудове започва систематичното изучаване на шумерското общество. Приема се, че Уули донякъде е преувеличил значението на шумерската цивилизация за района на Близкия изток, считайки я в известна степен за родоначалник на египетската, а в описанието на обществения строй на ранните държави в Месопотамия допуска известна идеализация. До и след Втората световна война в периодите 1936—1939 г. и 1946—1949 г. Леонард Уули разкопава руините на древния морейски град Алалах в Турция.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

  • Woolley, Charles Leonard. The Summerians. Oxford, 1928.
  • C. Leonard Woolley. Ur of the Chaldees: more royal tombs, Smithsonian Institution, Washington D.C., 1930.
  • Woolley, Charles Leonard. A Forgotten Kingdom. London – Melbourn – Baltimore, 1953.
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Археология“         Портал „Археология          Портал „Англия“         Портал „Англия