Леонида Малатеста

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Леонида Малатеста
Кондотиер
Роден
1500 г.
Починал
Замък на Монтекодруцо
Управление
РелигияКатолицизъм
Герб
Семейство
РодМалатеста
БащаМалатеста VI Малатеста
ДецаДжакомо

Леонида Малатеста (на италиански: Leonida Malatesta; * 1500, † 7 ноември 1557, замък на Монтекодруцо) е италиански кондотиер.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Син на Малатеста VI Малатеста.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той следва баща си от малък във войната в Ломбардия на служба на Венецианската република, за да върне Джовани Мария дела Ровере на трона.

Връщайки се в Романя, през 1536 г. участва в бунтовете в Чезена, за да съживи фракцията на гвелфите там. Той предизвиква Джован Франческо ди Баньо на дуел, но той не приема предизвикателството.

През 1544 г. е затворен в крепостта на Форли, откъдето успява да избяга, за да се върне на служба при Козимо I де Медичи във войната срещу Сиена, превземайки форта Понте в Камолия, той се бие с врага в продължение на шест месеца. Той оставя своя отпечатък в битката при Марчано, където Пиеро Строци, който идва на помощ на Сиена, е победен.

Той държи провинция Вал ди Киана под своя опека и често слиза оттам, за да се бие и да граби.

След като побеждава Адриано Бальони, той стига до Радикофани, побеждавайки френските милиции.

Той заменя Киапино Вители в Пиомбино и след това постъпва на служба при папа Павел IV, биейки се срещу Джанфранческо Гуиди.

Назначен за полковник от пехотата, той е изпратен да се бие с испанците под заповедта на Пиеро Строци и Херцога на Гиз.

През 1557 г. участва в разграбването на Кампли, превземането на Терамо, безполезното завладяване на Чивитела. След това се оттегля в района на Асколано и на територията на Мачерата.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Giovanni Berchet I Malatesta a Venezia, Tipografia del Commercio, Venezia, 1862;
  • Farulli P. Cronologia della nobile famiglia dei Malatesta, Siena, 1724;
  • Raimondo Zazzeri Storia di Cesena, Tipografia Vignuzzi, Cesena, 1891
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Leonida Malatesta в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​